Διευρυμένη σε όλη την ελληνική επικράτεια και σε πολλά νοσοκομεία ήταν η δράση του κυκλώματος με τα φάρμακα, καθώς πέραν των ήδη 21 κατηγορουμένων ελέγχονται άλλοι οκτώ γιατροί και πολλά νοσοκομεία της χώρας.
Όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό της ελληνικής αστυνομίας, σημαντική ήταν η συμβολή των γερμανικών αρχών στην εξάρθρωση της δράσης του κυκλώματος, το οποίο λειτουργούσε σε τέσσερα επίπεδα με καθορισμένες αρμοδιότητες και ρόλους και διακινούσε ακριβά φάρμακα για καρκινοπαθείς στο εξωτερικό.
Οι γερμανικές αρχές, όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό της αστυνομίας, διαπίστωσαν κατόπιν ελέγχου που διενήργησαν σε φαρμακαποθήκη ότι είχαν εισαχθεί σε αυτή μεγάλες ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από το φαρμακείο ενός από τους βασικούς κατηγορούμενους.
Στη φαρμακαποθήκη, από όπου άρχισε η γερμανική έρευνα, βρέθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα ελληνικής σήμανσης και χωρίς ταινία γνησιότητας.
Το συνολικό ποσό των αγορών από την έρευνα που έγινε και τα τιμολόγια που εντοπίστηκαν σε ότι αφορά το συγκεκριμένο φαρμακείο, ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ.
Ενδεικτικά είναι τα αποσπάσματα από το διαβιβαστικό της Αστυνομίας σε ότι αφορά την οργάνωση της πρωτοφανούς δράσης του κυκλώματος με την έκδοση τιμολογίων για τη νομιμοφανή δράση στη διακίνηση των φαρμάκων.
«Από τον έλεγχο των ανωτέρω, σημειώνεται συγκεκριμένα, τιμολογίων που πραγματοποιήθηκε προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί: i) τιμολόγια για αγορά φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης , από εταιρεία με έδρα το Κάιρο προς το φαρμακείο εμπλεκόμενου στην υπόθεση , και επίσης τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το εν λόγω φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη Γερμανίας, καθώς και άλλη εταιρεία στην Ελβετία.
Σημειώνεται ότι, με βάση τα εν λόγω τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται σε 24.913.375 ευρώ , ενώ το συνολικό ποσό πώλησης υπολογίζεται σε 25.073.196, ευρώ.»
Η δράση της οργάνωσης φέρεται να ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013 και είχε τέσσερις βασικούς πυρήνες, τα μέλη των οποίων είχαν καθορισμένους ρόλους, ενώ η όλη οργάνωση είχε συγκεκριμένη δομή.
«Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας, ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα του γιατρού ή του νοσηλευτή και δρώντας υπό το πρίσμα αυτής και δη στο πλαίσιο άσκησης δημόσιας υπηρεσίας, κατά περίπτωση, εξέδιδαν ψευδείς συνταγές με τα εν λόγω φάρμακα ή ιδιοποιούνταν παράνομα για αυτά που περιήλθαν στην κατοχή τους».
Ο φερόμενος ως αρχηγός εμφανίζεται να δίνει οδηγίες στα μέλη, να επικοινωνεί μαζί τους και να καθορίζει τις τιμές της αγοράς.
Επίσης, διαχειρίζεται τα χρήματα που προκύπτουν από τις παράνομες διακινήσεις των φαρμάκων.
Σύμφωνα με την αστυνομία, όταν ο Αιγύπτιος, φερόμενος ως αρχηγός, ο οποίος δεν κατοικούσε μόνιμα στη χώρα μας, απουσίαζε, τον ρόλο του αναλάμβανε γυναίκα συγκατηγορούμενη του.
Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη δομή της εγκληματικής οργάνωσης, ο δεύτερος πυρήνας εμφανίζεται να είχε… αρμοδιότητα στην αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Ο τρίτος πυρήνας φέρεται να είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα από το Λαϊκό Νοσοκομείο.
Η δράση του τέταρτου πυρήνα αφορά κυρίως τη προμήθεια του πρώτου πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποσπούσαν παράνομα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΓΤΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών.
ΠΗΓΗ: .kathimerini.gr