ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΕΝΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 7,5 ΔΙΣ- 50-50% ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΕΚΒΑΣΗΣ ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ- Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΣΩ ΓΚΑΙΤΝΕΡ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ…ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ
Μπροστά σε ένα ιστορικό δίλημμα βρίσκονται οι ευρωπαίοι ηγέτες: να στηρίξουν την Ελλάδα,…
η οποία πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά βρίσκεται στο κόκκινο, ή να τη σπρώξουν στην «άβυσσο» σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους για την ευρωζώνη και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα; Το μεγάλο παζάρι στο παρασκήνιο για την τύχη της δόσης και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μεταφέρεται τη Δευτέρα στο Eurogroup, όπου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.
Μια σύνθετη πολιτική απόφαση με την οποία θα απελευθερωθούν πόροι 44 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από τη βοήθεια προς τη χώρα μας για το 2012 και η οποία ταυτόχρονα θα δίνει σήμα για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά το ίδιο συμπτωματικά ποσό 44 δισ. ευρώ (πάνω από 20 μονάδες του ΑΕΠ) περιμένει η ελληνική κυβέρνηση από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας (αναλυτικά στο γράφημα στη σελίδα δεξιά).
Οπως τονίζει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, βρισκόμαστε στο σημείο χωρίς επιστροφή – «Το κόστος της μη λύσης είναι τεράστιο για όλους» – και ελπίζει ότι οι διαφορές ΔΝΤ και Ευρωπαίων που εκφράστηκαν στις ανοιχτές και παρασκηνιακές συγκρούσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα γεφυρωθούν έστω την ύστατη ώρα.
Ο έλληνας υπουργός προειδοποιεί ότι εδώ που φθάσαμε ή οι Ευρωπαίοι θα μας στηρίξουν εμπράκτως απελευθερώνοντας τις δόσεις της βοήθειας που εκκρεμούν από τη συμφωνία του Μαρτίου ή η Ελλάδα θα βυθιστεί παρασύροντας στη δίνη την ευρωζώνη.
«Ας αναλογιστούν όλοι τι κάνουν. Δεν είναι δυνατόν για κόστος που αναλογεί στο 0,1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης να δυναμιτίσουμε την Ευρώπη» τονίζει με έμφαση ο κ. Στουρνάρας.
Αυτή η σκληρή πραγματικότητα διαμορφώθηκε μετά το δραματικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης της περασμένης Δευτέρας, στο οποίο η εμμονή του ΔΝΤ για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 – και όχι ένα ή δύο χρόνια αργότερα – και η απροθυμία των Βορείων να καλύψουν το κενό των 10-15 δισ. ευρώ μάς έβαλαν όλους σε περιπέτειες.
Στις πέντε τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης στο Eurogroup οι υπουργοί είχαν φθάσει στο σημείο μιας συμφωνίας που οδηγούσε στη μείωση του ελληνικού χρέους από το 144% του ΑΕΠ στο 128% του ΑΕΠ το 2020.
Δηλαδή, είχαν αποδεχθεί λύσεις που οδηγούσαν στην ελάφρυνση του χρέους κατά 32 δισ. ευρώ, ποσό που ισούται με το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργούν η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και οι πρόσθετες ανάγκες από την αδυναμία υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων.
Οπως εξηγεί ο κ. Στουρνάρας, για να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει αυτό το σημείο από τον στόχο που έθετε το ΔΝΤ για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ απαιτούσε και απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση. Η πιο συντηρητική εκτίμηση είναι να βρεθούν άλλα 10 δισ. ευρώ (προφανώς για επαναγορά ομολόγων).
Σε πολιτικό επίπεδο όμως η Γερμανία και οι χώρες του Βορρά δεν ήταν διατεθειμένες να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για την Ελλάδα για να ικανοποιηθεί η απαίτηση του ΔΝΤ και έτσι οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν.
Ο κ. Στουρνάρας όμως και ο στενός συνεργάτης του Πάνος Τσακλόγλου, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, έμειναν στις Βρυξέλλες εν όψει και της Συνόδου Κορυφής υποστηρίζοντας πλέον τις πολιτικές παρεμβάσεις που ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.Εμειναν στις Βρυξέλλες ως και την Παρασκευή, ενώ χθες επρόκειτο να γίνει τηλεδιάσκεψη των μελών του Euroworking G Group, δηλαδή των τεχνοκρατών.
Πηγή: tovima.gr, ΑΜΠΕ