Από τις 18 Απριλίου- μόλις τρεις εβδομάδες μετά τον διορισμό του- ο καθηγητής Στ. Κριμιζής είχε περίπου προαναγγείλει την παραίτησή του με συνέντευξη στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”. Στη συνέντευξη αυτή αναφέρεται σε θέματα γραφειοκρατίας που, όπως λέει, τον απογοητεύουν, ωστόσο δεν κάνει καμία αναφορά σε θέματα οικονομικά και δεν αφήνει καμία αιχμή σχετικά με το πρόγραμμα μικροδορυφόρων, όπως κάνει στην επιστολή παραίτησής του λίγες ημέρες αργότερα.
Διαβάστε τη συνέντευξη στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”:
Οραματιστής της αποστολής με την οποία, σε λίγους μήνες ο άνθρωπος θα πλησιάσει όσο ποτέ τον Ήλιο και διδακτορική διατριβή που φέρει τον τίτλο «Μοντέλο Κριμιζή», τιμημένος από το αμερικανικό κράτος για την προσφορά του στην Αεροδιαστημική, με το όνομά του να έχει δοθεί σε έναν αστεροειδή, διέγραψε μια τροχιά κάθε άλλο παρά «ελλειπτική». Τελευταίος σταθμός, η προεδρία του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ).
Συνέντευξη στον Γαβριήλ Χ. Σερέτη
– Πώς πάει η εξερεύνηση του… ελληνικού Διαστήματος της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας;
Είμαι πολύ απογοητευμένος. Έχουμε προγραμματίσει την τρίτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, θέλουμε να δουλέψουμε εντατικά και για δύο εβδομάδες δεν είχαμε ΑΦΜ, τραπεζικό λογαριασμό, νομικό και οικονομικό σύμβουλο. Για μία εταιρεία με αυτό το αντικείμενο, η επίλυση τέτοιων πρακτικών ζητημάτων θα ήταν εκ των ων ουκ άνευ, από την πρώτη μέρα. Σκέφτομαι αυτά που λέμε, ως κράτος, εδώ και χρόνια, για τους επενδυτές, για τη φημολογούμενη διαδικασία της αδειοδότησης σε μια στάση. Πότε θα εφαρμοστούν σ’ αυτή τη χώρα; Είναι πολύ απογοητευτικό.
– Η έδρα του Οργανισμού πού είναι;
Προς το παρόν, είναι στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά αναζητούμε ξεχωριστή έδρα. Στον «Δημόκριτο» θα ήταν ένα σωστό περιβάλλον. Αλλά κι αυτά έχουν πολιτικοποιηθεί, κατά κάποιο τρόπο, και αυτό με απογοητεύει. Στην ηλικία μου, δεν χρειάζομαι προεδρίες, ούτε διακρίσεις. Στην τελευταία διοικητική μου θέση, πριν από 14 χρόνια, είχα 650 ανθρώπους και προϋπολογισμό 215 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Γνωρίζω πώς γίνεται η διοίκηση. Και αυτή υπηρεσία, τώρα, έχει μηδέν υπαλλήλους και μηδέν προϋπολογισμό, προς το παρόν. Δεν είναι κάτι το οποίο επεδίωξα.
– Γνωρίζω την έμφαση που δίνετε στην έννοια της αξιοκρατίας και της αριστείας. Πώς αποφασίσατε να συνεργαστείτε με μια κυβέρνηση που δεν έχει την ίδια άποψη μ’ εσάς;
Ο υπουργός, ο κ. Παππάς, είχε υποσχεθεί ότι θα συμβάλει ώστε αυτά τα κριτήρια της αξιοκρατίας, της αριστείας και της αξιολόγησης να εφαρμοστούν. Με έπεισε ότι είναι ειλικρινής στις προθέσεις του. Στην αρχή ήταν απόλυτα υποστηρικτικός, αλλά, εκ των υστέρων, υπήρξαν δυσκολίες. Πρώτον μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και του υπουργείου Οικονομικών. Όταν αυτά επιλύθηκαν, νόμιζα ότι θα προχωρήσουμε, λογικά. Υποστήριξα το νομοσχέδιο, στη Βουλή. Αν και είχαν υπεισέλθει διαδικασίες με τις οποίες διαφωνούσα. Κατέθεσα τις απόψεις μου. Δυστυχώς, όμως, αυτές δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν στο τελικό νομοσχέδιο.
