Την δυσφορία της Φώφης Γεννηματά αλλά και στελεχών του Π.Σ του Κινηματος Αλλαγής προκαλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλήρης διαφοροποίηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου σχετικά με την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας κατά στόχων στη Δαμασκό.
Ενώ το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ -βασικές συνιστώσες του Κινήματος Αλλαγής- κράτησαν σαφείς αποστάσεις από την στρατιωτική επιχείρηση και ανέδειξαν την ανάγκη για διπλωματική λύση, ο Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της πυραυλικής επίθεσης ως “ισοδύναμο χτύπημα” στη χρήση χημικών (αν και κάτι τέτοιο έχει αμφισβητηθεί από αρκετές πλευρές). Στο περιβάλλον της κ. Γεννηματά εκείνο που προκάλεσε δυσφορία είναι όχι μόνο το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ δεν τάχθηκε με την επίσημη θέση του κόμματος αλλά επιπλέον ταυτίστηκε πλήρως με την θέση της Ν.Δ, όπως είχε εκφραστεί νωρίτερα από τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκο.
Δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ που επισημαίνουν πως ο κ. Λοβέρδος βρίσκεται σε πλήρη τροχιά σύγκλισης με τη Ν.Δ σε αρκετά θέματα και η επίθεση στη Συρία του έδωσε, προφανώς, άλλη μία αφορμή.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
Οι στρατιωτικές επεμβάσεις περιπλέκουν τα προβλήματα με απρόβλεπτες συνέπειες επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι είναι ανάγκη να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για τη Συρία.
Για την επίθεση στη Συρία το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημείωνει:
Οι στρατιωτικές επεμβάσεις δεν λύνουν τα προβλήματα. Τα περιπλέκουν με απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτό που χρειάζεται είναι μια αξιόπιστη στρατηγική από πλευράς διεθνούς κοινότητας για τον ειρηνικό τερματισμό της εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία, στρατηγική που σήμερα δεν υπάρχει.
Επείγει να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες. Επιβάλλεται η έρευνα από τον ΟΗΕ για την χρήση χημικών και για τα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται.
Η παρέμβαση του επικεφαλής του Ποταμιού και μέλους του Π.Σ του Κινήματος Αλλαγής Στ. Θεοδωράκη
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στη πυραυλική επίθεση που πραγματοποιηθηκε στη Συρία σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης και να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή.
Πρόσθεσε ότι η Eλλάδα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για τον πόλεμο στη Συρία.
Ο επικεφαλής του Ποταμού ανέφερε συγκεκριμένα :
«Όταν βλέπεις τη φωτιά στη γειτονιά σου να μεγαλώνει δεν μπορεί παρά να ανησυχείς. Η Ελλάδα και ειδικά τα νησιά μας, η Λέσβος, έχει πληρώσει ένα βαρύ τίμημα γι΄ αυτόν τον πόλεμο. Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν τις ευθύνες τους και θα συνεχίσουν να προσπαθούν, μαζί και εμείς και βέβαια μαζί και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Για να δοθεί μια λύση. Για να μην έχουμε άλλα θύματα, να μην έχουμε άλλους πρόσφυγες και να υπάρξει μια σχετική ηρεμία στην περιοχή».
Η…διαφορετική άποψη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου
Δικαιολογημένο με βάση την αρχή της αναλογικότητας το τιμωρητικό πλήγμα των συμμάχων μας εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος της Δαμασκού, που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας χρησιμοποιώντας απαγορευμένα χημικά όπλα σε αμάχους και μικρά παιδιά.#SyriaStrikes
— Andreas Loverdos (@a_loverdos) April 14, 2018
Και η θέση της Ν.Δ δια στόματος του τομεάρχη Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου
Η καταδίκη κάθε χρήσης χημικών όπλων, πόσω μάλλον κατά αμάχων, είναι απερίφραστη.
Δυστυχώς, αυτό που συνέβη στην πόλη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, δεν ήταν μεμονωμένο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν τέτοια όπλα στη Συρία.
Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική τη λήψη αποτρεπτικών μέτρων για την αποφυγή επανάληψης τέτοιων απάνθρωπων ενεργειών.
Η σημερινή περιορισμένη και στοχευμένη πυραυλική επίθεση σε συγκεκριμένους στόχους στη Συρία κατέστη αναγκαία μετά την αποτυχία της διπλωματίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Όπου τελικώς δεν υιοθετήθηκε μια συγκεκριμένη πρόταση, παρά το ότι είχε την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Τώρα χρειάζεται να επικρατήσει σύνεση και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση και γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή. Κάτι που θα είχε απρόβλεπτες, μακροχρόνιες και διευρυμένες αρνητικές συνέπειες.
Ο ΟΗΕ και η ΕΕ θα πρέπει να εμπλακούν πιο ενεργά και αποτελεσματικά στη διαχείριση και την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Συρία.