Ολοκληρωθήκαν λίγο πριν από τις 8 το βράδυ οι συνομιλίες που είχαν σήμερα στην τρίτη έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη και οι οποίες διήρκησαν πάνω από 3,5 ώρες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπό τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Οι συνομιλίες των δύο υπουργών Εξωτερικών θα συνεχισθούν απόψε σε δείπνο εργασίας.
Σε δηλώσεις παρουσία των δύο υπουργών Εξωτερικών, προέβη μόνον ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο όποιος ανέφερε ότι οι συναντήσεις συνεχίζονται εδώ και αρκετούς μήνες, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν εντατικοποιηθεί.
«Υπήρξαν αρκετές συναντήσεις» επανέλαβε ο κ. Νίμιτς, «γνωρίζουμε το θέμα πολύ καλά (σ.σ. ονοματολογικό), συζητήσαμε και άλλα θέματα, ήταν μια εντατική συζήτηση» είπε, επισημαίνοντας ότι «οι δύο πλευρές είναι ιδιαίτερα αφιερωμένες στην εξεύρεση λύσης και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες» κατέληξε.
Πρόκειται για την τρίτη παρόμοια συνάντηση των τριών που πραγματοποιείται στη Βιέννη, καθώς είχαν προηγηθεί δύο άλλες, στις 13 Φεβρουαρίου και στις 30 Μαρτίου, με την τελευταία να έχει φιλοξενηθεί στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς λόγω τότε της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών, οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ παρέμειναν την ημέρα εκείνη κλειστές.
Η τελευταία αυτή τριμερής συνάντηση της 30ής Μαρτίου, που είχε διαρκέσει 6,5 ώρες, εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα εποικοδομητική, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να τονίζει πως «είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μας φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης».
Ο ίδιος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως «έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειες τους ποια είναι αυτά στα οποία συμφωνούμε και ποια αυτά στα οποία διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».
Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Νίμιτς είχε αναφέρει πως η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και αυτό επιτρέπει να είναι κανείς αισιόδοξος για το μέλλον, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.
Ωστόσο, κατά την άποψή του, σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα, και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής και στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