– Νιώθω ότι είστε στα πρόθυρα της παραίτησης, σας ακούω απογοητευμένο…
Καταλαβαίνω ότι στην αρχή πάντα υπάρχουν προβλήματα, αλλά ελπίζω ότι η πολιτική ηγεσία θα δεχτεί να τα αντιμετωπίσει…
– Έχετε βάλει χρονοδιάγραμμα;
Όχι ακόμα, αλλά τα λειτουργικά θέματα πρέπει οπωσδήποτε να τακτοποιηθούν στους επόμενους 2-3 μήνες. Υπάρχουν προγράμματα, για τα οποία το κράτος έχει ήδη δεσμευθεί, που πρέπει να «τρέξουν» για να επιτευχθούν οι στόχοι εγκαίρως.
– Τελικά, πόσο χρήσιμος είναι ένας τέτοιος Οργανισμός για την καθημερινότητά μας;
Πολύ. Έχει υπολογιστεί ότι ο κάθε πολίτης έρχεται σε επαφή με κάποιο διαστημικό σύστημα επτά φορές την ημέρα. Δράσεις για την πλοήγηση, τη μετεωρολογία, τη γεωργία, τους χάρτες, το κτηματολόγιο και τόσα άλλα. Αυτά δεν τα έχουμε συνειδητοποιήσει. Ως κράτος, ως πολίτες, αλλά και ως εκπαίδευση.
Αν και υπάρχει ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα στη διαστημική τεχνολογία, πηγαίνουν διάφοροι καθηγητές, από άλλα πανεπιστήμια, κάνουν ένα μάθημα, χωρίς εργαστήρια, και μετά φεύγουν. Το πανεπιστήμιο είναι μία κοινωνία και απαιτεί ομαδική δουλειά. Μία διαστημική υπηρεσία θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά και στην κοινωνική εκπαίδευση. Αν δεν υλοποιηθούν οι προβλέψεις του νομοσχεδίου, όλοι χάνουμε τον χρόνο μας. Θα είναι πολύ λυπηρό αν αποδειχθεί, για ακόμη μία φορά, ότι χάσαμε το τρένο.
– Αν είχαν επιλυθεί τα υφιστάμενα προβλήματα, ποιες θα ήταν οι πρώτες προτεραιότητές σας;
Ο διορισμός του διοικητικού συμβουλίου είναι για δύο χρόνια. Και ακόμα δεν έχουμε στήσει τον Οργανισμό. Το να αποκτήσουμε μικρούς δορυφόρους, που η τεχνολογία σήμερα επιτρέπει με μικρό κόστος, ή γενικότερα, το να εφαρμόσουμε προγράμματα εστιασμένα στις ανάγκες της χώρας προϋποθέτει διοίκηση, ανθρώπους με τεχνογνωσία. Και, αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε κανέναν. Δεν αρχίσαμε καν. Δυστυχώς, και στο Διάστημα, τα αποτελέσματα βγαίνουν σε βάθος χρόνου. Απαιτούν στρατηγικό πλαίσιο. Χρονοδιάγραμμα. Προϋπολογισμό. Ειδική γνώση που δεν υπάρχει στη γραφειοκρατία των υπουργείων. Μιλώ για τον τομέα του Διαστήματος.
– Δηλαδή, αν καταλαβαίνω σωστά, για μία ακόμα φορά, «βάλαμε το κάρο μπροστά από το άλογο»…
Και ναι και όχι. Υπάρχουν γενικότητες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν στο Διάστημα, πρέπει να δομηθούν συγκεκριμένα προγράμματα με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αυτά δεν έγιναν. Είναι η ευκαιρία να τα κάνουμε.
Πηγή: liberal.gr