Σε δημόσια θέα αλλά και στο παρασκήνιο των διαδρόμων του Εφετείου και του Αρείου Πάγου εξελίσσεται, πλέον, ο ιδιότυπος δικαστικός και -κατά λογική συνέχεια- πολιτικός εμφύλιος σχετικά με τη συνέχιση της έρευνας για το μείζον σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis.
Προεξάρχοντος του γενικού γραμματέα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Νίκου Σαλάτα, τα τελευταία 24ωρα εντείνονται οι επιθέσεις κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη (η οποία χειρίζεται τον ογκώδη φάκελλο της δικογραφίας για τη διερεύνηση του σκανδάλου) αλλά και κατά της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και, πλέον, επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου.
Στον πυρήνα της αντιπαράθεσης αυτής βρίσκεται, όπως φαίνεται, η προσπάθεια δικαστικών κύκλων να περάσει η υπόθεση από τα χέρια της κ. Τουλουπάκη σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Η αιτιολόγηση αυτής της πρότασης εκ μέρους συγκεκριμένων δικαστικών εδράζεται στο ότι δι’ αυτού του τρόπου “αναβαθμίζεται η έρευνα”, ενώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης βλέπουν πως πίσω απ΄ όλα αυτά βρίσκεται η επιδίωξη να καθυστερήσει σημαντικά η διερεύνηση και να τεθεί στο περιθώριο η Εισαγγελέας Διαφθοράς που θεωρείται από πολλούς ενοχλητική και προσεγγίζουσα τις κυβερνητικές απόψεις.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αρκετά εκ των πολιτικών προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο -με πρώτον τον Αντώνη Σαμαρά- έχουν καταθέσει μηνύσεις και κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς, ενώ, γενικότερα, η Ν.Δ ταυτίζει την κ. Τουλουπάκη με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον οποίο χαρακτηρίζουν “ενορχηστρωτή” της πολιτικής σκευωρίας.
Ο κ. Σαλάτας κατήγγειλε δημοσίως την κ. Θάνου ότι με την παρέμβασή της τις προηγούμενες ημέρες (υπέρ της κ. Τουλουπάκη) επιχειρεί να εκφοβίσει τους δικαστές, ενώ η ίδια η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου αφήνει να εννοηθεί ότι παρενέβη διότι διείδε τις προσπάθειες για να ένα “δικαστικό πραξικόπημα” μέσω του οποίου στόχος είναι να αφαιρεθεί η δικογραφία από την κ. Τουλουπάκη και να ελεγχθεί από άλλους δικαστές. Οι συσχετισμοί, άλλωστε, στο δικαστικό σώμα, τουλάχιστον στο επίπεδο των συνδικαλιστικών οργάνων, δεν είναι υπέρ της κυβέρνησης, στελέχη της οποίας αφήνουν να εννοηθεί πως πίσω απ΄ όλα αυτά βρίσκεται η ομάδα επιρροής του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Χαράλαμπου Αθανασίου.
Μερίδα του Τύπου που πρόσκειται στη Ν.Δ επιτίθεται σφόδρα -με σημερινά δημοσιεύματα- κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς, ενώ καταλογίζεται στην κυβέρνηση προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα σκανδαλολογίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη συμμερίζεται την άποψη ότι η υπόθεση Novartis είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, ενώ ειδικότερα σε μέτρηση της Rass (Νέα Σελίδα) επτά στους δέκα θεωρούν πως στο σκάνδαλο αυτό εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την άποψη αυτή έχει ακόμα και ένας στους δύο ψηφοφόρους της Ν.Δ.
Ο φόβος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση αυτή και μέσω της δικαστικής έρευνας θα παγιώσει κλίμα σκανδάλων στην πορεία προς τις εκλογές του Μαϊου του 2019, αν και στη Ν.Δ θεωρούν πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να αιφνιδιάσει, τελικά, με προκήρυξη πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.
Ο φόβος αυτός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος καθώς αρκετοί θεωρούν πιθανό πως εφόσον η δικογραφία αναπεμφθεί από την Προανακριτική επιτροπή ξανά στη Δικαιοσύνη (λόγω παραγραφής των αδικημάτων), οπότε σταδιακά θα έρχονται στο φως νέα στοιχεία, είτε από καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων (σε Ελλάδα και ΗΠΑ), είτε από καταθέσεις νέων μαρτύρων. Ακόμα, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί εάν τελικώς ερευνηθούν ροές χρήματος από τον τροφοδότη λογαριασμό της Novartis στην Ελβετία, καθώς Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν ήδη ζητήσει επισήμως τη συνδρομή των ελβετικών αρχών.
Οι υψηλοί τόνοι περί “εσχάτης προδοσίας” και “Ειδικών Δικαστηρίων” που χρησιμοποίησαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Αντώνης Σαμαράς αλλά και οι ακραίες “καταγγελίες” του Άδωνι Γεωργιάδη ότι “ο Τσίπρας τα παίρνει” δηλούν αμηχανία και πανικό, όπως πιστεύει η κυβέρνηση, αν και προσώρας Ν.Δ και ΔΗΣΥ δεν έχουν πάρει θέση για όλα αυτά.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άλλωστε, η υπόθεση λαμβάνει και πολύ σοβαρά εσωκομματικά χαρακτηριστικά, καθώς οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλου έβαλαν ευθέως κατά του Κώστα Καραμανλή (μέσω της επίθεσης κατά του κ. Παπαγγελόπουλου), κάτι που φαίνεται πως έχει εξοργίσει τον πρώην πρωθυπουργό. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν ο τελευταίος θα πάρει θέση επί όλων αυτών, οι επιθέσεις όμως κατά του κ. Γεωργιάδη από τους “καραμανλικούς” Ευάγγελο Αντώναρο και Κατερίνα Παπακώστα (που διαγράφτηκαν αμφότεροι πρόσφατα) αποτελούν “σήμα” δυσφορίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο στόχαστρο των επιθέσεων του Τύπου που πρόσκειται στη Ν.Δ έχει μπει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος κατονομάζεται από ορισμένους (π.χ Ευάγγελος Βενιζέλος) ως μέλος της “καραμανλικής συνιστώσας” που στηρίζει την κυβέρνηση.