Ο αυστηρός τρόπος με τον οποίο απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός προς τους υπουργούς, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σχετικά με την ανάγκη απόλυτης τήρησης του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης και εξόδου από τα μνημόνια, δεν ήταν τυχαίος και οι παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως “ο Αλέξης Τσίπρας λίγα είπε αλλά πολλά εννοούσε”.
“Όποιος έχει ενστάσεις ας το πει τώρα”, ήταν η κατακλείδα της συγκεκριμένης αναφοράς του κ. Τσίπρα, ενώ έκανε λόγο για “τεχνητά εμπόδια” που ενδεχομένως προβάλλουν ορισμένοι. Σχετικά με αυτό το θέμα το παρασκήνιο είναι έντονο.
Είναι γνωστό πως πριν λίγο καιρό είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί δήθεν σκέψης ολιγόμηνης παράτασης του μνημονιακού προγράμματος προκειμένου να σταθεί εφικτό να υλοποιηθούν πλήρως τα 88 προαπαιτούμενα που λέγεται ότι απομένουν μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου που λήγει και τυπικά η τέταρτη αξιολόγηση. Κύκλοι, μάλιστα, της Κομισιόν διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι η πληροφορία δεν προέρχεται από τους ίδιους, ούτε από κάποιον άλλον από τους Θεσμούς.
Η έρευνα του Μεγάρου Μαξίμου ανέδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες του anatropinews.gr, ότι το κλίμα αυτό καλλιεργούσαν κυβερνητικά στελέχη, οι ίδιοι που φαίνεται ότι διατηρούν ανοικτούς διαύλους με συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης που ανακυκλώνουν τον τελευταίο καιρό αναλύσεις περί “μεταρρυθμιστικής κόπωσης” και πιθανότητας η υλοποίηση του προγράμματος να υπονομευτεί από “δεύτερες πολιτικές σκέψεις”. Τα δημοσιεύματα, μάλιστα, έκαναν λόγο για “πόλεμο στα κέντρα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ”.
Όλα αυτά έλαβαν έκταση λίγο μετά τον μίνι ανασχηματισμό εξαιτίας της αποχώρησης από την κυβέρνηση της Ρίας Αντωνοπούλου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Την θέση του δευτέρου στο υπουργείο Οικονομίας (πρώην Ανάπτυξης) εποφθαλμιούσαν αρκετοί, ενώ υπήρξαν εισηγήσεις για ενοποίηση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου με το υπουργείο Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός προτίμησε, ωστόσο, να αποφύγει την “υπερσυγκέντρωση” αρμοδιοτήτων και εξουσίας και ανέθεσε το υπουργείο στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ένα εμβληματικό πρόσωπο με κύρος που θεωρείται ότι μπορεί να συγκεράσει απόψεις. Άλλωστε ο κ. Δραγασάκης έχει αναλάβει και την ολοκλήρωση του μεταμνημονιακού (αναπτυξιακού) σχεδίου που θα τεθεί υπόψη των δανειστών και εκ του οποίου θα κριθεί, αφενός η “ιδιοκτησία” των πολιτικών που θα ακολουθηθούν, αφετέρου το πόσο “καθαρή” θα είναι η έξοδος του Αυγούστου.
Ο κ. Τσίπρας έχει δυσφορήσει από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται δυσλειτουργίες στη συνεργασία του οικονομικού επιτελείου με συγκεκριμένους υπουργούς- όχι πάντως λόγω μη συμφωνίας των δεύτερων με την ακολουθούμενη πολιτική…
Χαριτολογώντας, μάλιστα, κυβερνητική πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει έλεγε πως τα προβλήματα που παρατηρούνται αφορούν μέλη του υπουργικού συμβουλίου, “τα αρχικά των ονομάτων των οποίων ανήκουν στην ομάδα των τελευταίων γραμμάτων του αλφαβήτου”…
Γι αυτό και ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές σήμερα πως το χρονοδιάγραμμα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα. Διότι, όπως λέει σε συνομιλητές του, ο ίδιος θέλει να είναι σε θέση το καλοκαίρι να περιγράψει καθαρά στον ελληνικό λαό το δρόμο της εξόδου από τα μνημόνια και την “επόμενη μέρα” και έτσι να έχει καθαρό ορίζοντα και επαρκή πολιτικό χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Είπε χαρακτηριστικά: Οφείλω να σας προειδοποιήσω ότι βασική και κύρια προϋπόθεση για αίσια έκβαση είναι η ολοκλήρωση έγκαιρα της 4ης αξιολόγησης. Τώρα, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Αναμένω όλες και όλοι να εργαστείτε με αίσθημα ευθύνης γιατί τώρα κρίνεται το έργο όλων. Θα σας θυμίσω ότι δεν θα υπάρξει νέα αξιολόγηση. Οι εκκρεμότητες δεν θα μετατεθούν στο μέλλον. Δεν θα δεχθώ καθυστερήσεις κωλυσιεργίες και τεχνικά εμπόδια. Όποιος έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα. Σε αυτές τις 80 μέρες θέλω να δώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας.
Φαίνεται, μάλιστα, πως στο Μέγαρο Μαξίμου φθάνουν μηνύματα δημοσκοπήσεων αρκετά ενθαρρυντικά, κάποιοι, μάλιστα, λένε χαρακτηριστικά πως “τον Μάϊο του 2017 οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έδιναν διαφορά υπέρ της Ν.Δ έως και 20 μονάδες, τον Μάϊο του 2018 ίσως η διαφορά να είναι κάτω από οκτώ, μπορεί και πέντε μονάδες”. Κι αυτό, όπως τονίζουν με έμφαση, σημαίνει πολλά…