Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές του Κογκρέσου στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, χειροκροτώντας τον κι επευφημώντας τον όρθιοι για τουλάχιστον τρία λεπτά μόλις εισήλθε στην αίθουσα, πριν ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους αρχίσει να εκφωνεί την πολυαναμενόμενη ομιλία του με επίκεντρο την αμερικανο-γαλλική φιλία.
Ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν μαζί τις διεθνείς προκλήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι Ουάσιγκτον και Παρίσι έχουν μια «πολύ ειδική σχέση».
Επιπλέον, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είπε ενώπιον των Αμερικανών κοινοβουλευτικών ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν έναν άθραυστο δεσμό που βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες και μπορούν να εργαστούν από κοινού για να οικοδομήσουν την παγκόσμια τάξη του 21ου αιώνα.
Επίσης, ο Εμμανουέλ Μακρόν αποδοκίμασε τον εθνικισμό, ενώ υπογράμμισε ότι μπορούμε να επιλέξουμε τον απομονωτισμό αλλά το να κλείσουμε την πόρτα στον κόσμο δεν θα σταματήσει την εξέλιξη της υφηλίου.
Εξάλλου, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, η στιγμή είναι κρίσιμη και πρέπει να δράσουμε μαζί για να προστατεύσουμε τους διεθνείς θεσμούς όπως τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα καταστρέψει τις θέσεις εργασίας κι ότι η μεσαία τάξη θα καταβάλει το αντίτιμο για αυτό.
«Δεν υπάρχει πλανήτης Β» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου αναφερόμενος στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προσφέρουμε στα παιδιά μας «έναν πλανήτη όπου θα μπορούμε να κατοικούμε ακόμη σε 25 χρόνια».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι «σκοτώνουμε» τον πλανήτη, μολύνοντας τους ωκεανούς, μην κάνοντας τίποτα για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και καταστρέφοντας τη βιοποικιλότητα.
Επιπλέον, ο Μακρόν είπε ότι οι χώρες πρέπει να βρουν μια ομαλή μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Σημείωσε δε ότι είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ, κάποια στιγμή, θα ενταχθούν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Εκτός αυτών ο γάλλος πρόεδρος στηλίτευσε τις τάσεις «εθνικισμού και απομονωτισμού» και ζήτησε από τις ΗΠΑ να επανεφεύρουν την «πολυπολιτισμικότητα», προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των γερουσιαστών και βουλευτών.
Προέτρεψε ακόμα τις ΗΠΑ να απορρίψουν τον εθνικισμό και να παραμείνουν δεσμευμένες στα παγκόσμια ιδεώδη της συνεργασίας ενώπιον της τρομοκρατίας και άλλων προκλήσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες μπορούν να διατηρήσουν τις ταυτότητές τους.
«Δεν συμμερίζομαι τη λατρεία για νέες ισχυρότερες εξουσίες, την εγκατάλειψη της ελευθερίας και την ψευδαίσθηση του εθνικισμού» είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.
«Μπορούμε να επιλέξουμε τον απομονωτισμό, την απόσυρση και τον εθνικισμό, αυτή είναι μια επιλογή. Μπορούν να είναι δελεαστικά για εμάς ως μια προσωρινή θεραπεία για όλους τους φόβους. Αλλά το να κλείνουμε την πόρτα στον κόσμο, δεν θα σταματήσει την εξέλιξη του κόσμου» συμπλήρωσε.
Σημαντική ήταν ακόμη η δήλωση του γάλλου προέδρου πως η χώρα του δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.
Όπως δήλωσε, η Γαλλία δεν θα αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης (JCPOA).
“Η Γαλλία δεν θα αποχωρήσει από τη JCPOA, επειδή την υπογράψαμε”, δήλωσε ο Μακρόν τονίζοντας ωστόσο την πρόθεση του Παρισιού να εργαστεί για μια καλύτερη συμφωνία.
“Μπορούμε να εργαστούμε για μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία”, είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επίσης ότι: “To Ιράν δεν θα πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα”.