Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι άνευ ετέρας σκέψεως ο δημοφιλέστερος ηγέτης μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων.Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που εάν αποφάσιζε να κατέλθει ως υποψήφιος στις ελληνικές εκλογές το ποσοστό που θα συγκέντρωνε ίσως να μην υπολειπόταν ιδιαίτερα από αυτό που κέρδισε στις πρόσφατες εκλογές στη Ρωσία, δια των οποίων ανανέωσε για ακόμα μία πενταετία την ήδη μακρά θητεία του.
Για λόγους που ανάγονται στην “ψυχοσύνθεση”, τις ιστορικές καταβολές αλλά και την απαξίωση του πολιτικού συστήματος κατά τις τελευταίες δεκαετίες, οι Έλληνες αναζητούν σχεδόν απεγνωσμένα έναν ηγέτη- “σωτήρα”, έναν πολιτικό σχεδόν με μεταφυσικές δυνάμεις που θα μπορούσε να μετατρέψει τη χώρα σε… Έθνος και μια περιφερειακή υπερδύναμη. Τα προηγούμενα χρόνια, στη δημόσια συζήτηση, κάποιοι προσπάθησαν να αναδείξουν σε μία τέτοια μορφή τον “γείτονα” Ταγίπ Ερντογάν, η ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, ωστόσο, τον άφησαν εκτός του καταλόγου προτιμήσεων των Ελλήνων ψηφοφόρων, όπως φαίνεται από την ιδιαίτερα “διδακτική” δημοσκόπηση της “διανέοσις”.
Ποιοι θέλουν έναν Πούτιν; Έχει, αναμφίβολα, μεγάλο ενδιαφέρον το προφίλ των πολιτών που ψηφίζουν “δαγκωτό” τον Ρώσο πρόεδρο. Και ίσως έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον εάν κανείς προβάλει τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στον Βλαντιμίρ Πούτιν στα πρόσωπα του εγχώριου πολιτικού αστερισμού.
Τον Βλάντιμιρ Πούτιν, λοιπόν, αναδεικνύουν ως το καλύτερο ηγέτη το 24,3% των δημοσίων υπαλλήλων, το 26,2% των ιδιωτικών υπαλλήλων, το 19,4% των επιχειρηματιών, το 24,2: των αγροτών, το 25% των φοιτητών- σπουδαστών, το 33,3% των νοικοκυρών, το 32,1% των συνταξιούχων και το 39,1% των ανέργων. Μόνο η Άγκελα Μέρκελ συναγωνίζεται τον Ρώσο ηγέτη και αυτή σε μία μόνο κατηγορία, αυτή των επιχειρηματιών, όπου οι “οπαδοί” του Πούτιν υπολείπονται της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Η τελευταία υπερτερεί στους ψηφοφόρους ανώτερης τάξης, όμως στην μεσαία και κατώτερη τάξη τα ποσοστά του πρώτου είναι διπλάσια και τριπλάσια. Σε όλες τις άλλες κατηγορίες, η διαφορά υπέρ του ισχυρού προέδρου της Ρωσίας είναι από μεγάλη έως τεράστια.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι υπέρ του Πούτιν είναι το 30,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 28,6: της Ν.Δ, το 43,6% της Χρυσής Αυγής, το 26,5% του ΠΑΣΟΚ- ΔΗΣΥ, το 28,1% του ΚΚΕ, το 8,5% του Ποταμιού, το 58,9% των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και το 20,5% της Ένωσης Κεντρώων. Τα συμπεράσματα είναι προφανή.
Κατά περίπου 33% “ψηφίζουν” Πούτιν όσοι στο δημοψήφισμα του 2015 στήριξαν το “Όχι” και κατά 25% το “Ναι”.
Έχει, όμως, ενδιαφέρον να δει κανείς ποιες είναι οι ηγετικές προσωπικότητες που επιλέγουν οι Έλληνες ανά σειρά κατάταξης (αν και αρκετοί με μικρά ποσοστά) από την εγχώρια πολιτική μας ιστορία αλλά και τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα.
Η σειρά έχει ως εξής: Ανδρέας Παπανδρέου, Ελευθέριος Βενιζέλος, Ιωάννης Καποδίστριας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Αλέξης Τσίπρας, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Χριστόδους, Μέγας Αλέξανδρος, Βασίλης Λεβέντης, Χαρίλαος Τρικούπης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε όλες τις κατηγορίες (ηλικία, εργασία κ.ά) ο Αλέξης Τσίπρας υπερτερεί του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και ο δεύτερος κερδίζει κατά κράτος τον πρωθυπουργό μεταξύ των επιχειρηματιών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας της “διανέοσις” συνοπτικά:
Αντίθετοι με το να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ εμφανίζονται οι περισσότεροι, σε νέα έρευνα.
