Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωθυπουργικό περιβάλλον αντιμετώπισε με έκπληξη και καχυποψία τα σχετικά δημοσιεύματα από ξένα μέσα ενημέρωσης και μάλιστα κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι ουδέποτε από την ελληνική πλευρά αλλά και από τους έξω τέθηκε ζήτημα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως ακόμη και εάν η κυβέρνηση ζητούσε κάτι τέτοιο-που δεν το επιθυμεί- και πάλι θα ήταν απίθανο να γίνει γιατί θα απαιτούνταν έγκριση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Όπως και να έχει η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να καλύψει τα χρονοδιαγράμματα και να ολοκληρώσει εγκαίρως την διαδικασία της τέταρτης αξιολόγησης. Εξ αυτού του λόγου και οι πιέσεις που ασκούνται στους υπουργούς μέσω επιστολών και emails από το Μαξίμου, ώστε να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τις υποχρεώσεις τους για να μην δοθεί η παραμικρή δυνατότητα στους δανειστές να αμφισβητήσουν την δυνατότητα έγκαιρου κλεισίματος. Όπως αποκάλυψε το news 247.gr ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος απέστειλε γράμμα στα μέλη της κυβέρνησης που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση ζητώντας να κατανοήσουν πως τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και πως όλα θα πρέπει να τελειώσουν τέλη Μαϊου.
Κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται μάλιστα τις τελευταίες ημέρες σχεδόν βέβαιοι ότι όχι μόνο οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν εγκαίρως αλλά και ότι η χώρα θα βγει από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο με “καθαρή έξοδο” και χωρίς να χρειαστεί να μπει σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης.
Κινούμενος σ’ αυτό το πνεύμα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα παράτασης του προγράμματος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το Μνημόνιο λήγει τον Αύγουστο, συζητάμε να λήξει και νωρίτερα, τον Ιούνιο. “Υπάρχουν δυνάμεις εντός της χώρας που επένδυσαν στην καταστροφή της κυβέρνηση. Διαψεύστηκαν, θα διαψευστούν ξανά” είπε χαρακτηριστικά μη κρύβοντας την αισιοδοξία του για την πορεία των πραγμάτων.
Ο κ. Δραγασάκης μέσω του 24/7 επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού-ακόμη και μέσα στο 2018- και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Σημειωτέον ότι αυτές οι δύο παρεμβάσεις περιλαμβάνονται στις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναπτυξιακή της στρατηγική.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσδοκά δια της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά με τις προθέσεις του Ταμείου και συγχρόνως να κατανοήσει τα σχέδια των δανειστών σε σχέση με την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί μεταξύ άλλων μέσα στο διήμερο με την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.
ΠΗΓΗ: news247.gr