Πίστωση χρόνου για να πείσει την εσωτερική κοινή γνώμη και να διαμορφώσει τους κατάλληλους πολιτικούς συσχετισμούς προκειμένου να αλλάξει τα τρία (επίμαχα) άρθρα του Συντάγματος που υποδηλώνουν αλυτρωτισμό ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες του anatropinews.gr, ο Νικολά Ντιμιτρόφ από το Νίκο Κοτζιά στην τρίτη συνάντηση που είχαν αυτό το μήνα σε μία εξοχική έπαυλη του Τίτο στη λίμνη Οχρίδα.
Η εξέλιξη αυτή ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη αφού η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ συγκυβερνά με το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα και διαθέτουν οριακή πλειοψηφία στη Βουλή και όχι τη διευρυμένη που απαιτείται για τις συνταγματικές αλλαγές. Το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE αντιδρά αλλά φαίνεται ότι υπό προϋποθέσεις -και με την πίεση του δυτικού παράγοντα- μπορεί να συναινέσει, αν και ο σοβαρότερος και απρόβλεπτος παράγοντας είναι ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ που παίζει προκλητικά το χαρτί της περαιτέρω σύγκλισης με την Τουρκία, ακόμα κι αν η ΠΓΔΜ χάσει προς το παρόν το τρένο για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
‘Οπως προκύπτει από όσα διαδίδουν διπλωματικές πηγές μεταξύ Κοτζιά και Ντιμιτρόφ επήλθε συμφωνία σε επιπλέον τέσσερα σημεία- αν και σχετικά χαμηλής πολιτικής. Συμφωνία για την προστασία των συνόρων, σε θέματα που αφορούν στην αποφυγή προπαγάνδας, σε θέματα διατύπωσης μη αλυτρωτικών θέσεων και σε κοινές δράσεις χαμηλής πολιτικής. Οι δύο πλευρές έφτασαν στον πυρήνα των συνομιλιών που είναι τα τρία επίμαχα άρθρα στο Σύνταγμα των Σκοπίων. Τα άρθρα αυτά μιλούν για «μακεδονική» γλώσσα για «μακεδονική» ιθαγένεια και για δικαιώματα «του μακεδονικού λαού στις γειτονικές χώρες, όπως και για τους Μακεδόνες απόδημους».
Ο Νικολά Ντιμιτρόφ εκτιμά ότι είναι αδύνατον σε αυτή τη χρονική στιγμή να περάσουν οι όποιες αλλαγές και ζήτησε πίστωση χρόνου έξι μηνών. Είναι προφανές -και θεωρούνταν προεξοφλημένο εδώ και καιρό- πως η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να εισέλθει σε ενταξιακή τροχιά στο ΝΑΤΟ τον προσεχή Ιούλιο, αν και ετέθη προς συζήτηση η πιθανότητα να υπάρξει σχέδιο συμφωνίας και να δοθεί στη γεινοική χώρα η ιδιότητα του συνδεδεμένου μέλους.
Ο Νίκος Κοτζιάς είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα για λύση, έχοντας σχετική εντολή από τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αναλαβει το σχετικό πολιτικό κόστος. Αυτό, άλλωστε, κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών στον κ. Ντιμιτρόφ.
Σε ότι αφορά τη φράση του Νικολά Ντιμιτρόφ ότι συζήτησαν «θέματα για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές» διευκρινίζεται ότι όταν έγινε συζήτηση για τα σχολικά βιβλία, η Ελλάδα παρέδωσε υπόμνημα 180 σελίδων που περιγράφουν τις αλυτρωτικές αναφορές σε αυτά. Η πλευρά των Σκοπίων ζήτησε από την πλευρά της χρόνο να μελετήσει και τα ελληνικά σχολικά βιβλία μήπως εντοπίσει και εκείνη αλυτρωτικές αναφορές, αίτημα που έγινε φυσικά αποδεκτό.
Ο Νίκος Κοτζιάς θα ξανασυναντήσει τον Νικολά Ντριμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη στις 3 Μαΐου ενώ δεν υπάρχει ακόμη στον άμεσο σχεδιασμό συνάντηση των δυο πρωθυπουργών.