Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι “έτοιμη για δουλειές“, πως η οικονομία έχει αρχίσει “να γυρίζει” και πως υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα, αναμένεται να δώσει στο διεθνές ακροατήριο η συμμετοχή των ΗΠΑ, ως τιμώμενης χώρας, στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Την ίδια ώρα, έχει ως στρατηγικό στόχο να υπογραμμίσει την αμερικανική δέσμευση απέναντι στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας, όπως υπογράμμισε η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στην πόλη, Ρεμπέκα Φονγκ κατά την παρουσίαση της διοργάνωσης σε εκπροσώπους του προξενικού σώματος, στη Θεσσαλονίκη.
“Εκτιμούμε τη σχέση μας με την Ελλάδα” είπε η κα Φονγκ και πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει τις εξελίξεις στη Βόρεια Ελλάδα και με τη σειρά της έχει φέρει αύξηση των Αμερικανών επισκεπτών εδώ, επισκεπτών που μπορούν να βοηθήσουν (τη χώρα) με επενδύσεις, εκπαίδευση, ανάπτυξη δυνατοτήτων και συνεργασία. “Υποστηρίζουμε πλήρως την Ελλάδα στην έξοδό της από την οικονομική κρίση και στη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού για επενδύσεις” είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι η παρουσία των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ θα είναι υψηλού επιπέδου σε πολιτικό επίπεδο – στην επίσημη αμερικανική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπερ Ρος (Wilbur Ross) – αλλά και στον επιχειρηματικό τομέα, αφού στη ΔΕΘ θα λάβουν μέρος εταιρείες όπως η Cisco, η Microsoft και η Google (σ.σ. αλλά και η Coca Cola και η Lockheed Martin).
H κα Φονγκ, που επισήμανε ότι ο πρώτος στρατηγικός στόχος της αμερικανικής συμμετοχής είναι “να γιορτάσουμε ό,τι καλύτερο (υπάρχει) στην αμερικανική τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα”, δήλωσε, επίσης, εντυπωσιασμένη από τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προσελκύσει αμερικανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, τόσο για τη συμμετοχή τους στη ΔΕΘ, όσο και για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Υπενθύμισε, δε,, ότι ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δεσμευτεί για τη συμμετοχή, στην 83η ΔΕΘ, αμερικανικής αντιπροσωπείας σε ανώτερο επίπεδο.
Στην “καλύτερη ΔΕΘ όλων των εποχών σε όρους επισκεψιμότητας, συμμετοχής εκθετών και πολιτιστικών δρώμενων” προσβλέπει και στοχεύει η διοίκηση της διοργανώτριας ΔΕΘ – Helexpo AE, όπως επισήμανε, στη διάρκεια της παρουσίασης ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάσος Τζήκας. Πρόσθεσε, δε, ότι ο φετινός Σεπτέμβριος θα αποτελέσει μια από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία της ΔΕΘ. “Οι ΗΠΑ είναι πολύ ιδιαίτερη αγορά για την Ελλάδα και νομίζω ότι (η συμμετοχή τους ως τιμώμενης χώρας στην 83η ΔΕΘ) θα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στο επιχειρηματικό κομμάτι” τόνισε, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις κινήσεις διεθνοποίησης της ΔΕΘ – Helexpo ΑΕ, αναφερόμενος στη συνεργασία με την αμερικανική Fancy Food, η οποία θα συμμετάσχει στην 83η ΔΕΘ με 25 επιχειρήσεις, στην εξάπλωση των θεματικών πάρκων της εταιρείας σε ιταλικές πόλεις, αλλά και την προσπάθεια για τη διοργάνωση – “στην εκδοχή νότιας Ευρώπης”- της Mobile World Congress στη Θεσσαλονίκη.
Περίπου 290.000 επισκέπτες, έναντι 263.000 πέρυσι (με τιμώμενη χώρα την Κίνα) και 210.000 πρόπερσι (με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία), εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει η φετινή ΔΕΘ, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν τουλάχιστον 1500 εκθέτες, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, γνωστοποιώντας ότι η αμερικανική συμμετοχή θα φιλοξενηθεί στο περίπτερο 13 (το μεγαλύτερο του εκθεσιακού κέντρου), σε εμβαδόν 6000 τετραγωνικών. Ο ίδιος, υπενθύμισε, ότι στην περσινή ΔΕΘ μετείχαν 18 χώρες και κάλεσε τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των προξενικών αρχών να βοηθήσουν, ώστε ο αριθμός αυτός ν΄ αυξηθεί σημαντικά φέτος. Έκανε γνωστό, ότι οι διοργανωτές προσφέρουν δωρεάν σε κάθε πρεσβεία έναν μικρό εκθεσιακό χώρο 12 τετραγωνικών, ώστε αυτές να στεγάσουν εκεί τη συμμετοχή τους και να λάβουν γεύση ΔΕΘ από πρώτο χέρι, καλύπτοντας μόνο τις κατασκευαστικές δαπάνες για το περίπτερό τους. “Όλα δείχνουν ότι φέτος θα ζήσουμε το αμερικανικό όνειρο στη Θεσσαλονίκη” κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας.
Την εκτίμηση ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην 83η ΔΕΘ “θα εκπέμψει ένα πολύ ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα για τη χώρα και τη Βόρεια Ελλάδα, ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στις παραδοσιακές ιστορικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ και ότι θέλουμε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η επιχειρηματική και επενδυτική τους παρουσία εδώ” διατύπωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και συμπλήρωσε ότι ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι θα δοθεί στις αμερικανικές και ελληνικές επιχειρήσεις η δυνατότητα να ανακαλύψουν κοινά πεδία συνεργασίας. Ανακοίνωσε, ότι ο ίδιος θα μεταβεί τον Απρίλιο σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, προκειμένου να συναντηθεί με διάφορους φορείς της χώρας, αλλά και της ελληνικής ομογένειας, προκειμένου να παρουσιάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
“Η συμμετοχή των ΗΠΑ ώς τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ είναι σημαντική, γιατί αποκαθιστά ισορροπίες. Μπορεί να είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε όμως και παραδοσιακούς δεσμούς με τις ΗΠΑ. Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να υποστηρίξει τη φετινή ΔΕΘ και για να είναι πραγματικά γιορταστική η ατμόσφαιρα” σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Ως δύσκολο έργο, χαρακτήρισε την οργάνωση του αμερικανικού περιπτέρου στη ΔΕΘ ο Αθανάσιος Κουιτζής, εκπρόσωπος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, το οποίο έχει αναλάβει το όλο εγχείρημα, τονίζοντας ότι χρειάζεται “να καλυφθούν χιλιόμετρα, να καλυφθεί το κενό του Ατλαντικού” και να γεφυρωθούν οι ελληνικές με τις αμερικανικές προδιαγραφές. Εξήρε την καλή συνεργασία με τη ΔΕΘ – Helexpo AE, ενώ πρόσθεσε ότι το στοίχημα δεν είναι μόνο να καλυφθούν οι απαιτήσεις για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ αυτή τη χρονιά, αλλά να παραμείνει το αμερικανικό περίπτερο και στις επόμενες διοργανώσεις της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου.