Τη σταθερή στάση της Ελλάδας ότι δεν διαπραγματεύεται σπιθαμή γης αναμένεται να επισημάνει από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας νέο μήνυμα στην Άγκυρα μετά το περίεργο περιστατικό με την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα «Ανθρωποφάς».
Η κυβέρνηση επιλέγει να απαντήσει στην τουρκική προκλητικότητα σε σχετικά ήπιους τόνους, αλλά με σταθερότητα και στην πάγια εθνική γραμμή, χωρίς να ανοίγει καμία συζήτηση για τον χώρο εθνικής κυριαρχίας.
Η επιλογή αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αισθάνεται αδύναμη, αλλά αντιθέτως έχει πίσω την Ε.Ε. και δεν έχει και κανέναν λόγο να κλιμακώσει την ένταση που καλλιεργεί η Άγκυρα.
Επιπλέον, στην κυβέρνηση υπάρχει η βεβαιότητα ότι είναι πολύ καλύτερα αντί για ανεβασμένους τόνους να υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας και να αναβαθμιστούν οι σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Αυτό αναμένεται, λοιπόν, να επισημανθεί προς την Άγκυρα, της οποίας οι υψηλοί τόνοι φανερώνουν κάποιο εκνευρισμό και αδυναμία εν μέσω των πολλών μετώπων που έχει ανοίξει η γείτονα, με κορυφαίο το κουρδικό.
Για αυτό ακριβώς τον λόγο, όμως, η Άγκυρα δεν χρειάζεται να συνεχίζει την προσπάθεια δημιουργίας αντιπαράθεσης με τον μόνο γείτονα που επιδιώκει να έχει καλές σχέση μαζί της, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός.
Πάντως, το μήνυμα αυτό του πρωθυπουργού θα είναι σύντομο, καθώς η επίσκεψη στην περιοχή δεν γίνεται για τα εθνικά θέματα, αλλά για το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο νοτίου Αιγαίου. Ιδιαίτερη σημασία σε αυτό αναμένεται να έχουν όσα αποφασιστούν για το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου, μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιδιώκει να άρει τη διαφορά κόστους που αντιμετωπίζουν τα νησιά σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα έργα υποδομής στην περιοχή όπως η μονάδα αφαλάτωσης που θα εγκαινιάσει στο Καστελόριζο.
Η επίσκεψη Τσίπρα στο Καστελόριζο έχει ιδιαιτέρως συμβολικό χαρακτήρα καθώς ενώ το Καστελόριζο ταυτίστηκε με τα μνημόνια πριν από χρόνια, τώρα ο ίδιος βρίσκεται εκεί σε μια στιγμή που η χώρα ατενίζει με αισιοδοξία το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής.
Μονάδες αφαλάτωσης
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναμένεταο να εγκαινιάσει τη λειτουργία δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης που θα παράγουν 400 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, ποσότητα που θα υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες των κατοίκων του νησιού. Στο νησί υπήρχε μια μονάδα η οποία ανακατασκευάστηκε πλήρως από την ανάδοχη εταιρεία ενώ τοποθετήθηκε και μια καινούργια, σύγχρονης τεχνολογίας.
«Το Καστελόριζο θα γίνει πλέον ένα νησί υδατικά αυτόνομο και δεν θα εξαρτάται από τη μεταφορά νερού με πλοίο ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.
Μίλησε επίσης για ένα καθοριστικό βήμα που έγινε στο νησί για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος και την επίτευξη για πρώτη φορά αυτάρκειας πόσιμου νερού αλλά και περιορισμού του κόστους του ανά κυβικό, περίπου στο 1/5 της τιμής που πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο, ως τώρα, για την μεταφορά του νερού με το πλοίο υδροφόρα.
«Πλέον η αναπτυξιακή αυτή παρέμβαση δίνει τη δυνατότητα στο νησί του Καστελόριζου να οραματιστεί μία ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις και όχι σε πήλινα πόδια» υπογράμμισε ο κ.Σαντορινιός.
Κατά μέσο όρο, μέσα στο έτος, μεταφέρονταν στο νησί 50.000 χιλ. κυβικά μέτρα νερού με την ιδιωτική υδροφόρα και η τιμή του κυβικού που πλήρωνε το Ελληνικό Δημόσιο, ήταν 10,30 ευρώ(πλέον ΦΠΑ), ενώ η δαπάνη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ (με ΦΠΑ), ετησίως.
Πλέον η τιμή προμήθειας, μετά τη λειτουργία των δύο αφαλατώσεων, θα είναι κατά μέσο όρο 2 ευρώ ανά κυβικό μέτρο ενώ η εταιρεία αφαλάτωσης που ανέλαβε, σύμφωνα με τους όρους σύμβασης, θα πληρώσει όλα τα έξοδα των μηχανισμών εγκατάστασης αφαλάτωσης αλλά και τα συνοδά έργα . Με την λειτουργία των νέων μονάδων αφαλάτωσης το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος 80,58%.
Η συμφωνία επίσης προβλέπει ότι η ανάδοχος εταιρεία μετά από πέντε χρόνια θα παραδώσει τις μονάδες αφαλάτωσης στο δήμο Καστελορίζου. «Σπάσαμε ένα κατεστημένο 30 ετών, το Καστελόριζο πλέον θα έχει δύο νέες και σύγχρονες μονάδες αφαλάτωσης, νερό ποιοτικό και αρκετό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών αυτού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης.