Η επόμενη ημέρα των γεγονότων στην Τούμπα, με την άγρια επίθεση από την αξιωματική αντιπολίτευση, βρίσκει τον Ιβάν Σαββίδη με νέα δεδομένα και στα media.
Ο ομογενής επιχειρηματίας όχι μόνο δεν αποχωρεί, όπως έσπευσαν ορισμένοι να προεξοφλήσουν, από την Ελλάδα, αλλά μένει και ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα με μιντιακές “ναυαρχίδες” την εφημερίδα “Έθνος” και το Epsilon TV.
Το «Έθνος», το οποίο απέκτησε, θα αρχίσει να το βγάζει μια δική του ομάδα ανθρώπων, μετά το «διαζύγιο» με τον Δημήτρη Μάρη, που είχε τη δημοσιογραφική ευθύνη. Το λογότυπο του «Έθνους» έγινε ξανά λευκό (και μπλε τις Κυριακές), καθώς αφαιρέθηκε το κόκκινο φόντο, και πλέον παραπέμπει στον ΠΑΟΚ. Η εφημερίδα θα μεταφερθεί σε άλλες εγκαταστάσεις, αλλά δεν θα συστεγαστεί με το Epsilon, το οποίο είναι σε φάση αλλαγών. Η απόφαση που ελήφθη είναι να υπάρξει σοβαρή ενίσχυση του τηλεοπτικού προγράμματος.
Ο καπνεργάτης που μπήκε στη λίστα του Forbes
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Νέα Σελίδα (Χρόνης Διαμαντόπουλος) η πορεία του ομογενούς επιχειρηματία είναι εντυπωσιακή.
Κατάφερε από καπνεργάτης να μπει στη λίστα του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ο λόγος για τον Ιβάν Σαββίδη, που έχτισε μια αυτοκρατορία, στην οποία εργάζονται περισσότερα από 15.000 άτομα, και πραγματοποίησε μια σειρά μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα.
Η πώληση του Ομίλου Donskoy Tabak στην Japan Tobacco Inc δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία στην παγκόσμια αγορά. Οπως αναφέρουν και οι δύο πλευρές, βρίσκονταν σε συζητήσεις τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες, με το τελικό deal να κλείνει την περασμένη Παρασκευή, αποφέροντας στον Ιβάν Σαββίδη 1,6 δισ. δολάρια. Στον ρωσικό όμιλο ανήκει επίσης η Συνεταιριστική Ελληνική Καπνοβιομηχανία (ΣΕΚΑΠ), η οποία πλέον περνάει στα χέρια του ιαπωνικού κολοσσού που δραστηριοποιείται στον χώρο του καπνού.
Την ίδια ώρα που κάποιοι έσπευσαν να συνδέσουν την πώληση της θρακιώτικης βιομηχανικής μονάδας με τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, κύκλοι του Ιβάν Σαββίδη όχι μόνο διέψευδαν τις φήμες, αλλά ταυτόχρονα ανέφεραν ότι ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ θα επενδύσει σημαντικό μέρος των χρημάτων από την πώληση στην Ελλάδα. Αλλωστε, ο ομογενής επιχειρηματίας, που γεννήθηκε το 1959 στο χωριό Σάντα της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας, τα τελευταία έξι χρόνια αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Κι αυτό γιατί είναι ο μοναδικός που ρίχνει «ζεστό χρήμα» στην αγορά, ενισχύοντας την ελληνική οικονομία. Ετσι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Dimera Group αποφάσισε πλέον να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητά του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα, στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων και των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων.
Ο γιος της οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο μετακόμισε σε νεαρή ηλικία στην περιοχή του Ροστόφ, όπου και αποφοίτησε από το σχολείο μέσης εκπαίδευσης. Το 1977 κατετάγη στον στρατό. Το 1980, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, αρχίζει να εργάζεται στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον, όπου θα ξεκινήσει ως απλός εργάτης για να φτάσει τελικά να αναλάβει την υποδιεύθυνση του εργοστασίου. Το 1988 παίρνει το πτυχίο του από την Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας του Ροστόφ. Το 1992, κι αφού είχε προηγηθεί, βέβαια, η σοβιετική κατάρρευση, η συγκεκριμένη βιομηχανία καπνού ιδιωτικοποιείται και μετονομάζεται σε Donskoy Tabak. Εναν χρόνο αργότερα ο Ιβάν Σαββίδης εκλέγεται γενικός διευθυντής της Donskoy Tabak, με τη σύζυγό του να είναι μέχρι και την περασμένη Παρασκευή μεγαλομέτοχος της συγκεκριμένης καπνοβιομηχανίας.
Ο Ομιλος Agrocom
Ο 59χρονος σήμερα επιχειρηματίας είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του πολυτομεακού Ομίλου Agrocom, που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2004. Ο Ομιλος Agrocom τοποθετείται, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Forbes», στην 152η θέση στη λίστα των 200 μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών. Ο όμιλος ενώνει περισσότερες από 40 εταιρείες, στις οποίες εργάζονται πάνω από 15.000 άτομα. Ο Σαββίδης, σύμφωνα με το «Forbes», κατατάσσεται στην 30ή θέση των πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας.
Οι επενδύσεις στην Ελλάδα
Στις 10 Αυγούστου 2012 ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΠΑΟΚ, ενώ έξι μήνες αργότερα -συγκεκριμένα Φεβρουάριο του 2013- ανέλαβε τη διαχείριση του ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης Μακεδονία Παλλάς, με το μηνιαίο μίσθωμα να φτάνει τα 95.000 ευρώ. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους στην κατοχή του ομογενούς επιχειρηματία περνάει το 82% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, που εδρεύει στην Ξάνθη. Ο Ιβάν Σαββίδης συνεχίζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, αγοράζοντας σημαντικά κτίρια της συμπρωτεύουσας. Το «Κόκκινο Σπίτι» στην πλατεία Αγίας Σοφίας περνάει στα χέρια του, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει πληρώσει άνω των 4 εκατ. ευρώ για να το χρησιμοποιεί ως κέντρο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Ενα ακόμη απόκτημά του είναι η «Βίλα Ζαρντινίδη» – από τα πλέον ιστορικά διατηρητέα κτίρια της Θεσσαλονίκης.
Ο Ιβάν Σαββίδης είχε πάρει μέρος στον διαγωνισμό που διενήργησε το 2016 η κυβέρνηση και τελικά ακυρώθηκε, διεκδικώντας μία από τις τέσσερις τότε τηλεοπτικές άδειες. Παρόλο που η όλη υπόθεση εντέλει ναυάγησε, το ενδιαφέρον του για τον κλάδο των ΜΜΕ παρέμεινε ισχυρό. Το 2017, μέσω της εταιρείας Dimera, στην κατοχή του θα βρεθεί το 19% του τηλεοπτικού σταθμού Mega, θα αποκτήσει επίσης τα σήματα των εφημερίδων του Ομίλου Πήγασος, «Εθνος» και «Ημερησία», ενώ τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς θα αποκτήσει και τον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon.
Παράλληλα, το καλοκαίρι του 2017 η επιχείρηση συμφερόντων του Belterra Investments Ltd θα συγκεντρώσει περίπου το 70% των μετοχών της εταιρείας εμφιαλωμένου νερού Σουρωτή Α.Ε. Τον δε Δεκέμβριο του 2017 πωλήθηκε έναντι 231,926 εκατ. ευρώ το 67% του ΟΛΘ σε κοινοπραξία εταιρειών στην οποία μετέχει με μειοψηφικό ποσοστό ο Ιβάν Σαββίδης.