Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ επεσήμανε σήμερα πως η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα επιλεγεί, θα πρέπει να είναι «αξιοπρεπής»
Σχεδόν δύο μέρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων στη Βιέννη, με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ -για το θέμα της ονομασίας- Μάθιου Νίμιτς μίλησε για τις “κόκκινες” γραμμές της πλευράς των Σκοπίων, βάζοντας στο τραπέζι τα ζητήματα της “μακεδονικής” γλώσσας και ταυτότητας και καθιστώντας έτσι δυσχερέστερη τη σύγκλιση.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Telma και άρα σε εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό ακροατήριο (αλλά προφανώς και με αποδέκτη την Αθήνα) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ανήκει στην πτέρυγα των “σκληρών” και τελεί σε συνεννόηση με τον αδιάλλακτο πρόεδρο Γκεόργκι Ιβανόφ, υπεραμύνθηκε μιας συμφωνίας με την Ελλάδα –στο πλαίσιο ενός γεωγραφικού προσδιορισμού υπό προϋποθέσεις,- ενώ δήλωσε ανυποχώρητος στο θέμα «ταυτότητα» και «γλώσσας».
Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ, ο συμβιβασμός με την Ελλάδα θα πρέπει να στηριχτεί σε δύο βασικούς άξονες. Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα διαφοροποιεί την «Μακεδονία» από την ελληνική Μακεδονία και την αποδοχή πως οι κάτοικοι του κράτους είναι «’Μακεδόνες» που μιλάνε τη «μακεδονική» γλώσσα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κ.Ντιμιτρόφ.
Ο ίδιος επεσήμανε με νόημα πως η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα επιλεγεί, θα πρέπει να είναι «αξιοπρεπής», απαντώντας προφανώς στο ελληνικό αίτημα περί σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή τοπικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων και θα παραμείνει αμετάφραστο.
‘Αλλωστε χθες το βράδυ επί του θέματος είχε τοποθετηθεί με σαφήνεια ο Νίκος Κοτζιάς.
Οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ περί έθνους και γλώσσας, αποτελούν σήμερα πρώτο θέμα στα ΜΜΕ των Σκοπίων, ενόψει και του νέου γύρου συνομιλιών υπό τον Μάθιου Νίμιτς στις 30/3/2018 στην Βιέννη.
Οι δηλώσεις Κοτζιά
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε, χθες, ότι ο συμβιβασμός δεν μπορεί να είναι «σάπιος» . «Το όνομα που θα συμφωνήσουμε δεν θα πρέπει να έχει αλυτρωτικά στοιχεία, πρέπει να έχει ένα γεωγραφικό προσδιορισμό. Μια σύνθετη ονομασία που να εκφράζει την ιδιαιτερότητα και γεωγραφικότητα αυτού του κράτους χωρίς να προσβάλει καμία από τις δύο πλευρές». είπε ο Ν. Κοτζιάς και συνέχισε: «Και θεωρώ μεγάλη υπόθεση το γεγονός ότι σήμερα οι άνθρωποι της χώρας στα βόρειά μας θεωρούν ότι η λέξη Μακεδονία και μακεδονική γλώσσα δεν αφορά τον Μεγαλέξανδρο, την αρχαιότητά μας». Εξέφρασε δε την βαθιά του πεποίθηση ότι «αν κάνεις διαπραγματεύσεις και επιβάλεις μια λύση που η άλλη πλευρά δεν θέλει αλλά απλώς της επιβλήθηκε γεννιέται ο ιστορικός αναθεωρητισμός, η διάθεσή της να τα αλλάξει όλα»