Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αποχώρησης της Νέας Δημοκρατίας από την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην υπόθεση Novartis, ο Κωστής Χατζηδάκης.
Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση της να τοποθετήσει δέκα κάλπες στην ψηφοφορία. Εισηγήσεις για αποχώρηση έχουν διατυπώσει αρκετά στελέχη μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης.
Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκρυβαν τους φόβους τους να υπάρξουν “διαρροές” υπέρ της παραπομπής ορισμένων εκ των αναφερομένων στη δικογραφία. Να μην ψηφίσουν δηλαδή ” en block” κατά της παραπομπής όλοι οι βουλευτές για όλα τα πολιτικά πρόσωπα.
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας χαρακτηριστικά «θα δούμε, η ΝΔ έχει τα όπλα της».
Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη θέση, λέγοντας ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να διαστρέψει τη συζήτηση από την ουσία της υπόθεσης Novartis. Αποφάσισε να στήσει δέκα διαφορετικές κάλπες για την παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία που ήρθε στη Βουλή».
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η έντυπη έκδοση της “Καθημερινής”, η εισήγηση την οποία ο κ. Μητσοτάκης εξετάζει πολύ σοβαρά είναι να πιέσει κατά τη διάρκεια της μυστικής ψηφοφορίας για το θέμα των δέκα καλπών και να διαμηνύσει ότι οι βουλευτές του δεν θα μετάσχουν ούτε θα νομιμοποιήσουν μια κατάπτυστη διαδικασία προκειμένου να εκσφενδονιστεί και άλλη λάσπη έναντι των στοχοποιημένων πολιτικών αντιπάλων.
Tι σημαίνει αυτό την ώρα που η Νέα Δημοκρατία λέει «όλα στο φως» και «ναι» στη σύσταση Προανακριτικής; Πρακτικά θα σήμαινε ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κόμματος θα έθετε το θέμα, και εφόσον ο πρόεδρος της Βουλής δεν υποχωρήσει, τότε είναι πολύ πιθανόν εντός της Ολομέλειας και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας να καταγραφεί η εξής εικόνα: οι βουλευτές της Ν.Δ. να φωνάζουν εις έκαστος «ναι» στην Προανακριτική, αλλά την ίδια ώρα να διευκρινίζουν ότι δεν νομιμοποιούν τις δέκα κάλπες και άρα δεν ψηφίζουν. Η εισήγηση προς τον κ. Μητσοτάκη είναι μάλιστα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. να μην αποχωρήσει, αλλά να παραμείνει μέσα στην αίθουσα και κάθε βουλευτής να λέει «ναι» στην Προανακριτική και «όχι» στην κάλπη που έχει στηθεί «ως σκευωρία και για λόγους εντυπώσεων».
Πέρα από το γεγονός ότι, όπως έλεγαν πηγές της Πειραιώς, η μεθόδευση δείχνει ότι η κυβέρνηση «δεν έχει το θάρρος να απαγγείλει κατηγορίες για δέκα πολιτικούς της αντιπάλους, γιατί απλούστατα αυτές δεν στοιχειοθετούνται από τις ανώνυμες κατηγορίες», οι δέκα κάλπες προσφέρονται για κυβερνητικό και όχι μόνο σπεκουλάρισμα, καθώς στόχος δεν είναι μόνο να συκοφαντηθούν οι δέκα πολιτικοί, αλλά και να διχαστεί η αντιπολίτευση, και δη η αξιωματική, για το όποιο αποτέλεσμα της κάθε κάλπης με τυχόν διαφοροποιήσεις. Και μάλιστα σε μια ψηφοφορία που είναι μυστική και, άρα, το σπεκουλάρισμα θα μένει στην ατμόσφαιρα, χωρίς κανένας πραγματικά να ξέρει τι συνέβη.
«Δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την Πειραιώς. Ενδεικτική των προθέσεων της Ν.Δ. είναι η επισήμανση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον των κοινοβουλευτικών συντακτών την Πέμπτη, ότι διαφωνεί με τις δέκα κάλπες και ότι το μοναδικό ερώτημα της μιας κάλπης που θα έπρεπε να στηθεί είναι αυτό που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αρμοδιότητα της προανακριτικής επιτροπής να κρίνει την ουσία της υπόθεσης ή αν θα πρέπει να επιστρέψει ο φάκελος στη Δικαιοσύνη. Κι αυτό, διότι με βάση την «αόριστη» πρόταση, δεν απαγγέλλονται κατηγορίες στα πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία. Σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό της Βουλής, πηγές της Πειραιώς έλεγαν ότι και με βάση το άρθρο 154 θα έπρεπε να στηθεί μόνο μία κάλπη.
Πάντως, η τακτική που θα ακολουθηθεί στη μυστική ψηφοφορία δεν αποκλείεται να συζητήθηκε και κατά τη σύσκεψη που είχε το απόγευμα της Πέμπτης στο γραφείο του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Νίκο Δένδια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντικείμενό της ήταν η ένταση στα ελληνοτουρκικά, καθώς οι τρεις προαναφερθέντες έχουν την εμπειρία της θητείας τους στα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών, ενώ δεν παύουν να είναι έμπειροι κοινοβουλευτικοί. Εξάλλου, προηγουμένως, ο κ. Μητσοτάκης είχε τετ α τετ διάρκειας μιας ώρας με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. στη Βουλή.
Με πληροφορίες από την “Καθημερινή”