Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και σήμερα στο Euroworking Group, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ειδικότερα πρόκειται να τεθεί η πορεία υλοποίησης των δύο εκκρεμών προαπαιτούμενων αλλά και η πορεία των συζητήσεων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές τα θέματα βρίσκονται σε θετική τροχιά. Σχετικά με τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης (Ελληνικό και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κατάσταση κρίνεται σε γενικές γραμμές θετική.
Ειδικότερα, για το Ελληνικό, σημείωναν ότι υπάρχει ικανοποίηση, μετά το «πράσινο φως» του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την επένδυση στο Ελληνικό.
Όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες, αλλά σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι ικανοποιητική και έχει επιτευχθεί σχετικά καλή πρόοδος.
Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση για τις έως τώρα επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ενώ «έμφαση θα δοθεί στις τεχνικές συζητήσεις που διεξάγονται για το ζήτημα του χρέους».
Στη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, με προοπτική μέχρι το Eurogroup, στις 12 του επόμενου μήνα, οι υπουργοί Οικονομικών να αρχίσουν να καθορίζουν το πλαίσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελική συμφωνία για τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης (τα βραχυπρόθεσμα ήδη εφαρμόζονται) του ελληνικού χρέους, τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018, θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τον Ιούνιο.
Το όποιο πλαίσιο θα καθοριστεί στη βάση της γαλλικής πρότασης για σύνδεση των παρεμβάσεων στο χρέος με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Μία από τις δυνατότητες είναι η εξαγορά του χρέους του ΔΝΤ από τον ESM, κάτι το οποίο θα μειώσει το επιτόκιο ενός ποσού ύψους κοντά στα 11 δισ. από το 3,8% στο 1,5%. Επίσης μια από τις σκέψεις είναι να συνδέεται το ύψος της αποπληρωμής τόκων και τοκοχρεολυσίων για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας με την ανάπτυξη του κάθε έτους.
ΠΗΓΗ: neaselida.gr