Συγκεκριμένα, το 65,9% απαντά ότι η χώρα μας δεν θα πρέπει να δεχθεί καμία σύνθετη ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, στην πανελλαδική έρευνα που έκανε για τον Οργανισμό «διαΝΕΟσις» η MRB.
Στην ίδια έρευνα, που διεξήχθη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, το 27,7% απαντά ότι η χώρα μας πρέπει να δεχθεί ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».
Πέρα από το Σκοπιανό, οι απαντήσεις που έδωσαν οι 1.250 μετέχοντες στις 70 ερωτήσεις της έρευνας δείχνουν μεταξύ άλλων μία ευρύτατα διαδεδομένη άγνοια για το τι είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σε ό,τι αφορά το τι πιστεύουν, τι νομίζουν και τι θέλουν για οι Έλληνες για την Ευρωπαϊκή Ένωση «αναδεικνύεται ότι έχουμε αντιφατικές απόψεις για ένα πράγμα, το οποίο δεν ξέρουμε πάρα πολύ καλά, δεν ξέρουμε τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», σύμφωνα με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο, διευθυντή σύνταξης του Οργανισμού, που παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας. Ταυτόχρονα, όμως, καταγράφεται και μία υποχώρηση του αντιευρωπαϊσμού, σε σχέση με τα ευρήματα της αντίστοιχης δημοσκόπησης πέρυσι.
Αναλυτικότερα, το 68% των Ελλήνων πλέον αξιολογεί τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θετικά -από 53,5% πέρυσι- δηλαδή ο αντιευρωπαϊσμός τείνει να φθίνει. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, 6 στους 10 Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ωφέλησε περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση –8 στους 10 αγρότες το πιστεύουν αυτό.
Σχεδόν οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζημιώθηκε στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας. Ένας στους τέσσερις θα επιθυμούσε η χώρα να έχει εθνικό νόμισμα. «Είναι πρόοδος, πέρυσι ήταν ένας στους 3», επισήμανε ο κ. Γεωργακόπουλος, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι «57% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η απόφαση να μπούμε στο ευρώ ήταν λανθασμένη».
«Αναγκαίο κακό» τα μνημόνια
Στην ίδια έρευνα, 6 στους 10 συμφωνούν ότι τα μνημόνια ήταν αναγκαίο κακό, λόγω της δυσμενούς κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η οικονομίας της χώρας. Ταυτόχρονα, όμως, 7 στους 10 πιστεύουν ότι τα μνημόνια ήταν εφεύρημα των Ευρωπαίων, για να εκμεταλλευτούν τη χώρα μας.
Το 85% πιστεύει ότι σε 10 χρόνια η Ελλάδα θα είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από 60% που ήταν πέρυσι το ποσοστό. Αντίστοιχα, ποσοστό 81% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι σε 10 χρόνια η χώρα θα εξακολουθεί να έχει ως νόμισμά της το ευρώ (πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν 58%).
Ακόμη, μεταξύ άλλων, οι Ελληνες πιστεύουν, σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα:
Ο ιδανικός πολιτικός ηγέτης για την Ελλάδα θα έμοιαζε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με το 30%, με την Ανγκελα Μέρκελ (14,2%) και τον Εμανουέλ Μακρόν (12,8%).
Για να θεωρείται κάποιος Ελληνας πρέπει:
να υιοθετεί τα ελληνικά ήθη και έθιμα (54,3%)
να έχει γεννηθεί από Ελληνες γονείς (43,4%)
να μιλάει ελληνικά (24,9%)
να έχει γεννηθεί στην Ελλάδα (24,8%)
Ελληνας γεννιέσαι, σύμφωνα με το 54,5%
Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες:
Το 90,3% συμφωνεί ότι ο αριθμός τους στη χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια είναι υπερβολικά μεγάλος
Το 72,1% συμφωνεί ότι η παρουσία τους αυξάνει την εγκληματικότητα
Το 65,4% συμφωνεί ότι η παρουσία τους αυξάνει την ανεργία
Για την ινδική κάνναβη:
Το 64,4% διαφωνεί με τη νομιμοποίηση για προσωπική χρήση
Το 63,3% συμφωνεί με τη νομιμοποίηση για ιατρική χρήση
Το 84,7% δηλώνει ότι πιστεύει στον Θεό
Το 39,5% απαντά ότι δεν θα τον ενοχλούσε η ανέγερση τζαμιών στην Ελλάδα, ενώ το 34,5% δηλώνει ότι αυτό θα τον ενοχλούσε
Το 79,3% πιστεύει ότι υπάρχουν μυστικές οργανώσεις από την Ελλάδα ή το εξωτερικό που δρουν στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα
Το 28,7% πιστεύει ότι τα ορατά ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα στον ουρανό είναι αέρια ψεκασμού, ενώ το 61,3% απαντά υδρατμοί