Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μιλά ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα για τη συμφωνία που θα περάσει τη χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ αναμένεται να διαψεύσει τα σενάρια φαντασίας που θέλουν την χρονική διεύρυνση του προς ολοκλήρωση προγράμματος προσαρμογής.
Η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς της και ζητά από τα στελέχη της να συμβάλουν στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα με τους καλύτερους δυνατούς όρους, έχοντας πλέον στα χέρια της τις επισημάνσεις των δανειστών για το αναπτυξιακό αλλά και το κλίμα της Ουάσιγκτον για τα ζητήματα οικονομίας και χρέους.
“Η χώρα μας βρίσκεται πλέον στο τέλος μιας δύσκολης πορείας. Σε τέσσερις μήνες, τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση μας θα έχει καταφέρει να εκπληρώσει έναν από τους κεντρικούς της στόχους: Την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλά αυτή την ώρα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ότι “θα τα καταφέρουμε”, όμως “έχουμε μπροστά μας τα τελευταία κρίσιμα μέτρα και δε πρέπει να χάσουμε τη στοχοπροσήλωσή μας.”
Ο κ.Τσίπρας σημείωσε: “Η χώρα επιστρέφει σε ένα καθεστώς κανονικότητας. Οχι ότι θα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Όχι ότι δε θα υπάρχουν ακόμη πληγές σοβαρές που θα πρέπει να επουλώσουμε. Ή ότι δε θα είμαστε υποχρεωμένοι να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους προκειμένου να εξυπηρετούμε το χρέος που η αλόγιστη διαχείριση των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα, φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού.”
Ο πρωθυπουργός προεξοφλώντας την έξοδο από το μνημόνιο σε τέσσερις μήνες είπε: “Μετά από μεγάλες προσπαθειες, δύσκολες και επίπονες διαπραγματεύσεις, περνώντας μέσα από σαράντα κύματα και έχοντας απέναντι μας όχι μόνο μέρος των πιστωτών μας αλλά και το σύνολο του εγχώριου κατεστημένου, καταφέρνουμε να πετύχουμε εκεί που τρείς κυβερνήσεις (αν λάβει κανείς υπόψη του και την κυβέρνηση των τεχνοκρατών που είχε δημιουργηθεί στο ενδιάμεσο) της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέτυχαν.”
Τόνισε δε πως: “όχι μόνο το πετυχαίνουμε αυτό, αλλά το πετυχαίνουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για το κοινωνικό σώμα. Κι αυτό δεν είναι καθόλου μικρό καθόλου ασήμαντο και καθόλου δεδομένο δεν ήταν ότι θα συμβεί. Ούτε η επιτυχής ολοκλήρωση υπήρξε αυτονόητη εξέλιξη. Ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας. Ούτε η ανάκτηση πρόσβασης στις αγορές. ”
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση και σε όσους ζητούσαν πιστοληπτική γραμμή στήριξης. “Όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν λίγες οι φωνές, πέραν της αντιπολίτευσης και θεσμικών παραγόντων, που μιλούσαν ή ζητούσαν συνέχεια της αυστηρής επιτροπείας και του καταναγκασμού στην άσκηση πολιτικής. Αυτή τη φορά μέσα από έναν μηχανισμό, παρόμοιο του μνημονίου αλλά με άλλο αμπαλάζ. Με το αμπαλάζ της πιστοληπτικής γραμμής. Γιατί λέει το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν είναι ώριμο να ορίσει τις πολιτικές που είναι ορθές για τη χώρα. Και άρα πρέπει να έχουμε διαρκώς τους ξένους τεχνοκράτες για να επιβάλουν το σωστό που εμείς δε μπορούμε να δούμε. Χωρίς βεβαίως να θέλω να υπερτιμήσω τις ικανότητες του πολιτικού μας συστήματος, ωστόσο δε μπορώ να παραβλέψω ότι απόψεις σαν αυτές μοιάζουν να αποτελούν σαν μια πιο εκλεπτυσμένη και πιο σύγχρονη εκδοχή του φαινομένου του ραγιαδισμού”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα “ούτε η συνέχεια του μνημονίου ούτε η δήθεν έξοδος, η μη καθαρή έξοδος, η βρώμικη έξοδος”, αλλά τόνισε πως: “Υπάρχει μια σαφής ολοκλήρωση και καθαρή έξοδος που είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία και πολύ σημαντική εξέλιξη, χωρίς όμως, επαναλαμβάνω, αυτό να σημαίνει ότι θα περάσουμε με μιας τις πύλες του παραδείσου, χωρίς να σημαίνει ότι επιστρέφουμε με μιας σε μέρες αφθονίας και σπατάλης.”
Υπερασπίστηκε δε την επιλογή όσων έμειναν στο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, λέγοντας: “Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι καλώς δεν εγκαταλείψαμε το πλοίο, ορθώς παλέψαμε να κρατήσουμε όρθιο το σκαρί στη φουρτούνα. Με υποχωρήσεις, με συμβιβασμούς, με δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις. Καταφέρνουμε, όμως, να σταματήσουμε την πορεία της κοινωνίας προς τον γκρεμό και την εξαθλίωση. Πετύχαμε την ανάκαμψη και καταφέραμε μέτρα στήριξης των αποκλεισμένων, των εργαζομένων, των ανέργων, εκείνων που μας έχουν πραγματικά ανάγκη. Σε σύγκριση με την κατάσταση που παραλάβαμε όταν αναλάβαμε πρίαν από τρία χρόνια, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική, είναι η μέρα με τη νύχτα.”
