“H καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής θα ενδυναμώσει τη διαφάνεια”, σύμφωνα με τον Π. Σκουρλέτη
«Το σημερινό παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα έχει κλείσει προ πολλού τον κύκλο του», και η «καθιέρωση της απλής αναλογικής θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια» στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης.
Κατά τον ίδιο, «η καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής θα ενδυναμώσει τη διαφάνεια και τις συνθέσεις σε μια πραγματική προγραμματική βάση».
Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το σημερινό πρωτοσέλιδο της “Αυγής”, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση μελετά σχέδιο για το “σπάσιμο” δύο μεγάλων εκλογικών περιφερειών: της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.
Το σχέδιο αναμένεται να προκαλέσει ευρύτατες συζητήσεις αφενός διότι αλλάζει σημαντικά τον εκλογικό χάρτη και αφετέρου διότι αποτελεί πάγιο αίτημα και του ΚΙΝ.ΑΛ, γεγονός που σημαίνει πως εφόσον η κυβέρνηση φέρει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή ίσως προκαλέσει ευρεία συναίνεση αλλά ταυτόχρονα θα προκαλέσει και προβληματισμό στη Ν.Δ.
Τα σενάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Αυγή, η μελέτη που έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας αποτελείται από τέσσερα σενάρια.
Το πρώτο προβλέπει τον διαχωρισμό της Β’ Αθήνας σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες/τομείς: Βόρειο, Δυτικό, Νότιο, Κεντρικό. Το Υπόλοιπο Αττικής σε δύο, Ανατολική και Δυτική. Στο συγκεκριμένο σενάριο, η Α’ Αθηνών που ταυτίζεται με τον Δήμο Αθηναίων δεν θίγεται.
Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει τον διαχωρισμό της Β’ Αθηνών σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες/τομείς, ακολουθώντας τη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το Υπόλοιπο σε δύο περιφέρειες κατά τον ίδιο τρόπο. Έτσι, Βόρειος Δυτικός και Νότιος τομέας παραμένουν ως έχουν και στο προηγούμενο σενάριο, ενώ στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών προστίθεται και ο Δήμος Αθηναίων, άρα η Α’ εκλογική περιφέρειας της Αθήνας.
Στο τρίτο σενάριο, που μοιάζει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει, προβλέπεται η κατάτμηση της Β’ Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, ενώ το Υπόλοιπο Αττικής σε δύο. Καίτοι, ο Δήμος Αθηναίων διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθηνών. Προστίθενται όμως οι μεν Δήμοι Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Γαλατσίου στον Βόρειο Τομέα, οι δε δήμοι Βύρωνα, Ζωγράφου, Δάφνης Υμηττού, Ηλιούπολης και Καισαριανής, τα λεγόμενα «ανατολικά» προστίθενται στην εκλογική περιφέρεια του Νότιου Τομέα Αθηνών.
Το τελευταίο σενάριο περιλαμβάνει τον διαχωρισμό της Β’ Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, όπως και στο προηγούμενο. Διαφέρει ωστόσο στο ότι οι Δήμοι Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Γαλατσίου, αντί της εκλογικής περιφέρειας του Βόρειου Τομέα, εντάσσονται σε αυτή του Δυτικού Τομέα.
Η απλή αναλογική
Η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, που προβλέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το σχέδιο “Κλεισθένης 1”, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η αιτία των αντιδράσεων της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ για το νομοσχέδιο.
Όπως σημειώνει οι αντιδράσεις των ηγεσιών της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ «σχετίζονται σχεδόν αποκλειστικά με την απλή αναλογική.
Κατανοητό το γιατί, μιας και ξεβολεύει από μια παγιωμένη κατάσταση εδώ και δεκαετίες».
Αναφορικά με τη στάση από πλευράς ΚΚΕ και ΛΑΕ στο συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα, τονίζει ότι «πρώτη φορά μεταπολιτευτικά παρουσιάζεται το φαινόμενο δυνάμεις της Αριστεράς να μην υποστηρίζουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Σημεία των καιρών, που αναδεικνύουν όμως τη στρατηγική αναδίπλωση του ΚΚΕ».
Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις σχετικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων λόγω της απλής αναλογικής, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι «η πρώτη εγγύηση κυβερνησιμότητας είναι η υιοθέτηση της κουλτούρας των συναινέσεων, των συνεργασιών και των συγκλίσεων.
Αν κάποιος μελετήσει το νομοσχέδιο, θα διαπιστώσει ότι διευκολύνεται η διαμόρφωση των αναγκαίων πλειοψηφιών σε κρίσιμα θέματα που είναι απαραίτητα για την λειτουργία ενός δήμου».
Τέλος, ο υπουργός τονίζει ότι τα πράγματα είναι απολύτως σαφή ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με βάση τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, ενώ «είναι εξίσου σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει τον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο της θητείας της.
Άρα είναι πιθανό να συμπέσουν οι δυο εκλογικές διαδικασίες».