Γιορτάστηκε την Πέμπτη η 70ή επέτειος της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, με δεξίωση την οποία παράθεσε στην κατοικία της η πρέσβυς του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν–Άμπα, παρουσία πλήθους προσωπικοτήτων της πολιτικής, της οικονομικής και της πνευματικής ζωής. Οι πολυάριθμες παρουσίες ανάδειξαν «τις στενές σχέσεις φιλίας και συμμαχίας Ελλάδας- Ισραήλ», υποστηρίζει η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η ισραηλινή πρεσβεία.
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό αναπτύσσοντας τους τομείς συνεργασίας και μιλώντας, όπως είπε, «περισσότερο ως φίλος παρά ως κυβερνητικός αξιωματούχος».
Στην ομιλία της, η Ισραηλινή πρέσβης αναφέρθηκε σε μεγάλα επιτεύγματα του Ισραήλ στα 70 του χρόνια. Όπως δήλωσε, το Ισραήλ κατόρθωσε να συγκεντρώσει Εβραίους από όλον τον κόσμο μετά τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, ενώ μετατράπηκε από αγροτική οικονομία σε χώρα υψηλής τεχνολογίας. «Είμαστε μια δημοκρατία που εξελίσσεται, που αγωνίζεται να συνδυάσει την ανάπτυξη με την ασφάλεια, τον ιουδαϊσμό με δημοκρατικές αξίες και που φιλοδοξεί να ενσωματώσει τις μειονότητές μας, μουσουλμάνους, χριστιανούς, Δρούζους και άλλους, σε μια συνεκτική και προοδευτική κοινωνία» είπε αναφερόμενη στην πολυμορφία του ισραηλινού κράτους.
Η κ. Μπεν Άμπα επεσήμανε επίσης την ανάγκη, το Ισραήλ να επιτύχει ειρήνη με όλους τους Άραβες και Μουσουλμάνους γείτονές του. «Χρειαζόμαστε», είπε, «ηρεμία στα σύνορά μας. Χρειαζόμαστε ειρήνη με όλους τους γείτονές μας, εκείνους που βρίσκονται κοντά μας, συμπεριλαμβανομένων και των Παλαιστινίων, και εκείνους που βρίσκονται πιο μακριά στη Μέση Ανατολή. Χρειαζόμαστε τη συμφιλίωση με όλα τα μουσουλμανικά έθνη. Πρέπει να διαθέσουμε την ενέργειά μας στην ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών μας και να μην αναλώνουμε την ενέργειά μας, ως έθνος, στην ασφάλεια και την άμυνα».
Σχετικά με τις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις υπογράμμισε ότι τα 70 χρόνια του Ισραήλ γιορτάζονται σε μία περίοδο άνθισης των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων, καθώς το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς όπως η πολιτική, η άμυνα, ο τουρισμός, η οικονομία, και ο πολιτισμός. Ειδικότερα είπε: «Έχουμε ιδιαίτερα θερμές σχέσεις με την Ελληνική Δημοκρατία. Ο πολιτικός μας διάλογος είναι πολύ εντατικός, ο κοινοβουλευτικός μας διάλογος είναι ολοκληρωμένος, η αμυντική, στρατιωτική μας συνεργασία και η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας είναι ιδιαίτερα στενές, οι οικονομικοί μας δεσμοί εκτεταμένοι, καθώς περιλαμβάνουν τις πολυπληθείς ανταλλαγές μεταξύ των οικοσυστημάτων καινοτομίας μας και οι πολιτιστικές και ακαδημαϊκές ανταλλαγές μας είναι εντατικές. Ως αρχαίοι λαοί, οι αυξανόμενοι δεσμοί μεταξύ των κοινωνιών μας είναι η καλύτερη ένδειξη της επιθυμίας των λαών μας να διερευνήσουν τις ρίζες της κοινής ιστορίας και των πολιτισμών μας».