Η παρουσία ή μη του ΔΝΤ δεν επηρεάζει την καθαρή έξοδο
Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό σχέδιο, στο οποίο έχουν σύμφωνα με τις πληροφορίες του News 24/7 έχουν απαντήσει οι θεσμοί, λέγοντας: “Είναι βεβαίως προφανές ότι το σχέδιο αυτό έχει γραφτεί λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το καλοκαίρι του 2015 και υλοποιήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Την ίδια στιγμή όμως έχει και ένα σαφές στίγμα των δικών μας ιεραρχήσεων και προτεραιοτήτων, των δικών μας αξιών και στόχων.”
Υπογράμμισε μάλιστα ότι το αναπτυξιακό σχέδιο: “προβλέπει – και αυτό βρίσκεται στον αντίποδα των πολιτικών που ασκήθηκαν στη χώρα μας τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της κρίσης – την επαναφορά θεσμών ρύθμισης της αγοράς εργασίας αλλά και ενίσχυσης των συλλογικών φορέων των εργαζομένων. Μέσα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων χωρίς τις οποίες ελλείπουν οι θεσμικές προϋποθέσεις για την συλλογική οργάνωση των εργαζόμενων. Και φυσικά, προβλέπει, την οικοδόμηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και κράτους πρόνοιας.”
Αναφέρθηκε στα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης με ορίζοντα όπως τόνισε το Eurogroup της 21ης Ιούνη και στάθηκε ιδίως στη συμμετοχή του ΔΝΤ. “Σε αυτή τη συζήτηση η ελληνική πλευρά έχει γίνει περισσότερο από σαφής εδώ και καιρό. Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι βεβαίως συζητάμε με το ΔΝΤ, προσπαθώντας να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Το κλίμα των μεταξύ μας συζητήσεων έχει τους τελευταίους μήνες βελτιωθεί. Ωστόσο δεν θεωρούμε ότι η μη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα είναι το τέλος του κόσμου. Ούτε πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του ή όχι.”
Τάχθηκε δε υπέρ της δημιουργίας ενός “ευρωπαϊκού ΔΝΤ” λέγοντας: “Βασική μας θέση ήταν και παραμένει ότι η Ευρώπη και πρέπει και μπορεί να δώσει μόνη της τις αναγκαίες πολιτικές και τεχνικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. ”
Και απευθυνόμενος τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στο εξωτερικό της χώρας σημείωσε: “Συνεχίζουμε αταλάντευτα την πορεία μας προς την καθαρή έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή. Με ένα αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει τις δικές μας προτεραιότητες πολιτικής. Επιταχύνοντας τις προσπάθειες μας για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης. Εντείνοντας τις πολιτικές και τεχνικές μας παρεμβάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο. Και διεκδικώντας ένα καθεστώς εποπτείας μετά το πρόγραμμα στο πλαίσιο των υπαρκτών ευρωπαϊκών πλαισιών και των εμπειριών των υπολοίπων χωρών που εξήλθαν από ανάλογα προγράμματα.”
Μήνυμα προς την Τουρκία
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην κλιμάκωση της προκλητικότητας από πλευράς της Τουρκίας. “Οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο άλλωστε, αλλά και έμπρακτη υποστήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και συνολικότερα του διεθνούς παράγοντα στο θέμα της απαράδεκτης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, ότι στις προκύπτουσες διαφορές μας με την Τουρκία, έχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη, μεγαλύτερη απο ποτέ άλλοτε”, ειπε. Ο κ.Τσίπρας διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι το ζήτημα αυτή τη φορά έχει να κάνει με την ίδια τη Τουρκία και τις στρατηγικές της επιλογές.
” Η Τουρκία δείχνει να φλερτάρει με την ιδέα της απομάκρυνσής της από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Δείχνει να κινδυνεύει να χάσει τον προσανατολισμό της και να απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή της στόχευση. Και αυτή δε θα είναι μια καλή εξέλιξη, ούτε για τη Τουρκία, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τη περιοχή”, σχολίασε.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι καλοδεχούμενες οι δηλώσεις Ερντογάν για την αξία των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα, αλλά τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να το αποδείξει στην πράξη και ξεκαθάρισε ότι: “Οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο.” Τόνισε επίσης με νόημα: “Εμείς από τη δική μας πλευρά μαζί με την Ευρώπη και τους θεσμούς της, επιμένουμε να κρατάμε τη δέσμευση της Τουρκίας στο κράτος δικαίου. Και αναμένουμε την συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του και απορρίπτουμε ταυτόχρονα, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς.”
Πετυχαίνουμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ απέτυχαν. Ολοκληρώνουμε με επιτυχία το πρόγραμμά, ανορθώνουμε την οικονομία & ανοίγουμε την πρόσβαση στις αγορές χρήματος για τα ελλην. ομόλογα μετά από 8 χρόνια. Και το κάνουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για το κοινων. σώμα
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) April 23, 2018
Εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές χωρίς να διαρρηγνύουμε τους δεσμούς εμπιστοσύνης με τις κοινων. δυνάμεις που μας στήριξαν & τις οποίες εκφράζουμε. Με συμβιβασμούς, επώδυνες αποφάσεις, όμως κατορθώνοντας να ανακόψουμε την πορεία της κοινωνίας προς τον γκρεμό.
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) April 23, 2018
Tο σχέδιο ανάπτυξης που εκπονούμε και το οποίο θα παρουσιαστεί στο επόμενο Eurogroup, λαμβάνει υπόψη τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το καλοκαίρι του 2015 και υλοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή όμως έχει το σαφές στίγμα των δικών μας προτεραιοτήτων, αξιών και στόχων.
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) April 23, 2018
Την οικον. ανάπτυξη που δεν βασίζεται στη συντριβή της εργασίας, αλλά στην αύξηση της παραγωγικότητας της, μέσα από επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες & την καινοτομία. Την ενίσχυση της θέσης μας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας με προσανατολισμό στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) April 23, 2018