Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλεί η υπόθεση της εξεταστικής για το μνημόνιο. Σήμερα το πρωί στην ολομέλεια συζητείται η πρόταση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην βουλή βρίσκεται ήδη η δικογραφία Ρουμελιώτη, που έχει σχηματιστεί με βάση τις καταγγελίες του πρώην εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχαν ενημερωθεί ότι το πρόγραμμα δεν έβγαινε και παρ’ όλα αυτά αποφάσισαν να οδηγήσουν την χώρα στο μνημόνιο…
Η Ν.Δ. έχει αποφασίσει να καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπη με την προεκλογική της δέσμευση ότι θα συστήσει μία και μόνο εξεταστική που θα διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η ελληνική οικονομία εντάχθηκε στο μνημόνιο. Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ ενώ την ίδια στάση θα τηρήσει και η ΔΗΜΑΡ.
Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ψηφίσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καθώς ο Πάνος Καμμένος έχει καταθέσει παρόμοια πρόταση. Κλειδί στην σημερινή ψηφοφορία θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Χρυσή Αυγή η οποία κλείνει προς το «ναι» αλλά και η στάση του ΚΚΕ που στο παρελθόν έχει ψηφίσει «παρών» εκτιμώντας ότι οι εξεταστικές συγκαλύπτουν αντί να αποκαλύπτουν ευθύνες. Τόσο η Χρυσή Αυγή όσο και το ΚΚΕ έχουν επιφυλαχθεί, ωστόσο, να τοποθετηθούν στην ολομέλεια της βουλής.
Αδιευκρίνιστη παραμένει και η στάση των δέκα συνολικά ανεξάρτητων βουλευτών από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ παρότι οι περισσότεροι διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει να την καταψηφίσουν ενώ παρόμοια στάση αναμένεται να τηρήσουν και ορισμένοι πρώην βουλευτές της Ν.Δ. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να εγκριθεί απαιτείται η πλειοψηφία των παρόντων, δηλαδή το λιγότερο απαιτούνται 120 ψήφοι. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει αφενός να την υπερψηφίσει η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης και αφετέρου να απουσιάζουν 60 βουλευτές της συμπολίτευσης, σχεδόν αδύνατο.
Το Μέγαρο Μαξίμου για να ελαχιστοποιήσει πιθανές απώλειες ή ηχηρές απουσίες βουλευτών της Ν.Δ. προσανατολίζεται να δεσμευτεί να καταθέσει δική της πρόταση με βάση τη δικογραφία Ρουμελιώτη η οποία περιορίζει το διάστημα της έρευνας στα έτη 2009-2011. Στην πραγματικότητα ακόμα και αυτή η πρόταση δυναμιτίζει την κυβερνητική συνοχή αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δεν φαίνεται διατεθειμένος να δώσει τη συγκατάθεση του ούτε στη διερεύνηση της περιόδου διακυβέρνησης του Γ. Παπαναδρέου.
Στο παρασκήνιο υπήρξαν διαβουλεύσεις ακόμα και για την συλλογή υπογραφών προκειμένου η κυβέρνηση να καταθέσει σήμερα δική της πρόταση δίνοντας ισχυρό επιχείρημα στους κυβερνητικούς βουλευτές για να καταψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία εκτείνει την περίοδο της έρευνας από το 2004 μέχρι και τις εκλογές του 2012 περιλαμβάνοντας τους ολυμπιακούς αγώνες, και τις κυβερνήσεις Καραμανλή, Παπανδρέου και Παπαδήμου. Η ιδέα ωστόσο δεν έβρισκε έδαφος μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα καθώς κρίθηκε ότι θα αποτελούσε casus belli για τον ένα από τους κυβερνητικούς εταίρους, το ΠΑΣΟΚ.