Το μήνυμα πως δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί «ούτε μύγα στο σπαθί της» αναμένεται να στέλνει διαρκώς στη ΝΔ η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το Μαξίμου την όξυνση της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και να περιορίσει την πολιτική φθορά που εξ αντικειμένου προκύπτει από την κράτηση δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη της Τουρκίας.
Επί της ουσίας, το Μαξίμου υιοθετεί διπλή τακτική ως προς την διαχείριση της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που θα διευθετηθεί σε λίγες ημέρες. Άρα, στην κυβέρνηση έχει προκύψει η ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένη διαχείριση στο εσωτερικό της χώρας για το συγκεκριμένο θέμα, υπό την έννοια ότι θα αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα της καθημερινής πολιτικής ατζέντας –κάτι το οποίο, προφανώς, δεν είναι ευχάριστο για το Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά τις πρώτες ημέρες της περασμένης εβδομάδας, όταν κυβερνητικοί παράγοντες δεν έκρυβαν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, την «θετική έκπληξη» από την «μετρημένη» κριτική από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη έφερε τα πάνω κάτω. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους κατακόρυφα, φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να καλέσει, επί της ουσίας, τον πρωθυπουργό να τηλεφωνήσει στον Ταγίπ Ερντογάν –δηλαδή, να προχωρήσει σε διμερές «παζάρι», κάτι που προφανώς αποτελεί την επιδίωξη της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός, στη δική του ομιλία, δεν έκρυψε τη δυσφορία αλλά και την απογοήτευσή του για την αλλαγή γραμμής εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ και έκτοτε… ο πόλεμος ξεκίνησε.
Τούτων δοθέντων, το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να αποτελέσει άλλη μία εστία σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, μετά και όσα είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ελεύθερο Τύπο, που έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό πως «δεν ενδιαφέρεται» για την επιστροφή του αξιωματικού και του υπαξιωματικού του Ελληνικού Στρατού. Οι πρώτες απαντητικές βολές ήρθαν χθες, μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, που καταλόγισε στη ΝΔ «κραυγές και εθνικιστικές κορώνες» και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ και τα ΜΜΕ που τον στηρίζουν πως «αντί να διατηρήσουν υπεύθυνη εθνική στάση, χορεύουν στο χορό των ακροδεξιών της ΝΔ αλλά και των εθνικιστικών κύκλων που υπάρχουν στην Τουρκία».
Ωστόσο, την ώρα που η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο και να αντικρούσει τις «γαλάζιες» βολές περί «ολιγωρίας» και «αδιαφορίας», το επίκεντρο του θέματος παραμένει, προφανώς, να επιστρέψουν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περασμένα 24ωρα η Αθήνα ενέτεινε τις διεθνείς πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς τυμπανοκρουσίες και ανακοινώσεις αλλά παρασκηνιακά –«όπως πρέπει να γίνονται αυτά τα πράγματα», κατά πώς τονίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός εξετάζει όλες τις επόμενες κινήσεις του, με ορίζοντα κυρίως την 26η Μαρτίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η ευρωτουρκική μίνι Σύνοδος Κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ενόψει της οποίας αναμένεται να οργιάσει το διπλωματικό παρασκήνιο στο τρίγωνο Αθήνας-Βρυξελλών-Άγκυρας. Πάντως, με δεδομένο ότι η εβδομάδα που ξεκινά είναι κρίσιμη για την υπόθεση των δύο κρατουμένων –αφού θα φανεί πόσο θέλει να «τραβήξει» το θέμα η τουρκική Δικαιοσύνη- η κυβέρνηση αναμένει όλα τα νέα δεδομένα για να προσαρμόσει αναλόγως την τακτική της.
ΠΗΓΗ: news247.gr