Η σύγκρουση που έχουμε με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τον κ.Τσίπρα δεν μας απαγορεύει να καταθέτουμε προτάσεις προς όφελος της χώρας, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Ποταμιού στο Μέγαρο Μαξίμου έχει, ωστόσο, ήδη παρενέργειες για τον δεύτερο. Επισήμως τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής αποφεύγουν τις αιχμές -τουλάχιστον όχι δημοσίως- αν και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου εκδηλώθηκε κριτική για το momentum της συνάντησης που ευνοεί, όπως ειπώθηκε, επικοινωνιακά τον πρωθυπουργό.
Την Παρασκευή ξεκινά το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και η συνάντηση Θεοδωράκη- Τσίπρα δημιουργεί εύλογα την αίσθηση ότι υπάρχουν διαφορετικές γραμμές. Είναι χαρακτηριστική η επίθεση της εφημερίδας “Τα Νέα” κατά του κ. Θεοδωράκη, γράφοντας ότι σπεύδει “στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ”.
Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε με τον δικό του τρόπο στις επικρίσεις:
Δεν σκέφτομαι κάθε φορά πως θα αντιδράσουν κάποιοι φίλοι μου στο twitter, το facebook, στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ. Αν θεωρώ ότι οι στιγμές ειναι κρίσιμες -και οι στιγμές με την Τουρκία είναι κρίσιμες- στέκομαι στο ύψος των περιστάσεων & λέω ότι πρέπει να υπαρξει εθνική συνεννόηση @skaigr
— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) March 13, 2018
#topotami κατέθεσε τη μοναδική πρόταση νόμου για Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και συμφωνεί και ο κ.Μητσοτάκης, όπως είπε στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή. Μπορούσαμε λοιπόν να αρνηθούμε τη συζήτησή της; @skaigr
— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) March 13, 2018
Προκαταβολική ψήφο για το Μακεδονικό δεν δίνουμε-πρέπει να δούμε την πρόταση. #topotami & το #kinima_allagis θέλουν μια λύση σύνθετης ονομασίας που θα δώσει τέλος στο πρόβλημα με τους γείτονες, με εγγυήσεις για την απαλοιφή του αλυτρωτισμού από Σύνταγμα & σχολικά βιβλία. @skaigr
— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) March 13, 2018
Για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συζητήσαμε χθες με τον κ.Τσίπρα, αλλού διαφωνήσαμε, αλλού συμφωνήσαμε, είδαμε τα μοντέλα άλλων χωρών και τελικά καταλήξαμε ότι θα έρθει στη Βουλή η πρόταση του #topotami και θα τροποποιηθεί με βάση και τις προτάσεις των άλλων κομμάτων. @skaigr
— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) March 13, 2018
Για το Συμβούλιο Ασφαλείας
Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να φέρει την πρόταση νόμου του Ποταμιού για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στη Βουλή και τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για εθνική συνεννόηση. Μετά από μια διεξοδική συζήτηση που είχε και αρκετές αντιθέσεις και διαφωνίες, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να φέρει την πρότασή μας στη Βουλή να συζητηθεί με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας και να γίνει βέβαια κουβέντα και στην Ολομέλεια».
Τόνισε μάλιστα ότι και το Κίνημα Αλλαγής, όπως και το Ποτάμι, πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή στα μεγάλα θέματα. «Να ενώσουμε τους Έλληνες, να λύσουμε όλα τα μεγάλα εξωτερικά προβλήματα για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε και με τα καθημερινά ζητήματα που μας ταλαιπωρούν» είπε.
Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δεν τίθεται ζήτημα εισόδου του Ποταμιού στην κυβέρνηση, καθώς «έχουμε άλλη άποψη για τη διακυβέρνηση της χώρας και συγκρουόμαστε σχεδόν καθημερινά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αισθανόμαστε την πατριωτική ευθύνη να διαχωρίζουμε τα πράγματα. Άλλα είναι τα εσωτερικά ζητήματα και άλλα τα μεγάλα πατριωτικά ζητήματα».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «πρέπει να «κόψουμε» κεφάλια, πρέπει να επιβληθεί ο νόμος, πρέπει να επιβληθούν οι κανονισμοί γιατί η χώρα παραμένει μία πολιτεία που έχει νόμους αλλά που δεν εφαρμόζονται». Πρόσθεσε δε, ότι «πρέπει να απομακρύνουμε τους μαφιόζους από τον χώρο του ποδοσφαίρου» διευκρινίζοντας πως μιλάει για «αυτούς που δημιουργούν συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας στο ποδόσφαιρο». Κάλεσε μάλιστα σε ενότητα όλο τον πολιτικό κόσμο ώστε «να χτίσουμε μια καινούργια ποδοσφαιρική συνείδηση, μακριά από μαφιόζικες πρακτικές που κάποιοι επιμένουν να βάζουν μέσα και στον χώρο του ποδοσφαίρου».
