Σχεδόν με…έπαρση, όπως πληροφορούμαι, αναφέρουν στα γραφεία της οδού Πειραιώς στο Μοσχάτο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, το τελευταίο διάστημα, όχι μία αλλά τρεις φορές με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ.
Ο έμπειρος διπλωμάτης που τείνει να αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία και ξεχωρίζει για το άνετο και επικοινωνιακό του στυλ αλλά και για τη δουλειά ουσίας που φαίνεται πως κάνει, ζήτησε και συναντήθηκε, τις προάλλες, ξανά με τον πρόεδρο της Ν.Δ.
“Πάρτι” στην οδό Πειραιώς. Τα στελέχη του γραφείου Τύπου του κόμματος Κωνσταντίνος Ζούλας και οι εκπρόσωποι -από την Μαρία Σπυράκη μέχρι τον Κων. Κυρανάκη και την Σοφία Ζαχαράκη- έκαναν λόγο για αναγνώριση του αμερικανικού παράγοντα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο…επόμενος πρωθυπουργός και ως εκ τούτου “στήνουν γέφυρες”. Το συνδύαζαν, δε, με την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου, όμως, είχε επαφές μάλλον μεσαίου επιπέδου, αλλά και με την επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα του Γιώργου Κουμουτσάκου.
Οι κακές γλώσσες λένε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ δεν φείδεται κατηγοριών κατά του πρωθυπουργού και του Πάνου Καμμένου στις συναντήσεις του με τον κ. Πάϊατ, αν και γνωρίζει τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις που έχει οικοδομήσει ο Αμερικανός διπλωμάτης με το πρωθυπουργικό γραφείο (και τον διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη) αλλά και με το Νίκο Κοτζιά.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ επιμένει να μεταφέρει στον Αμερικανό πρέσβη την …πρόβλεψή του για εκλογές το φθινόπωρο του 2018, αλλά μαθαίνω πως ο κ. Πάϊατ μάλλον το απεύχεται και δεν το κρύβει, ενώ εμφανίζεται πολύ αισιόδοξος για την μακροημέρευση της κυβέρνησης Τσίπρα. Αυτό δεν πολυαρέσει στο περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ αλλά το προσπερνάει…
Συνεργάτης του κ. Μητσοτάκης που ρωτήθηκε για την ατζέντα της τελευταίας συνάντησης κάτι είπε -μάλλον του ξέφυγε- για Σαββίδη και…ΟΛΘ, γεγονός που με οδηγεί να εικάσω πως ο κ. Μητσοτάκης ίσως χρησιμοποιεί τον “μπαμπούλα” του Πούτιν προς τους Αμερικανούς. Διερωτώμαι, όμως, εάν γνωρίζει πως ο ανοικτός δίαυλος του Τσίπρα προς τον Ρώσο πρόεδρο υπάρχει όχι μόνο λόγω του ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας αλλά και εν γνώση των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων που επιδιώκουν ενίοτε να επικοινωνούν και να στέλνουν μηνύματα στη Μόσχα με αξιόπιστους συνομιλητές της ρωσικής πλευράς.
Δεν γνωρίζω εάν κατά τις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Πάϊατ έγινε συζήτηση και για το “ναυάγιο” της συμφωνίας της Εθνικής Ασφαλιστικής. Επ΄ αυτού, όμως, ο κ. πρέσβης μάλλον έχει τις ευθύνες του. Η επιμονή στον John Calamos και την αμερικανική κοινοπραξία αποδείχθηκε ατυχής επιλογή. Και κάποιοι λένε “δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;”, καθώς, όπως πληροφορούμαι, ο προχωρημένης ηλικίας ελληνοαμερικανός παίκτης είναι γνωστός παγκοσμίως ότι φέρνει τα deals στο “παρά πέντε” και στη συνέχεια αποχωρεί.
Θυμίζω πως ο κ. Πάϊατ είχε δημοσίως τοποθετηθεί υπέρ της συγκεκριμένης κοινοπραξίας ενώ στο παρασκήνιο Έλληνες υπουργοί (όπως ο πρώην Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, ο Στ. Πιτσιόρλας και, φυσικά, ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης) έχουν πιεσθεί αρκετά υπέρ του mr. Calamos. Ο οποίος, βεβαίως, …καβάλησε το καλάμι και ετράπη σε φυγή!