Το κατά πόσον είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν νέα βήματα προόδου, που θα φέρουν την Αθήνα και τα Σκόπια πιο κοντά στην επίλυση του “Μακεδονικού”, θα κριθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ θα έχουν νέα συνάντηση, στο περιθώριο της τετραμερούς διάσκεψης Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ για τη διασυνοριακή συνεργασία.
Σε κάθε περίπτωση, ήδη από προχθές αργά το βράδυ, ο Ν. Κοτζιάς εμφανίστηκε να μην χάνει την αισιοδοξία του υποστηρίζοντας στην εκπομπή “Φάκελοι” του ΣΚΑΪ πως “είμαστε, για πρώτη φορά, τόσο κοντά σε μια συμφωνία”. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, πάντως, επανέλαβε την ελληνική αξίωση για αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ -κι αυτό όχι μόνο για να διασφαλιστεί η Ελλάδα, αλλά και για την διασφάλιση του… ίδιου του πρωθυπουργού της γείτονος Ζ. Ζάεφ. “Η πείρα δείχνει ότι, αν αλλάξει αυτή η κυβέρνηση, η επόμενη θα στείλει τον Ζάεφ στη φυλακή λέγοντάς του ότι παραβίασε το σύνταγμα” είπε με νόημα ο Ν. Κοτζιάς, εκτιμώντας πως η εν εξελίξει διαπραγμάτευση “πήγε και πάει καλά”. “Πρέπει και είναι πια δικό τους θέμα εάν θα το αποδεχθούν το erga omnes” επέμεινε παραδεχόμενος, πάντως, πως αυτή η απόφαση θα ήταν “τολμηρή”.
Άλλωστε, ο Ν. Κοτζιάς εξήγησε πως αν η ΠΓΔΜ χρησιμοποιούσε το συνταγματικό της όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” στο εσωτερικό και την υπό διαπραγμάτευση σύνθετη ονομασία μόνο στο εξωτερικό, τότε αυτό “θα δημιουργούσε συνεχή τριβή”. “Πρέπει η λύση να είναι σταθερή, μακρόχρονη και να λύνει αντί να δημιουργεί προβλήματα” συνέχισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ξεκαθαρίζοντας: “Θα μπορούσα πολύ εύκολα να συμφωνήσω με τον ομόλογό μου, να πάρω και τις δόξες ότι έλυσα το πρόβλημα, αλλά θα έχω επενδύσει σε μελλοντικά προβλήματα, δεν τα θέλω αυτά”.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τη στήριξη των ΗΠΑ στην ελληνική γραμμή πως η λύση του «Μακεδονικού» προηγείται της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ επανέλαβε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζ. Μάτις στην ομόλογό του εκ της ΠΓΔΜ Ραντ. Σεκερίνσκα, κατά τη διάρκεια προχθεσινής τους συνάντησης στο Πεντάγωνο. “Ο υπουργός Μάτις και η υπουργός Σεκερίνσκα συζήτησαν το θέμα του ονόματος που εκκρεμεί με την Ελλάδα, το οποίο έχει εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες επίλυσης αυτού του προβλήματος και στηρίζουν την απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι” τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών.
ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