Μιλώντας για τις σχέσεις φιλίας Ελλάδας –Ισραήλ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, υπογράμμισε την εκτίμηση που έχει για την ιστορία του εβραϊκού λαού και για το Ισραήλ.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις είπε: «Αυτή την κρίσιμη στιγμή για την περιοχή μας, η πολυεπίπεδη συνεργασία των χωρών μας είναι σημαντική για τη σταθερότητα και την οικονομική ευημερία της περιοχής. Κοινός στόχος μας είναι η Μεσόγειος να μετατραπεί σε περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και όχι μια περιοχή εντάσεων».
Ως προς την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας τόνισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας σε διμερές επίπεδο, αλλά και τριμερές με την Κύπρο, σε έργα όπως είναι ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, και η ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χώρων, EuroAsia Interconnector. Έκανε επίσης αναφορά στην τελευταία συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
«Πριν δύο μέρες, ήμουν στην Κύπρο όπου συνόδευσα τον πρωθυπουργό στην 4η (σε δύο χρόνια) τριμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ. Αυτή η συνεργασία είναι μια από τις πιο επιτυχημένες στην περιοχή, αποφέροντας χειροπιαστά αποτελέσματα στους πολίτες μας. Τα σχέδια για τον αγωγό East – Med προχωράνε και αναμένουμε τη διακυβερνητική συμφωνία να υπογραφεί εντός του έτους. Συζητήσαμε επίσης τον Euro-Asia Interconnector ο οποίος θα παράσχει ηλεκτρική διασύνδεση, ενώ θα επιτρέψει την ανάπτυξη ενός καλωδίου οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας» είπε ο κ. Παππάς για να προσθέσει: «Όλα αυτά τα σχέδια έχουν εμφανή γεωπολιτική σημασία και δημιουργούν σημαντικά συγκριτικά οικονομικά πλεονεκτήματα στις χώρες μας».
Μίλησε ειδικότερα για την «αποδοτική συνεργασία στους τομείς της ψηφιακής πολιτικής, των τεχνολογιών πληροφορίας και τηλεπικοινωνιών καθώς και των διαστημικών τεχνολογιών».
«Κατά την πρόσφατη τριμερή στην Κύπρο, υπέγραψα αριθμό μνημονίων στους τομείς των διαστημικών τεχνολογιών και δορυφορικών επικοινωνιών καθώς στις τεχνολογίες πληροφορίας και τηλεπικοινωνιών» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος μπορούν μαζί να διαμορφώσουν τον χάρτη των τηλεπικοινωνιών της περιοχής». Υπογράμμισε δε: «Αποφασίσαμε να επενδύσουμε στις νέες τεχνολογίες και να ενισχύσουμε τις συνέργειες μεταξύ των χωρών».
Κλείνοντας, μίλησε για την ανάγκη να κρατηθεί η ιστορική μνήμη. «Η ιστορία των Ελλήνων Εβραίων στη Θεσσαλονίκη πρέπει να μελετηθεί ξανά και ξανά. Το σκοτεινό κεφάλαιο του ναζισμού πρέπει να είναι η αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο που θα δημιουργήσουμε μαζί. Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει» είπε.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας, οι βουλευτές Δημήτρης Σεβαστάκης (πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ), Ελένη Αυλωνίτου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Δένδιας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Βασίλης Κικίλιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μαρία Αντωνίου και Γιάννης Μανιάτης, ο ευρωβουλευτής Μιλτιάδης Κύρκος, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, οι δήμαρχοι Ιωαννιτών και Ζακύνθου, Θωμάς Μπέγκας και Παύλος Κολοκοτσάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, Σερβίας και της Τουρκίας, κ.α. Παρευρέθηκαν, επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος Ιατρικού Αθηνών Βασίλης Αποστολόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Apivita Νίκος Κουτσιανάς, ο πρόεδρος του Ομίλου ΓΕΚ-Τέρνα Γέωργιος Περίστερης, ο πρόεδρος του ΔΣ Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος, οι εκδότες Ηλίας Λιβάνης και Θανάσης Καστανιώτης, ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) Κατερίνα Κοσκινά, ο διευθυντής τους Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας Σαμουήλ (Μάκης) Μάτσας, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Μίνως Μωυσής, ο Ραββίνος Αθηνών, Γκαμπριέλ Νεγκρίν,ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδας, δημοσιογράφοι και φίλοι του Ισραήλ.