Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πανέμορφη και ακριτική Σύμη είχε, αναμφίβολα, όλα τα στοιχεία του συμβολισμού που απαιτούνται για μια αναφορά στα εθνικά θέματα. Κατάλληλο το “κάδρο”, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες κρίσιμες περιστάσεις, για να σταλεί μήνυμα στην Άγκυρα, όπως είχε σχετικώς ενημερώσει τους αρμόδιους πολιτικούς συντάκτες το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ.
Σεραφείμ Π. Κοτρώτσος
«Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές είναι απαράδεκτη και δηλητηριάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ουδείς μπορεί να διαφωνήσει μαζί του.
Θα περίμενε, ωστόσο, κανείς από τα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης να συμπήξουν μέτωπο ενότητας σε ένα θέμα τόσο κρίσιμο και τόσο ευαίσθητο. Είναι προφανές πως η Τουρκία επιχειρεί με την παράταση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να δημιουργήσει καθεστώς “πολιτικής ομηρείας” και συν τω χρόνω να ζητήσει ανταλλάγματα. Όχι απαραίτητα σχετικά με την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών ή των Κούρδων που συνελήφθησαν λίγο πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Μπορεί, προϊόντος του χρόνου, να ζητήσει κάτι άλλο.
Το ίδιο έπραξε, άλλωστε, και έναντι της Άγκελα Μέρκελ, παρατείνοντας για κάτι περισσότερο από ένα χρόνο την κράτηση δημοσιογράφου με γερμανική υπηκοότητα.
Εν μέσω όλων αυτών, η συνεννόηση και η κοινή (εθνική) στάση των πολιτικών δυνάμεων δεν είναι μόνο απαραίτητη. Είναι αυτονόητη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σύμη, συνέχισε ωστόσο τη δήλωσή του:
«Δεν θέλω από το ακριτικό μας νησί, από τη Σύμη, στην οποία βρίσκομαι σήμερα, να διευρύνω την κριτική μου στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα. Αλλά είναι προφανές ότι υποτίμησε το περιστατικό, όπως υποτίμησε και την διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο. Σήμερα, μάλιστα, δέσμευσε με Navtex ολόκληρο το Καστελόριζο προκαλώντας για μια ακόμη φορά».
“Δεν θέλω να κάνω κριτική στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα”…”αλλά” θα το κάνω!
Ο πρόεδρος της Ν.Δ έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση από τη Σύμη, λίγο πριν -εάν δεν κάνω λάθος- από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, όπου ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματός του Γιώργος Κουμουτσάκος και τα άλλα μέλη ενημερώθηκαν σε βάθος και σε συνθήκες εμπιστευτικότητας από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Δεν έκανε, δηλαδή, τον κόπο να περιμένει ώστε να έχει πλήρη και σφαιρική ενημέρωση για το συμβάν. Κινήθηκε, θα έλεγε κανείς, στο κλίμα που μετέδιδαν από το πρωί πρωτοσέλιδα εφημερίδων που στηρίζουν τη Ν.Δ.
Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη αφήνει σαφή υπονοούμενα ότι η κυβέρνηση δεν απαντά στην τουρκική προκλητικότητα. Ελπίζω πως δεν εννοεί ότι …την προκαλεί κιόλας, όπως έκανε -κατά λάθος;- ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του, προ ημερών, όταν είπε πως οι δηλώσεις και χειρισμοί του Πάνου Καμμένου προκαλούν την τουρκική επιθετικότητα…
Το ερώτημα, βεβαίως, είναι τι εννοεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. Δεν συνιστά, φαντάζομαι, κάποια απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα με ισοδύναμης ισχύος επιθετικότητα. Δεν συνιστά, δηλαδή, να…συλλάβουμε κι εμείς δύο τούρκους στρατιώτες. Τι εννοεί όμως; Και γιατί πρέπει να ειπωθεί αυτό το”αλλά” της δήλωσής του, όταν η κρίση χτυπάει κόκκινο και το μείζον είναι η διαχείριση του θέματος κράτησης των δύο αξιωματικών.
Σήμερα, το τουρκικό Υπ.Εξ επιτέθηκε σκαιά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Η Άγκυρα έφτασε στο σημείο να εγκαλεί τον κ. Παυλόπουλο για μη τήρηση του διεθνούς δικαίου.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνταχθούν στο πλευρό του Προέδρου και να στείλουν ηχηρό μήνυμα εθνικής ενότητας. Η ελληνοτουρκική κρίση είναι προφανές ότι έχει περάσει σε μια νέα φάση. Η Άγκυρα κλιμακώνει την επιθετικότητά της με σχεδόν στρατιωτικά επεισόδια (εμβολισμός του “Γαύδος”, πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ, σύλληψη αξιωματικών), κάτι που είχε να πράξει εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Ερντογάν στέλνει μηνύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για το Κουρδικό και το Αφρίν και τα στέλνει μέσω των Ιμίων, του Έβρου και της Κυπριακής ΑΟΖ. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι “θερμό” και κρίσιμο. Και θα ήταν επιζήμιο και παράλογο να επιχειρεί κανείς να αποκομίσει πολιτικά και κομματικά οφέλη μέσα από έναν φθηνό κομματικό ανταγωνισμό. Ιδιαίτερα όταν ο Τούρκος πρόεδρος δίνει την κρισιμότερη μάχη της πολιτικής διαδρομής του στις εκλογές του 2019. Κι εκεί έχει απόλυτη ανάγκη τη συμμαχία των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων.
- Γκρίζοι Λύκοι: Το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (τουρκικά: Milliyetçi Hareket Partisi, MHP) είναι τουρκικό ακροδεξιό πολιτικό κόμμα. Το κόμμα είναι επίσης ανεπίσημα γνωστό ως Γκρίζοι Λύκοι, αναφερόμενο στην ανεπίσημη παραστρατιωτική νεολαία του. Στις Βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2015, το κόμμα πήρε 10,69% (5.085.524 ψήφοι) και κέρδισε 41 έδρες, διατηρώντας τη θέση του ως τέταρτο Κόμμα στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση. Παρά το γεγονός ότι έχει τον χαρακτήρα παραστρατιωτικής οργάνωσης και ότι μέλη του έχουν προβεί σε παράνομες δραστηριότητες δεν έχει υποστεί καμία ποινική ή δικαστική δίωξη.