Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κατά την τακτική ενημέρωση των ανταποκριτών μίλησε για εντατικοποίηση των τεχνικών εργασιών και των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του Ταμείου ότι θέλει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα που έχει εγκρίνει επί της αρχής για την από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ελάφρυνση του χρέους. “Πιέζουμε και προς τις δύο κατευθύνσεις” συμπλήρωσε.
Αρνήθηκε όμως να τοποθετηθεί στο κρίσιμο ερώτημα για το αν το Ταμείου προτίθεται να ζητήσει την εφαρμογή της περικοπής του αφορολόγητου που έχει προγραμματιστεί για το 2020 μαζί με την περικοπή των συντάξεων το 2019 . Σε σχετική ερώτηση επέμεινε ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για το χρέος και να υπάρξουν πρώτα νέα στοιχεία πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το 2019.
Απέφυγε επίσης να απαντήσει για το χρόνο στον οποίο σχεδιάζει το Ταμείο να κάνει την πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα – η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο αλλά αναβλήθηκε – ώστε να αποφασίσει αν τελικά θα το ενεργοποιήσει ή θα αποχωρήσει. Στην σχετική ερώτηση ο κ. Ραϊς απάντησε ότι δεν υπάρχει ακόμη σ συγκεκριμένη ημερομηνία για την εξέταση της ενεργοποίησης του ελληνικού προγράμματος.
Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού πρέπει να αναγνωριστούν
Κληθείς να σχολιάσει την έως τώρα πορεία του προγράμματος του ESM είπε “Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού εν μέσω μίας άνευ προηγουμένου κρίσης πρέπει να αναγνωριστούν” τόνισε συμπληρώνοντας ότι “έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος” και πως “είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια”.
Το ίδιο λακωνικός ήταν ο κ. Ραϊς και στο θέμα των σχέσεων του Ταμείου με την ΕΕ. Τούτο με δεδομένο ότι οι κοινοτικές πηγές εκφράζουν πλέον την άποψη ότι καλό μεν θα είναι το ταμείο μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα ως το τέλος αλλά αν αποφασίσει να αποχωρήσει η Ευρωζώνη μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς αυτό.
Ο κ. Ράις δήλωσε ότι οι σχέσεις του Ταμείου με τους Ευρωπαίους “είναι εξαιρετικές, υγιείς και διαρκείς”. Υπενθύμισε ακόμη ότι το ΔΝΤ παρέχει τις υπηρεσίες του κατόπιν αιτήματος του κράτους μέλους του “αυτό ισχύει και για την Ελλάδα (…) προσπαθούμε πάντα να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το κράτος μέλος μας (…) πολλοί είναι της άποψης ότι το αποτέλεσμα της συμμετοχής μας ήταν πολύ θετικό και βοήθησε τις ευρωπαϊκές χώρες” στις οποίες ενεπλάκη το ΔΝΤ.