Μια φράση της Φώφης Γεννηματά, στις δηλώσεις της στο protothema.gr, αποτελούν, όπως όλοι επισημαίνουν, σαφές μήνυμα προς συγκεκριμένα πρόσωπα του ΚΙΝ.ΑΛ. Και αφήνουν ανοικτό ακόμα και το θέμα των διαγραφών.
Αναφέρει η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ: Θα αφήσουμε πίσω όσους είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημά μας. Και πολύ περισσότερο όσους αναζητούν είτε μόνο την επόμενη εκλογική στέγη, είτε την επόμενη Κυβερνητική τους θέση.
Μπορεί η αντίδραση να προήλθε από το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, όμως είναι σαφές πως η κ. Γεννηματά “φωτογραφίζει” τον Γιάννη Ραγκούση (“την επόμενη εκλογική στέγη”) και τον Ευάγγελο Βενιζέλο (“επόμενη κυβερνητική θέση”). Παράλληλα, βεβαίως, αμφότερες οι επισημάνσεις θα μπορούσαν, λένε κάποιοι, να αφορά και τον κ. θεοδωράκη και βουλευτές του Ποταμιού που διαφοροποιήθηκαν από τη θέση της για “εκλογές εδώ και τώρα” (π.χ Σπύρος Δανέλλης).
Όταν, όμως, αναφέρουν οι γνωρίζοντες τα εσωτερικά του κινήματος, απευθύνει κανείς προειδοποίηση σε τέτοιο ύφος, πρέπει να είναι έτοιμος να κάνει και το επόμενο βήμα, ήτοι να προχωρήσει σε διαγραφές.
Πριν λίγο καιρό η ηγεσία του κινήματος είχε …διαρρεύσει σε κυριακάτικη εφημερίδα “απειλή διαγραφής” για τον Σταύρο Θεοδωράκη, με αφορμή την πρωτοβουλία του για συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα στα εθνικά θέματα. Τότε, ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε επισκεφθεί τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και έθεσε υπόψη του το αίτημα για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με ατζέντα το Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά.
Αυτή η κινητικότητα έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στην κ. Γεννηματά που βλέπει ένα μέρος του νέου φορέα να “τσαλακώνει” την τακτική των “ίσων αποστάσεων” και να έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση. Από την άλλη ο κ. Βενιζέλος είναι σαφές πως επιχειρεί να σύρει το νέο κόμμα προς τη Ν.Δ. ΌΛα αυτά δημιουργούν αναταραχή και, πάντως, καθηλώνουν το ΚΙΝ.ΑΛ σε ρόλο “δορυφόρου”.
Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει και η πρωτοβουλία του Γιάννη Ραγκούση και διανοούμενων στο χώρο της κεντροαριστεράς (Μουζέλης, Μοσχονάς, Σωτηρέλης, ακόμα και ο φιλελεύθερος Μαραντζίδης), που κτίζει γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρείται, όμως, από αρκετούς, ατελέσφορη η απειλή Γεννηματά γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαγράψει κορυφαία στελέχη. Μια διαγραφή του Σταύρου Θεοδωράκη ή βουλευτή του Ποταμιού θα προκαλούσε πρόωρη διάλυση του νέου φορέα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα έβλεπε αρνητικά τη διαγραφή του, καθώς κάτι τέτοιο θα τον “ηρωοποιούσε” στο εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο και ίσως διευκόλυνε τη στρατηγική του που σήμερα φαίνεται αδιέξοδη. Αρνητικά δεν θα έβλεπε μια τέτοια εξέλιξη και ο Γιάννης Ραγκούσης που βρίσκεται σε τροχιά προσέγγισης της κυβέρνησης.
Το ερώτημα είναι εάν η κ. Γεννηματά μπορεί να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Διότι εάν οι αποκλίσεις συνεχιστούν και δεν πράξει κάτι, τότε υπονομεύει την ηγεσία της.
Ολόκληρη η δήλωση Γεννηματά:
Αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν κάθε συμφέρον να υπονομεύσουν την προσπάθειά του Κινήματος Αλλαγής, γιατί είναι το εμπόδιο στα σχέδιά τους στη διπλή όψη του συντηρητισμού τους, η κ. Γεννηματά δήλωσε με νόημα «έχουν γνώση οι φύλακες».
«Είμαστε αποφασισμένοι να γίνουμε πρωταγωνιστές, για να είμαστε χρήσιμοι στην πατρίδα και στον λαό. Προϋπόθεση όμως είναι η διασφάλιση της πολιτικής μας ενότητας. Γι΄ αυτό η κοινωνική βάση της παράταξής μας που αγωνιά κι αγωνίζεται δεν έχει καμία περαιτέρω ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο εσωτερικό μας. Γιατί αλλοιώνουν την εικόνα μας, θολώνουν το πολιτικό μας στίγμα και αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων», ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και τόνισε:
«Μετατρέπουν τον πλουραλισμό από πλεονέκτημα, σε όπλο όσων θέλουν να μας πλήξουν. Έως εδώ. Αυτό δεν θα το επιτρέψω».
Η Φώφη Γεννηματά επισημαίνει προς όλες τις πλευρές ότι «θα αφήσουμε πίσω όσους είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημά μας. Και πολύ περισσότερο όσους αναζητούν είτε μόνο την επόμενη εκλογική στέγη, είτε την επόμενη κυβερνητική τους θέση. Οι προοδευτικοί πολίτες που αγκαλιάζουν το εγχείρημα είναι η δύναμή μας».
Επίσης σημειώνει ότι το Κίνημα Αλλαγής θα φανεί αντάξιο των προσδοκιών όλων αυτών, των πολλών, που πιστεύουν και ελπίζουν σ΄ αυτό και αναφέρει πως η πορεία του είναι ανοδική όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις και στα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών στις μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές οργανώσεις.
Η κ. Γεννηματά διαπιστώνει ότι οι πρωτοβουλίες του ΚΙΝΑΛΛ για τα μεγάλα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα και η δράση στην Βουλή, το φέρνουν στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου. «Συναντούν την όλο και μεγαλύτερη επιδοκιμασία των πολιτών. Προχωράμε με το δικό μας αυτόνομο και διακριτό ρόλο και λόγο, σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου μας», τονίζει προσθέτοντας ότι
«Είμαστε δύναμη σταθερότητας και εγγυητές της προοδευτικής πολιτικής ατζέντας για την πορεία του τόπου. Ζητάμε εκλογές για να μη βρεθεί μπροστά σε νέα αδιέξοδα τετελεσμένα ο ελληνικός λαός, να εκφραστεί πάνω στην εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση και να αποφασίσει ποιον θα επιλέξει για να οδηγήσει την Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο», προσθέτει η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛΛ και δεσμεύεται προσωπικά να ανταποκριθεί στην εντολή από τους 212.000 πολίτες που αποτέλεσαν τους συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.