Μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται να έχουν αποπληρωθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, σύμφωνα με το σχέδιο αποπληρωμής που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Στην πρώτη «γραμμή» για την αποπληρωμή βρίσκονται τα εφάπαξ για 40.229 υπαλλήλους του Δημοσίου που έχουν συνταξιοδοτηθεί με την οφειλή να φτάνει τα 1,38 δισ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τα χρέη προς τις φαρμακευτικές εταιρείες ύψους 2 δις. ευρώ και οι επιστροφές φόρων ύψους 738 εκατ. ευρώ…
Η προτεραιότητα δίνεται στην εξόφληση των οφειλών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 και μόλις αποπληρωθούν αυτά τα χρέη θα ξεκινήσει η εξόφληση για το 2012.
«Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει για την οικονομία η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων, η οποία πρέπει να γίνει γρήγορα, απλά και με διαφάνεια» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Η αποπληρωμή και η ομαλοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα γίνεται σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές:
α) Η εξόφληση θα γίνεται με ιεραρχικό τρόπο, δηλαδή θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία των σχετικών παραστατικών. Η σειρά αυτή μπορεί να ανατρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
• όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κλπ. ή η παροχή εκπτώσεων,
• όταν αφορούν την αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών, που θα έχουν κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, όπως όταν διακυβεύεται η συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών,
• όταν υφίστανται κίνδυνοι προσφυγής εναντίον των υπηρεσιών, που θα αυξάνουν το κόστος.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα εξοφληθούν από το ποσό της έκτακτης χρηματοδότησης ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του 2012 πριν την εξόφληση των υφιστάμενων κατά την 31-12-2011, εκτός εάν υφίστανται κωλύματα νομιμότητας για την εξόφληση κάποιων υποχρεώσεων.
β) Σε περιπτώσεις που υφίστανται φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα παρακρατούνται τα αντίστοιχα ποσά και θα αποδίδεται το καθαρό ποσό στους δικαιούχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις εξαιρέσεις που προβλέπονται για συγκεκριμένες περιπτώσεις.
γ) Καμία μη νόμιμη δαπάνη δεν θα χρηματοδοτηθεί.
δ) Οι πληρωμές θα γίνονται το συντομότερο δυνατόν από τη λήψη της χρηματοδότησης. Οι φορείς θα γνωστοποιούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το ύψος της χρηματοδότησης που μπορούν να απορροφήσουν εντός μηνός έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα λιμνάζουν κεφάλαια σε κάποιους φορείς όταν σε άλλους δεν θα επαρκούν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «η στρατηγική που παρουσιάζεται στο πλάνο αυτό θα μειώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και θα αυξήσει τη ρευστότητα της οικονομίας. Η αύξηση της ρευστότητας και η μείωση του κόστους, θα ωφελήσει τους προμηθευτές του Δημοσίου. Το Δημόσιο θα ωφεληθεί από τη μείωση του κόστους και η συνολική οικονομία θα κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη από το συνδυασμό των παραγόντων αυτών και τη μείωση της αβεβαιότητας ως προς το χρόνο αποπληρωμής των υποχρεώσεων».
Πηγή www.real.gr