Η πρόταση για Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης
Κατά τη συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Σ. Θεοδωράκη συζητήθηκε διεξοδικά η πρόταση του Ποταμιού για την δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Όπως ανέφεραν κυνερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν θεσμοί που θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και είναι για αυτό το λόγο που η πρόταση του Ποταμιού μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει το θέμα στην αρμόδια διαρκή επιτροπή εξωτερικών και Άμυνας για να συζητηθεί διεξοδικά.
Επίσης εξέφρασε την πρόθεση του να αξιοποιηθεί η πρόταση στο πλαίσιο της αναβάθμισης και μετεξέλιξης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας.
Ο Α. Τσίπρας ενημέρωσε επίσης τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι το ΥΠΕΞ προετοιμάζει σχέδιο για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με επιχειρησιακές αρμοδιότητες στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών και του ζήτησε να συμβάλει στη σχετική συζήτηση όπως πρόκειται να πράξει και για τα υπόλοιπα κόμματα.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διευκρίνιζαν ότι το Συμβούλιο που προτείνει ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι διακομματικό όργανο ενώ το Συμβούλιο του οποίου τη δημιουργία επεξεργάζεται το ΥΠΕΞ είναι κυβερνητικό – επιχειρησιακό και τα δύο αυτά είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους.
Θεοδωράκης: Δεν τίθεται ζήτημα εισόδου του Ποταμιού στην κυβέρνηση
Την ικανοποίηση του για τη δέσμευση του πρωθυπουργού να φέρει στη Βουλή την πρόταση του Ποταμιού για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, εξέφρασε ο Στ.Θεοδωράκης μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.
Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δεν τίθεται ζήτημα εισόδου του Ποταμιού στην κυβέρνηση, καθώς διαφωνούν σε πολλά, αλλά «πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή στα μεγάλα θέματα […] άλλα τα εσωτερικά ζητήματα και και άλλα τα μεγάλα πατριωτικά ζητήματα».
Ερωτηθείς για τα έκτροπα στην Τούμπα ο κ. Θεοδωράκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να απομακρύνουμε τους μαφιόζους από τον χώρο του ποδοσφαίρου».
Στη Βουλή η πρόταση για Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
Μετά από διεξοδική συζήτηση που είχε αρκετές αντιθέσεις και διαφωνίες, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να φέρει την πρότασή μας στη Βουλή, έτσι ώστε σύντομα να προχωρήσουμε στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Πρέπει σήμερα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις με την κυβέρνηση και το ξέρετε, υπάρχει σύγκρουση και θα συνεχίσουμε να συγκρουόμαστε με την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όμως υπάρχει και η Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για εθνική συνεννόηση».
Εθνική γραμμή στα μεγάλα θέματα
Ο κ. Θεοδωράκης που φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις, τόνισε ότι και το Κίνημα Αλλαγής, όπως και το Ποτάμι, πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή στα μεγάλα θέματα.
«Να ενώσουμε τους Έλληνες, να λύσουμε όλα τα μεγάλα εξωτερικά προβλήματα, για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε και με τα καθημερινά ζητήματα που μας ταλαιπωρούν» είπε.
Δεν τίθεται ζητημα εισόδου στη κυβέρνηση
Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα εισόδου του Ποταμιού στην κυβέρνηση, καθώς όπως είπε «έχουμε άλλη άποψη για τη διακυβέρνηση της χώρας και συγκρουόμαστε σχεδόν καθημερινά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «αισθανόμαστε την πατριωτική ευθύνη να διαχωρίζουμε τα πράγματα. ‘Αλλα είναι τα εσωτερικά ζητήματα και άλλα τα μεγάλα πατριωτικά ζητήματα».
«Να απομακρύνουμε τους μαφιόζους από τον χώρο του ποδοσφαίρου»
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «πρέπει να «κόψουμε» κεφάλια, πρέπει να επιβληθεί ο νόμος, πρέπει να επιβληθούν οι κανονισμοί γιατί η χώρα παραμένει μία πολιτεία, που έχει νόμους αλλά που δεν εφαρμόζονται».
Υπογράμμισε ότι «πρέπει να απομακρύνουμε τους μαφιόζους από τον χώρο του ποδοσφαίρου», διευκρινίζοντας πως μιλάει για «αυτούς που δημιουργούν συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας στο ποδόσφαιρο».
Τέλος, σημείωσε ότι «όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι στο να χτίσουμε μια καινούργια ποδοσφαιρική συνείδηση, μακριά από μαφιόζικες πρακτικές που κάποιοι επιμένουν να βάζουν μέσα και στον χώρο του ποδοσφαίρου».