«Οι προσπάθειες της Ελλάδας δικαιώνονται», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία επικαλούμενος τα στοιχεία της ετήσιας οικονομικής έρευνας του Οργανισμού για την Ελλάδα, την οποία παρέδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Ήρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε
«Η Ελλάδα έκανε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να υπάρξει, πλέον, και ελάφρυνση του χρέους. Η Ελλάδα κατέκτησε το δικαίωμα αυτό που της αξίζει και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κυρίως και κάποιοι πολιτικοί λόγοι, κάποιοι πολιτικοί περιορισμοί, βεβαίως και ζούμε και εμείς στην πραγματικότητα, τα κατανοούμε όλα αυτά, αλλά πρέπει να δοθεί μια ελάφρυνση. Γιατί σε όλες τις παραδοχές σχετικά με την ανάπτυξη υπάρχει πάντοτε και το θέμα του χρέους», υπογράμμισε.
«Τοποθετήθηκαν τα θεμέλια για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, και μάλιστα μακροπρόθεσμα», είπε ο κ. Γκουρία και συνεχάρη τον κ. Τσίπρα, λέγοντας: «Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ, εσείς επαναφέρατε την Ελλάδα πίσω, από το χείλος του γκρεμού».
Υπενθύμισε δε, πως κάποτε γινόταν συζήτηση για “Grexit”, ενώ τώρα γίνεται συζήτηση μόνο για “Exit” της Ελλάδας από το μνημονιακό πρόγραμμα.
Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας
Δεν είναι ώρα για νέα μέτρα επιβάρυνσης και η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Επενδύουμε στην παραγωγικότητα της εργασίας και στηρίζουμε ένα παραγωγικό μοντέλο που θέλει τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, να έχει τον βασικό ρόλο και υπό αυτή την έννοια στηρίζουμε και ένα αξιοπρεπές επίπεδο μισθών και κατ’ επέκταση ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο», δήλωσε σχετικά ο κ. Τσίπρας.
Τι λέει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια οικονομική έρευνά του
Την περαιτέρω ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πάνω από το 2% για το 2018 και το 2019 προβλέπει ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), όπως αναφέρει στην έκθεσή του. Σύμφωνα με σχετικό πίνακα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2018 και 2,3% για το 2019.
Ο ΟΟΣΑ τονίζει την ανάγκη περαιτέρω αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, ενώ συστήνει την καθιέρωση διαπραγματεύσεων για κλαδικές συλλογικές συμβάσεις μισθών, που θα καλύπτουν ευρύτερα τις συνθήκες εργασίας, χωρίς αυτόματη επέκταση, ενώ θα διασφαλίζεται ότι θα είναι αρκετά ευέλικτες, να μπορούν να προσαρμόζονται σε διαφορετικούς τύπους και μεγέθη επιχειρήσεων. Για τον κατώτατο μισθό, ο ΟΟΣΑ συνιστά τη σύσταση μίας Επιτροπής από κοινωνικούς εταίρους και ανεξάρτητους ειδικούς που θα προτείνει την αναπροσαρμογή του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