Με τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά είδη όπως τα γάντια, το επίπεδο της νοσοκομειακής φροντίδας στην Ελλάδα έχει πέσει και η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών, δήλωσε έπειτα από επίσκεψή του στην Αθήνα ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). «Είδα μέρη […] όπου η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την αγορά ακόμα και βασικών ειδών όπως τα γάντια, οι ποδιές και τα πανάκια με οινόπνευμα» είπε ο Μαρκ Σπρένγκερ στο Reuters.
Οι δηλώσεις του έρχονται μάλιστα λίγες μέρες μετά την προειδοποίηση του ECDC για επιδείνωση της επιδημίας HIV στην Ελλάδα.
Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο νοσοκομειακών λοιμώξεων λόγω αυτών των ελλείψεων, ο διευθυντής του ECDC αναφέρθηκε επίσης στην εξάπλωση πολυανθεκτικών λοιμώξεων.
To πρόβλημα που χρονολογείται πριν την οικονομική κρίση, αφού η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη χρήση αντιβιοτικών, των οποίων η κατάχρηση ευνοεί την εξάπλωση ανθεκτικών μικροβίων.
Τώρα, όμως, η κατάσταση λαμβάνει απειλητικές διαστάσεις: «Γνωρίζαμε από πριν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση με τις ανθεκτικές λοιμώξεις, έπειτα όμως από τις επισκέψεις μας σε νοσοκομεία είμαι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε στο παρά πέντε σε αυτή τη μάχη» ανέφερε ο Σπρένγκερ.
Στην απειλή των νοσοκομειακών λοιμώξεων αναφέρθηκε και ο Ρομπέρτο Μπερτολίνι, επιστημονικός υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εκπρόσωπος του οργανισμού στην Ευρώπη.
Όπως είπε στο Reuters, οι περικοπές στο προσωπικό και στους πόρους των νοσοκομείων καθιστούν πιο δύσκολη την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ελέγχου των ασθενειών.
«Οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές […] στις αποφάσεις τους για το τι πρέπει να κοπεί και τι να μείνει. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ενδέχεται να επηρεάσει την υγεία του πληθυσμού σε μεσοπρόθεσμη βάση, κάτι που θα αυξήσει αντί να περιορίσει το κόστος.
Σύμφωνα πάντα με το Reuters, οι γιατροί στα 133 δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας καταγγέλλουν ελλείψεις σε προσωπικό και βασικά είδη, από το βαμβάκι και τους καθετήρες μέχρι τα υποστρώματα των κρεβατιών.
Ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, δήλωσε ότι, λόγω της μείωσης του προσωπικού, ενενήντα με εκατό ασθενείς την ημέρα αναγκάζονται να περιμένουν στους διαδρόμους, σε πολλές περιπτώσεις μάταια.
«Αν μια νοσοκόμα πρέπει να φροντίσει δέκα ασθενείς αντί για πέντε χωρίς γάντια μιας χρήσεως, είναι σίγουρα ότι ο ρυθμός μετάδοσης λοιμώξεων θα αυξηθεί ταχύτατα» είπε.
ΠΗΓΗ: in.gr