Ο Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, έκανε πολλά ταξίδια προκειμένου να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και τις σκέψεις του. Το 1998 επισκέφθηκε και την Ελλάδα και συγκεκριμένα βρέθηκε στα Χανιά.
Στο κατάμετο αμφιθέατρο της Κρήτης, άνθρωποι όλων των ηλικιών παρακολούθησαν την ομιλία του Χόκινγκ στο πλαίσιο της 21ης Τριγωνικής Συνάντησης Αστροφυσικής, στο Κολυμπάρι Χανίων.
Η συνάντηση είχε θέμα τις «Μαύρες Τρύπες», ένα θέμα που ο παγκοσμίου φήμης φυσικός γνώριζε καλύτερα από κάθε άλλον επιστήμονα αφού για πάνω από μισό αιώνα ασχολήθηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα ερωτήματα γύρω από τη θεωρητική κοσμολογία, την κβαντική βαρύτητα και τις μαύρες τρύπες.
Η τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χριστίνα Σπυράκη, είχε καλωσορίσει τον Στίβεν Χόκινγκ κάνοντας λόγο για «μεγάλη στιγμή της παρουσίας του», ενώ του απονεμήθηκε και το μετάλλιο του πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Το 1998, ο Στίβεν Χόκινγκ είχε ταξιδέψει και στην Σάμο και συγκεκριμένα μέχρι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με αφορμή το συνέδριο κοσμολογίας, το οποίο διοργανωνόταν για δεύτερη φορά στο νησί.
Η ομιλία του στο Πανεπιστήμιο περί δημιουργίας και λειτουργίας του κόσμου είχε τεράστια επιτυχία, καθώς ο Στίβεν Χόκινγκ δεχόταν από τότε εκατοντάδες προσκλήσεις το χρόνο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής το πρώτο πράγμα που έκανε ο Χόκινγκ όταν ήρθε στην Ελλάδα ήταν να καθίσει αρκετή ώρα στο δωμάτιό του και να θαυμάσει την θέα προς τη θάλασσα από το μπαλκόνι του.
«Μα, εδώ είναι επίγειος παράδεισος», είχε πει σε αυτούς που τον συνόδευσαν ως εκεί.
Ο ίδιος είχε φτάσει στο νησί μαζί με την σύζυγό του, καθώς και τον βοηθό του Τομ Ολντ και δύο από τις συνολικά 8 νοσοκόμες, οι οποίες τον φρόντιζαν ανελλιπώς 24 ώρες το 24ωρο σε βάρδιες.
Αυτό μάλιστα που είχε συζητηθεί τότε ήταν το ενδιαφέρον του για την ελληνική κουζίνα.