Η ατμόσφαιρα ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια έχει αλλάξει ενώ πλέον οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται σε τεχνικό επίπεδο, γράφει η Wiener Zeitung. Ομως, αναλυτές βλέπουν με διαφορετικό τρόπο- και επίπεδο αισιοδοξίας- αυτή τη διαδικασία.
Σε κάθε περίπτωση, έχει έρθει η ώρα για λύση. Και οι δύο χώρες θα τη χρειαστούν, επισημαίνει ο Βέντραν Ντζίχιτς, του Αυστριακού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, στον απόηχο της συνάντησης στη Βιέννη. «Επειτα από μία μακρά περίοδο εμποδίων και από τις δύο πλευρές, αμφότερες έχουν κάνει μικρά βήματα προσέγγισης της άλλης», λέει μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα. Η ΠΓΔΜ θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ η Ελλάδα μόνο θα βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της υποχωρώντας, σημειώνει ο ίδιος.
Ομως, επισημαίνει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις σε μία λύση και στις δύο χώρες και πως ο λαός θα βγει στους δρόμους. «Ακόμη και στην πολιτική, υπάρχουν πολύ ισχυρά συναισθήματα που μπορεί να ‘’προκιστούν’’ με εθνικιστικές ενέργειες. Για αυτό, η λύση είναι δύσκολη και για τις δύο κυβερνήσεις», τονίζει και συμπληρώνει ότι είναι σημαντική η λεπτή και προσεκτική πολιτική επικοινωνίας και από τις δύο πλευρές. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες, αλλά είναι πιθανή η συμφωνία αυτό το καλοκαίρι, πιστεύει.
Την αισιοδοξία του αυτή δεν τη συμμερίζεται ο Ντούσαν Ρέλιτς. Ο επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών στο Γερμανικό Ιδρυμα Επιστημών και Πολιτικής αναγνωρίζει μεν ότι είναι περισσότερες από ποτέ οι πιθανότητες συμφωνίας, καθώς υπάρχουν θετικά σημάδια, αλλά πιστεύει ότι οι προοπτικές λύσεις παραμένουν χαμηλές. «Οσο περισσότερο περνά ο χρόνος, τόσο ταχύτερα κλείνει το παράθυρο», τονίζει, κάνοντας αναφορά στο πολιτικό σκηνικό και στις δύο χώρες.
Ιδιαίτερα για τον Αλέξη Τσίπρα, τα περιθώρια στενεύουν, σημειώνει. «Ο υπουργός Αμυνας ανήκει στο δεξιό λαϊκιστικό κόμμα ΑΝΕΛ, ενώ ακόμη και η δεξιά συντηρητική αντιπολίτευση, όπως η ΝΔ, είναι υπό πίεση να μην κάνει καμιά παραχώρηση στα Σκόπια», επισημαίνει και τονίζει ότι είναι πιθανές οι κινητοποιήσεις, θυμίζοντας τη συμμετοχή χιλιάδων στα συλλαλητήρια. «Με τις εκλογές να γίνονται την επόμενη χρονιά, τα κόμματα μπορεί να τροφοδοτήσουν περαιτέρω το εθνικιστικό συναίσθημα», συμπληρώνει.
Αλλά ούτε ο κυβερνητικός συνασπισμός των Σκοπίων είναι σε πιο άνετη θέση, επισημαίνει ο αναλυτής, σημειώνοντας ότι έχει ισχνή πλειοψηφία, ενώ η συντηρητική αντιπολίτευση μπορεί να ασκήσει πίεση. Παράλληλα, ο Ρέλιτς τονίζει ότι ο λαός της ΠΓΔΜ αποκλείεται να δεχθεί τις ελληνικές απαιτήσεις για τον όρο «Μακεδονία» και τη γλώσσα γιατί αυτά αφορούν απευθείας την ταυτότητά τους.
Πηγή: iefimerida.gr