Η απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου για την εκταμίευση της δόσης των 37 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ από το γερμανικό κοινοβούλιο θα ληφθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Αυτό είναι το συμβιβαστικό αποτέλεσμα μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων (Χριστιανοδημοκράτες και Ελεύθεροι Δημοκράτες) από τη μια, και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκράτες) που επιτεύχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Βερολίνο.
Είχε προηγηθεί ομηρικός καβγάς μεταξύ των δυο στρατοπέδων: Τα κυβερνητικά κόμματα ήθελαν να γίνει η σχετική ψηφοφορία αύριο, Πέμπτη, οι Σοσιαλδημοκράτες, αντίθετα, επέμεναν στη μετάθεσή της για την επόμενη εβδομάδα. Οι τελευταίοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν όταν οι στενότεροι τους σύμμαχοι, οι Πράσινοι, δήλωσαν ότι το θέμα της ημερομηνίας τους αφήνει παγερά αδιάφορους.
Το άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Αριστερά (Die Linge), δεν έδωσε επίσης πρωτεύουσα σημασία στην ημερομηνία, δεδομένου ότι αποκρούει εξ΄υπαρχής όλα τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα – λόγω των «επαχθών», όπως λένε οι εκπρόσωποί του, όρων που τα συνοδεύουν.
Το μήλο της έριδος μεταξύ κυβέρνησης και Σοσιαλδημοκρατών είχε πολλές όψεις. Η πρώτη ήταν διαδικαστική: Τα έγγραφα πολλών εκατοντάδων σελίδων, πάνω στα οποία θα στηριχθεί η απόφαση για την Ελλάδα, δεν είχαν μεταφραστεί πλήρως μέχρι τη νύχτα της Τρίτης. «Δεν θα ψηφίσουμε χωρίς να ξέρουμε επακριβώς τι περιέχουν τα κείμενα» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας τους Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ. Ενδιάμεσα, το εμπόδιο αυτό παραμερίστηκε – από σήμερα το πρωί οι μεταφράσεις των κειμένων βρίσκονταν στα γραφεία όλων των βουλευτών.
Οι άλλες όψεις ήταν πολιτικοοικονομικές: Σε αντίθεση με τους Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες επέμεναν στο ότι η συμφωνία της περασμένης Δευτέρας του Eurogrοup για την Ελλάδα περιείχε πολλές ανακρίβειες σχετικά με τη οικονομική συμμετοχή της Γερμανίας στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. «Δεν θα μας κάνετε συνενόχους σας, ούτε στην παραπλάνηση του γερμανικού λαού, ούτε σε τυχόν ψυχρή χρεοκοπία της Ελλάδας» δήλωσε ο ίδιος.
Παράλληλα τόνισε, ότι η Γερμανία ξέγραψε ήδη απαιτήσεις ύψους 770 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, και ότι αυτό θα πρέπει να ειπωθεί ανοικτά στο γερμανικό λαό.
Και κάτι περισσότερο: Η Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε, πρέπει επίσης να πει ανοικτά, ότι χωρίς «κούρεμα» σωτηρία της Ελλάδας πλέον δεν γίνεται. «Ο ισχυρισμός της, ότι γίνεται όντως και χωρίς κούρεμα, είναι το ζωτικό ψεύδος της καγκελάριου» πρόσθεσε και επαύξησε επίσης το εκ των ηγετικών στελεχών των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν.
Με ένα τέτοιο ψέμα δεν μπορεί προφανώς πλέον να ζήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ελεύθερων Δημοκρατών Ράινερ Μπρούντερλε. «Το „κούρεμα“ θα έλθει, αλλά περί το 2016» είπε. «Η προϋπόθεση γι αυτό είναι όμως να φτάσει τότε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας στο 4,5%».
Εκείνο που προέχει ωστόσο απόλυτα, πρόσθεσε, είναι η έγκαιρη έγκριση του κοινοβουλίου για την εκταμίευση της δανειακής δόσης. Κι αυτή εξασφαλίστηκε έστω και την τελευταία στιγμή, ύστερα από το «δύσκολο» συμβιβασμό των κυβερνητικών κομμάτων με τους Σοσιαλδημοκράτες.