Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το “Βήμα της Κυριακής” κρύβει μυστικά. Ή, για να είμαστε ακριβέστεροι, αποκαλύπτει μυστικά. Το Μακεδονικό, μετά τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, είναι προφανές πως διαμορφώνει τον πολιτικό χάρτη. Αργότερα, ίσως το ίδιο συμβεί και με το σκάνδαλο της Novartis, προσώρας, ωστόσο, η υπόθεση αυτή δεν έχει απορροφηθεί αρκούντως στο συλλογικό υποσυνείδητο.
Το θέμα των Σκοπίων και του ονόματος της Μακεδονίας, όμως, φαίνεται πως “διαπλάθει” νέες τάσεις στον χώρο της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να καταγράφει σημαντικές απώλειες, παρότι στη Βόρεια Ελλάδα τα ποσοστά του μειώνονται, αφού η διαφορά του από τη Ν.Δ παραμένει στο επίπεδο των περίπου δέκα μονάδων (κατάτι μικρότερη), αλλά κινείται στο 25% με ακόμα πολύ μικρή συσπείρωση συγκριτικά με την πολύ υψηλή (εκλογική) της Ν.Δ.
Εκείνο, όμως, που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή φθάνει κοντά στο 10%! Καθώς και το γεγονός ότι μπαίνει στον δημοσκοπικό χάρτη ένα κόμμα που πολλοί δεν ήξεραν ότι υφίσταται, παρότι ιδρύθηκε το 2016 και έχει ήδη δύο χρόνια ζωής. Αναφερόμαστε στην “Εθνική Ενότητα”, την μετεξέλιξη, δηλαδή, του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καραταζαφέρη με τη σύμπραξη του τέως “Σαμαρικού” Τάκη Μπαλτάκου και άλλων στελεχών της σκληρής δεξιάς. Το κόμμα αυτό που στις περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφεται στα “Άλλα”, φαίνεται να συγκεντρώνει 1,5%. Ίδιο ποσοστό φαίνεται να συγκεντρώνει και η “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου, πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ.
Μια συνεργασία των δύο κομμάτων θα μπορούσε να δώσει στο νέο σχήμα ποσοστό εισόδου στη Βουλή.
Από το Μακεδονικό, πάντως, φαίνεται πως ενισχύεται και ο Πάνος Καμμένος καθώς οι Αν.Ελ που καταγράφονταν σε άλλες δημοσκοπήσεις με ποσοστό κάτω του 2%, τώρα εμφανίζονται στο 2,5% με προοπτική εισόδου στη Βουλή.
Εάν στα κόμματα που καταγράφονται ως “Άλλα” υπολογίσει κανείς και ένα ποσοστό της τάξης του 1% στη Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, τότε ο χώρος της ακροδεξιάς ενισχύεται έτι περαιτέρω, γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό. Κι αυτό παρά τη δεξιά μετατόπιση της Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις σκληρές θέσεις του Αντώνη Σαμαρά για το Μακεδονικό και τη συμμετοχή των βουλευτών της στα συλλαλητήρια.
ΣΥΡΙΖΑ 25,2%
ΝΔ 34,9%
Χρυσή Αυγή 9,4%
Κίνημα Αλλαγής 8,4%
ΚΚΕ 7,0%
ΑΝΕΛ 2,5%
Ένωση Κεντρώων 3,0%
Λαϊκή Ενότητα 1,9 %
Εθνική Ενότητα 1,5%
Ελληνική Λύση 1,5%
Άλλο 4,7%