Την ανάγκη ρύθμισης του διαδικτύου για τη διασφάλιση των δεδομένων των χρηστών στο διαδίκτυο, υπογραμμίζει σε κύριο άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde με αφορμή την απολογία του ιδρυτή του facebook ενώπιον της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για το σκάνδαλο Cambridge Analytica.
«Πέραν του ‘I’m sorry’, ο νεαρός δισεκατομμυριούχος δεν παρείχε επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει το κοινωνικό δίκτυο που δημιούργησε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, υπενθυμίζοντας σειρά περιστατικών κατάχρησης εμπιστοσύνης από πλευράς του Μαρκ Ζάκερμπεργκ (από το Facemash το 2003 έως σήμερα).
«Το να υποστηρίξει κανείς ότι το δημιούργημα υπερέβη τον δημιουργό του θα ήταν πολύ επιεικές», συνεχίζει η Le Monde και προσθέτει: «Η συμπεριφορά του Facebook δεν αποτελεί ούτε νεανικό λάθος ούτε ατύχημα. Η συλλογή των δεδομένων των χρηστών βρίσκεται στο επίκεντρο του επιχειρηματικού μοντέλου του κοινωνικού δικτύου. Η ακρόαση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατέδειξε τουλάχιστον ένα πράγμα: υπό το πρίσμα των όσων συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, η αυτορύθμιση δεν θα επιτρέψει τη διασφάλιση των δεδομένων των χρηστών. Μέχρι τώρα, η Ευρώπη κατηγορείται ότι υιοθετεί αμυντική στάση προσπαθώντας να ελέγξει καλύτερα τους κολοσσούς του διαδικτύου, καθώς δεν είναι σε θέση να τους ανταγωνιστεί με δικές της εταιρείες. Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται σήμερα ότι αυτός ο αγώνας δεν είναι ούτε αφελής ούτε εχθρικός προς την καινοτομία. Είναι απλώς η sine qua non προϋπόθεση ώστε αυτή να αναπτυχθεί σε αρμονία με τη δημοκρατία», καταλήγει το άρθρο της Le Monde.