Υπέρ της άποψης ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να βρίσκεται κοντύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται ο καθηγητής κοινωνιολογίας στην LSE Νίκος Μουζέλης και υποστηρίζει ότι «μετά την στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς τον ευρωπαϊκό δρόμο, η ριζοσπαστική Αριστερά έχει περισσότερα κοινά με τη σοσιαλδημοκρατική Κεντροαριστερά και πολύ λιγότερα με το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ».
Εκτιμά ότι το ενδεχόμενο συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απίθανο, «αφού υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μελών του Κινήματος που δεν αποκλείει ένα άνοιγμα προς την Αριστερά».
Ο κ. Μουζέλης εύχεται η συνταγματική αναθεώρηση να αποτελέσει το πρώτο βήμα για συνεργασία και εκφράζει τη διαφωνία του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή για αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς υπάρχει όξυνση των πολιτικών αντιθέσεων.
Για το εάν μπορεί να επανακάμψει η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, σημειώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο και προσθέτει ότι απαιτείται «μια συμμαχία των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων εναντίον του εθνολαϊκισμού από τη μια μεριά και του νεοφιλελευθερισμού από την άλλη».
Τέλος σε ερώτηση για το εάν η ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας από τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς βοηθήσει την Ελλάδα, ο κ. Μουζέλης υπογραμμίζει στο Πρακτορείο ότι ο υπουργός θα αναγκαστεί να αλλάξει τη μερκελικού τύπου λιτότητα και εκτιμά ότι «αυτό θα ευνοήσει τη χώρα μας» αλλά και «τη γερμανική Σοσιαλδημοκρατία που στις εκλογές έχασε ένα σημαντικό μέρος της εκλογικής της βάσης».
Ακολουθεί η συνέντευξη του καθηγητή Νίκου Μουζέλη στην Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
ΕΡ. Στη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής ακούστηκαν από τους σύνεδρους διαφορετικές τοποθετήσεις για το εάν θα πρέπει ο νέος φορέας να έχει ίσες αποστάσεις από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα πρέπει να βρίσκεται κοντύτερα σε κάποιον από τους δύο. Ποια είναι η άποψή σας;
ΑΠ. Η άποψή μου είναι πως το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να βρίσκεται κοντύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς τον ευρωπαϊκό δρόμο, η ριζοσπαστική Αριστερά έχει περισσότερα κοινά με τη σοσιαλδημοκρατική Κεντροαριστερά και πολύ λιγότερα με το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ.
ΕΡ. Έχετε αρθρογραφήσει υπέρ της συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο στο κλίμα σκανδαλολογίας και έντονων αντιπαραθέσεων που υπάρχει;
ΑΠ. Η συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένης της δαιμονοποίησης του δεύτερου από τη Φώφη Γεννηματά, είναι δύσκολη. Δεν είναι όμως απίθανη αφού υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μελών του Κινήματος που δεν αποκλείει ένα άνοιγμα προς την Αριστερά.
ΕΡ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε θετικά στις προτάσεις της Φώφης Γεννηματά για Συνταγματική Αναθεώρηση. Μπορεί αυτό να είναι ένα πρώτο βήμα για συνεργασία;
ΑΠ. Εύχομαι να είναι ένα πρώτο βήμα για συνεργασία.
ΕΡ. Πώς σχολιάζετε την άποψη του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου που υποστηρίζει ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για αναθεώρηση του Συντάγματος καθώς υπάρχει όξυνση των πολιτικών αντιθέσεων;
ΑΠ. Δεν συμφωνώ με τον κ. Βενιζέλο. Νομίζω πως πάντα θα υπάρχει όξυνση των πολιτικών αντιθέσεων.
ΕΡ. Πιστεύετε ότι μετά τον Αύγουστο και την έξοδο από την δανειακή σύμβαση θα καταφέρει η χώρα να σταθεί στα πόδια της χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης;
ΑΠ. Νομίζω πως αυτό είναι πιθανό και ευκταίο.
ΕΡ. Πού βλέπετε να πηγαίνει η Ευρώπη; Η εκλογή Μακρόν στη Γαλλία μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την κατεύθυνση της;
ΑΠ. Ο Μακρόν θα μπορέσει να επηρεάσει καθοριστικά την κατεύθυνση της Ευρώπης (προς το καλύτερο) αν κατορθώσει να εκσυγχρονίσει γρήγορα τη γαλλική οικονομία.
ΕΡ. Με αφορμή και τις πρόσφατες ιταλικές εκλογές, φαίνεται ότι τα κόμματα της Κεντροαριστεράς κατακρημνίζονται σε όλη την Ευρώπη. Μπορεί να αναστηθεί η Σοσιαλδημοκρατία κ. Μουζέλη;
ΑΠ. Είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Απαιτείται ένα νέο πρόγραμμα εστιασμένο όχι πια σε εθνικό αλλά σε μεταεθνικό/ευρωπαϊκό επίπεδο. Απαιτείται επίσης μια συμμαχία των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων εναντίον του εθνολαϊκισμού από τη μια μεριά και του νεοφιλελευθερισμού από την άλλη.
ΕΡ. Το ότι ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση της Γερμανίας δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για την Ελλάδα;
ΑΠ. Παρόλο που ο Όλαφ Σολτς ανήκει στη συντηρητική πτέρυγα του SPD, νομίζω πως θα αναγκαστεί, λόγω των πιέσεων από τη βάση του κόμματος, να αλλάξει τη μερκελικού τύπου λιτότητα. Αυτό θα ευνοήσει τη χώρα μας. Θα ευνοήσει επίσης τη γερμανική Σοσιαλδημοκρατία που στις εκλογές έχασε ένα σημαντικό μέρος της εκλογικής της βάσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