Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί πρότεινε την Τρίτη να επισπευθούν οι προεδρικές εκλογές για τον Αύγουστο αυτού του έτους, έναν χρόνο και πλέον νωρίτερα από τις προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο 2019.
Ο Μπαχτσελί επικαλέστηκε «οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας» και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο η χώρα να «αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες» έως τον Νοέμβριο 2019.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ απάντησε ότι οι επίσημοι θεσμοί της χώρας θα εξετάσουν το αίτημα του MHP.
Ο Μπαχτσελί εισάγει στην πολιτική ζωή της γείτονος τη θεωρία της συνωμοσίας περί σχεδίου κατά της Τουρκίας και του Ερντογάν. Τόσο γεωπολιτικά, δείχνοντας προς την πλευρά των ΗΠΑ, λόγω της συνεργασίας της Άγκυρας με τη Μόσχα (και την ανοχή έναντι πιθανού, όπως αφήνει να εννοηθεί, νέου πραξικοπήματος εκ μέρους των Γκιουλενιστών), όσο και οικονομικό εξαιτίας της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας και της ραγδαίας υποβάθμισης της τουρκικής οικονομίας από ξένους οίκους.
Η πρόταση Μπαχτσελί θεωρείται πολύ πιθανό ότι γίνεται σε συνεννόηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και αποσκοπεί στην καλλιέργεια των καλύτερων δυνατών συνθηκών ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του για πλειοψηφία στις κάλπες, κάτι που θα εδραιώσει την ηγεμονία του για τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, αυτή ακριβώς την πιθανότητα είχε κατά νου και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ, όταν έλεγε προ μερικών εβδομάδων ότι “οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι” και πως “ΗΠΑ και Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν μαζί τυχόν έξαρση στην περιοχή”. Αναλυτές εκτιμούν πως η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας έναντι της Ελλάδας αντανακλά τον σχεδιασμό του Ερντογάν να φτάσει στις κάλπες μέσα σε κλίμα “πολεμικό” και να αξιοποιεί τα επεισόδια στο Αιγαίο για εσωτερική πολιτική κατανάλωση έναντι των κεμαλιστών που τον κατηγορούν ότι έχει παραχωρήσει τουρκικά νησιά στην Ελλάδα.