Ανοχή στο ρατσιστικό παραλήρημα του βουλευτή της Αθανάσιου Δαβάκη σε βάρος των Ρομά επέδειξε τελικά η Ν.Δ., η οποία αρκέστηκε στις διευκρινιστικές δηλώσεις του ίδιου, θεωρώντας το θέμα λήξαν.
Το μόνο που υπήρξε εκ μέρους της Ν.Δ ήταν κάποια “διαρροή” περί ενόχλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ ενοχλημένος για τις δηλώσεις του βουλευτή Θ. Δαβάκη», σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, επεσήμαναν πως το ζήτημα «ενδέχεται να έχει συνέχεια». Ωστόσο, καμία συνέχεια δεν υπήρξε. Ούτε καν επίσημη ανακοίνωση του κόμματος.
Ο βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας επί κυβέρνησης Σαμαρά, Αθ. Δαβάκης, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή (2/3/2018) σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε σχολείο της Σπάρτης, στοχοποίησε συνολικά την κοινωνική ομάδα των Ρομά, λέγοντας: «Απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο και δεν συμμαζεύεται να με ψηφίσει. Αν νομίζει ότι εμείς φοβόμαστε το πολιτικό κόστος, όποιος με ψηφίσει δεν τον αναγνωρίζω, από πλευράς αυτής της κοινωνικής ομάδας».
Κι έπειτα έφτασε στο σημείο να πει: «Λυπάμαι τα παιδάκια τα οποία γεννιόνται από αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να το θέλουνε και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται».
Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο Αθ. Δαβάκης υποχρεώθηκε να προβεί σε νέα δήλωση και προσπαθώντας να δικαιολογηθεί είπε ότι «οι επίμαχες δηλώσεις μου έγιναν στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης σε χωριό της Λακωνίας σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας στην περιοχή» και κατέληξε λέγοντας:
«Σε αυτά και μόνο αναφερόμουν. Πάνω στην ένταση της στιγμής κατέφυγα σε κάποιες γενικεύσεις, οι οποίες δεν εκφράζουν ούτε εμένα ούτε φυσικά το κόμμα στο οποίο ανήκω. Για τις αναφορές αυτές θέλω να εκφράσω τη λύπη μου και να ζητήσω συγγνώμη από όσους έθιξα».
Ομως οι ρατσιστικές δηλώσεις του κ. Δαβάκη δεν ξαφνιάζουν και η απολογητική απάντησή του δεν ακούγεται πειστική, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι ο ίδιος που τον Ιούνιο του 2015 κι ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής, είχε εμφανιστεί στην επιτροπή της Βουλής που συζητούσε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια ως αυτόκλητος υπερασπιστής της ναζιστικής οργάνωσης.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. είχε σπεύσει να προλάβει τη Ζαρούλια, τον Λαγό και τον Παναγιώταρο και να διαμαρτυρηθεί πρώτος επειδή η τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου είχε αποδώσει στη Χρυσή Αυγή τον αυτονόητο πολιτικό προσδιορισμό «νεοναζιστικό κόμμα».
«Μέσα μας μπορούμε να αισθανόμαστε και να λέμε για τον καθένα ό,τι θέλουμε. Οταν όμως αποδίδουμε την έκφραση νεοναζί σε ένα κόμμα που έχει εκλέξει ο ελληνικός λαός, θεωρώ ότι το να αποδίδεις σε κάποιον εκφράσεις, ταμπέλες, ετικέτες που δεν αποδέχεται είναι μορφή ολοκληρωτικής νοοτροπίας και φασισμού και αυτή», έλεγε ο Αθ. Δαβάκης, προκαλώντας την απορία του προεδρεύοντος Μ. Κριτσωτάκη: «Κύριε Δαβάκη, δεν καταλαβαίνω γιατί εσείς και όχι οι ίδιοι;». «Γιατί εγώ θίγομαι ως εκπρόσωπος του ελληνικού λαού», απαντούσε.
Το παρελθόν του
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Ιούλιο του 1995 ο 33χρονος Αθ. Δαβάκης (πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 1993), βρέθηκε στο Λονδίνο μαζί με άλλους εννιά βουλευτές της Ν.Δ. για τον γάμο του Παύλου Γκλίξμπουργκ, του «διαδόχου» δηλαδή του ελληνικού θρόνου.
Ο τότε αρχηγός του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ είχε αρχικά αποθαρρύνει τα στελέχη του κόμματός του από μια παρόμοια επίδειξη περιφρόνησης του Συντάγματος και της πρόσφατης ιστορίας του τόπου, αλλά στο τέλος τούς πρόσφερε την κάλυψή του με το επιχείρημα ότι επρόκειτο για μια «κοσμική εκδήλωση» χωρίς πολιτικό υπόβαθρο.
Από τότε ο κ. Δαβάκης εμφανίζεται ως βασικό στέλεχος της φιλοβασιλικής ομάδας της Ν.Δ. και συνεργάζεται με τους λοιπούς ακροδεξιούς. Πάντως ήταν μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή για την προεδρία του κόμματος (Φεβρουάριος 1997), γεγονός που του επέτρεψε να εκλεγεί σε σχετικά υψηλή θέση στην Κ.Ε. της Ν.Δ. (Μάρτιος 1997).
Και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ήταν μεταξύ των «σκληροπυρηνικών» βουλευτών που υπέγραψαν την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους εμπόρους ναρκωτικών. Την περίοδο εκείνη απέφευγε να εκτεθεί όσο κάποιοι άλλοι συνάδελφοί του, οι οποίοι κατέληξαν εκτός κόμματος, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Αλλά από τότε παρέμεινε υποστηρικτής των ίδιων απόψεων, με αποτέλεσμα να «αξιοποιηθεί» ως υφυπουργός Εθνικής Αμυνας από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συμμερίζεται σε έναν βαθμό τις απόψεις αυτές.
Μετά τις τελευταίες ρατσιστικές δηλώσεις του, η Ν.Δ. φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από αυτές. Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι οι δηλώσεις του κ. Δαβάκη «είναι πέρα από το πλαίσιο της φιλοσοφίας της Ν.Δ., δεν μας εκφράζουν σε καμία περίπτωση», ότι ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη και ότι «η Ν.Δ. είναι ένα μεγάλο κόμμα κεντροδεξιό, το οποίο εμπνέεται από τις αρχές του κράτους δικαίου και που έχει ευαισθησία απέναντι στην έννοια Δικαιώματα», ενώ το βράδυ του Σαββάτου πηγές του κόμματος έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ ενοχλημένος από τις δηλώσεις αυτές, τονίζοντας ότι το ζήτημα «ενδέχεται να έχει συνέχεια».
Τελικά βέβαια η συνέχεια δεν ήρθε ποτέ. Χθες το απόγευμα πηγές της Ν.Δ. ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξει διαγραφή του κ. Δαβάκη και ότι το θέμα θεωρήθηκε λήξαν. Ολη η αυστηρότητα του κ. Μητσοτάκη είχε εξαντληθεί σχεδόν έναν μήνα πριν στη διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου που είχε ζητήσει την αποπομπή του Αδωνη Γεωργιάδη από τη θέση του αντιπροέδρου.
«Η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη σύρεται όλο και πιο χαμηλά, από την ακροδεξιά της τάση, με επικεφαλής τους κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι το ρατσιστικό αυτό παραλήρημα «συνιστά προσβολή όχι μόνο για τη συγκεκριμένη μερίδα των συμπολιτών μας, αλλά συνολικά για τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό», ενώ το ΚΚΕ επισήμανε ότι «η προσπάθεια του βουλευτή της Ν.Δ., Θ. Δαβάκη, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα ούτε ακυρώνει τις ρατσιστικού χαρακτήρα δηλώσεις του ούτε κυρίως μπορεί να κρύψει ότι η ανοχή στον ρατσισμό και τον φασισμό πηγάζει από τα ίδια τα κόμματα του συστήματος».
Πηγή: efsyn.gr