Οι χώρες της Μεσογείου, έχουν ομοιότητες ως προς την επιδημιολογία των λοιμωδών νοσημάτων, κατά συνέπεια έχουν κοινά προβλήματα Δημόσιας Υγείας. Το 2006 το EpiSouth Project ξεκίνησε ως ένα πλαίσιο συνεργασίας για την επιτήρηση των λοιμωδών μεταδοτικών νοσημάτων και την εκπαίδευση των χωρών της Μεσογείου. Έως και σήμερα 27 χώρες από τη Νότιο Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή είναι μέλη του EpiSouth και διάφοροι Διεθνείς Οργανισμοί και Φορείς συνεργάζονται: το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Ευρώπης (ECDC),η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, το Υπουργείο Εργασίας, Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της Ιταλίας, Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Το ΕpiSouth συντονίζεται από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ιταλίας.
Τρία πακέτα εργασίας, η Διασυνοριακή ετοιμότητα για επιδημίες, τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό στους μετακινούμενους πληθυσμούς και οι Διασυνοριακά αναδυόμενες ζωονόσοι αναπτύσσονται και υλοποιούνται από τους Οργανισμούς Δημόσια Υγείας της Γαλλίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας (ΚΕΕΛΠΝΟ). Αυτά τα τρία πακέτα αποτελούν πυλώνες πάνω στους οποίους το πρόγραμμα αναπτύσσεται πιλοτικά.
Η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των χωρών και η εκπαίδευση είναι πακέτα εργασίας που αναπτύσσουν τη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα του δικτύου και υλοποιούνται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάδοβας στην Ιταλία και τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Ισπανίας αντιστοίχως.
Το δίκτυο, www.episouth.org, συνοπτικά έχει επιτύχει στο να δημιουργήσει συνοχή, αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεπή στη συνεργασία των χωρών σε θέματα Δημόσιας Υγείας, τόσο σε περιοχές παρακείμενες των χωρών του EpiSouth όσο και εντός αυτών με δυναμική διασυνοριακής επέκτασης. Επισημαίνεται ότι η περιοχή EpiSouth δεν υπάγεται σε κανένα άλλο ενιαίο δίκτυο ή φορέα ή οργανισμό.
|