Σύμφωνα με πληροφορίες, στους καταλόγους περιλαμβάνονται τα ονόματα των φορολογουμένων που ήταν υπεύθυνοι για την εξόφληση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθούν τα στοιχεία από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και από τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις του έτους 2012, ώστε να βρεθούν σε όλες τις περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που είναι και οι πραγματικοί οφειλέτες.
Ετσι, τα απλήρωτα ποσά του «χαρατσιού» βεβαιώθηκαν από τη ΓΓΠΣ στα ονόματα των φορολογουμένων, οι οποίοι αναγράφονταν στους λογαριασμούς. Σε πολλές περιπτώσεις όμως όσοι αναγράφονται στα ειδοποιητήρια της ΔΕΗ δεν είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, αλλά είναι είτε ενοικιαστές, είτε συγγενείς των ιδιοκτητών προς τους οποίους τα ακίνητα έχουν παραχωρηθεί δωρεάν. Συνεπώς, δεν είναι αυτοί οι οποίοι οφείλουν το «χαράτσι». Επιπλέον, υπάρχουν λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που εκδίδονται στα ονόματα παλαιότερων ιδιοκτητών οι οποίοι έχουν πλέον αποβιώσει!
Εξαιτίας λοιπόν της απόφασης να αποσταλούν ειδοποιητήρια για την εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ σε όσους ήταν υπεύθυνοι για την εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος θα κληθούν να πληρώσουν το Τέλος αυτό ακόμη και ενοικιαστές ή άλλων κατηγοριών χρήστες των ακινήτων, που δεν είναι οι πραγματικοί οφειλέτες, αφού δεν είναι οι ιδιοκτήτες! Για όλες αυτές τις περιπτώσεις η ΓΓΠΣ η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή των ειδοποιητηρίων έχει προνοήσει.
Συγκεκριμένα σε κάθε «ραβασάκι» που θα ταχυδρομηθεί θα αναγράφεται οδηγία που θα καθοδηγεί τον παραλήπτη σε περίπτωση που αυτός δεν είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου και συνεπώς δεν οφείλει το συγκεκριμένο «χαράτσι», να προσέλθει στη ΔΟΥ για να την ενημερώσει για τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, ώστε η βεβαίωση της οφειλής να μεταφερθεί στο όνομά του και η διαδικασία είσπραξής της να στραφεί προς αυτόν.
Από κει και πέρα σε κάθε περίπτωση ιδιοκτήτη-οφειλέτη του ΕΕΤΗΔΕ ο οποίος δεν θα προσέλθει εντός της οριζόμενης προθεσμίας στην αρμόδια ΔΟΥ για την τακτοποίηση του χρέους θα λαμβάνονται τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις τα διεκδικούμενα από το Δημόσιο ποσά του ΕΕΤΗΔΕ είναι τριψήφια, δηλαδή κάτω των 1.000 ευρώ, οπότε θεωρούνται «μικρού ύψους οφειλές», τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που θα λαμβάνονται θα προβλέπουν:
• «Κατασχέσεις απαιτήσεων στα χέρια τρίτων», δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων ή άλλων ποσών που πρόκειται να εισπράξουν οι οφειλέτες από τρίτους. Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, στις απαιτήσεις που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτα πρόσωπα.
• Κατασχέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών.
• Κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων όπως ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα κινητά πράγματα που ανήκουν στην κυριότητα των οφειλετών.
ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος