Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επαγγελματίες της πόλης μετά τη χθεσινή νεροποντή.
«Η Θεσσαλονίκη είναι ανοχύρωτη πόλη» δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM ο κ. Ζορπίδης. «Δεν μπορεί η πόλη να μη έχει ρεύμα και νερό» επισήμανε και πρόσθεσε: «Τραβήξαμε του Χριστού τα πάθη λίγο καιρό πριν με τη διακοπή της υδροδότησης στην πόλη, πέρσι είχαμε τις χιονοπτώσεις. Κάθε χρόνο, κάθε μήνα παθαίνουμε κάτι και την πληρώνει ο κοσμάκης και οι επαγγελματίες».
Ο κ. Ζορπίδης επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν μια πόλη που θεωρείται συμπρωτεύουσα να παραλύει σε ένα τέτοιο φαινόμενο. «Μια οργανωμένη πόλη πρέπει να μπορεί να αντιδράσει σε τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχουν πολύ πιο ακραία καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν σε άλλες πόλεις όπως σεισμοί, τσουνάμι κτλ. Δηλαδή αν γίνει κάτι τέτοιο πώς θα το αντιμετωπίσουμε; Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα;» διερωτήθηκε για να προσθέσει ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες από όλους τους αρμόδιους φορείς, για να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.
ΒΕΘ: Ας κάνουν, επιτέλους, οι αρμόδιοι τη δουλειά τους
Την εκτίμηση ότι η κατάσταση που προκάλεσε η χτεσινή νεροποντή καταδεικνύει πως εν έτει 2018 η Θεσσαλονίκη είναι “ανίκανη” να αντιμετωπίσει έντονα καιρικά φαινόμενα, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
«Στον απόηχο της πρόσφατης, πολυήμερης, διακοπής υδροδότησης της Θεσσαλονίκης, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη κομμάτι στο πάζλ της ταλαιπωρίας πολιτών και επιχειρηματιών» επισήμανε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης. «Αναντίρρητα, είναι απαραίτητοι οι υγειονολογικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του νερού, ενώ θετική κίνηση είναι και η διανομή εμφιαλωμένων νερών, όπου απαιτείται από την ΕΥΑΘ, ωστόσο οι αρμόδιοι πρέπει να λαμβάνουν μέτρα εγκαίρως, προκειμένου να μην αντιμετωπίζουμε τέτοιες τριτοκοσμικές καταστάσεις και να μην δοκιμάζονται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι αντοχές των Θεσσαλονικέων» πρόσθεσε.
ΕΣΘΒΕΘ: Θύματα ενός μηχανισμού που υπολειτουργεί
«Για μια ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη και οι πολίτες της γίνονται θύματα ενός μηχανισμού που υπολειτουργεί και αδυνατεί να αντιμετωπίσει κρίσιμες καταστάσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
«Επανειλημμένα οι έμποροι, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι αυτής της πόλης, κάνουν απολογισμό ζημιών που έχουν υποστεί λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, για τις οποίες, αν είχαν γίνει οι απαιτούμενες υποδομές, θα αποτρέπονταν οι εικόνες που είδαμε χθες στη Θεσσαλονίκη» επισήμανε η διοίκηση του ΕΣΘ και υπογράμμισε την ανάγκη «να επενδύει η Πολιτεία μέρος των εισφορών που με μεγάλη δυσκολία καταθέτουν οι επαγγελματίες και οι πολίτες στο κράτος, για το αυτονόητο, για να έχουν τη στοιχειώδη προστασία που δικαιούνται. Από την άλλη, επιβάλλεται επίσης ο κάθε πολίτης να λειτουργεί με συναίσθηση του κοινού συμφέροντος και να συμβάλει με κάθε τρόπο στην αποφυγή τέτοιων εξελίξεων».
Μπουτάρης: Διανοητικά καθυστερημένοι όσοι κοροϊδεύουν τη Θεσσαλονίκη ως «ρεζίλι city»
Ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι υπηρεσίες του δήμου τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ολόκληρη την πόλη από τη χθεσινή έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Πρακτορείο 104,9 FM” υποστήριξε -μεταξύ άλλων- πως ο κεντρικός δήμος δεν έχει αρμοδιότητα για νερό, ρεύμα και χειμάρρους και μίλησε για ευθύνες όσων μπάζωσαν τα ρέματα.
“Η χθεσινή καταιγίδα ήταν εξαιρετικού μεγέθους. Είμαι 75 χρονών δεν θυμάμαι τη Θεσσαλονίκη να έχει υποστεί τέτοια καταστροφή. Έπεσαν 70 τόνοι νερό ανά στρέμμα σε μια ώρα. Πρακτικά σημαίνει ότι για να απορροφηθεί τόσο νερό από το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο, θα έπρεπε το δίκτυο να έχει τη διατομή μιας σήραγγας του μετρό” δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.
“Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, διότι ο δήμος μετά τη μεγάλη νεροποντή αντέδρασε άμεσα, συμμάζεψε τα μπάζα και τα φερτά υλικά κατέβηκαν από τους χειμάρρους και έκανε το καθήκον του. Τα συνεργεία βγήκαν έξω, καθαρίστηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι και μπορώ να πω πως μέχρι το βράδυ υπήρχε εικόνα ευταξίας στην πόλη. Από κει και πέρα οι ζημιές που έγιναν στα υπόγεια στις επιχειρήσεις είναι αναπόφευκτες, με την πυροσβεστική υπηρεσία να κάνει το καθήκον της” πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες ευθύνες παραδέχτηκε πως “ευθύνη υπάρχει σε όλους, ακόμη και στον δήμο. Αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Ούτε η ΕΥΑΘ είναι αρμοδιότητα του δήμου, ούτε η ΔΕΗ, οι χείμαρροι είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας”.
Παράλληλα, κατηγόρησε όλους όσοι «κοροϊδεύουν τη Θεσσαλονίκη ως ρεζίλι σίτι», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ανθεκτικών πόλεων το “Resilient Cities”, το οποίο κάποιοι διανοητικά καθυστερημένοι το κοροϊδεύουν, γιατί λέγεται έτσι στα αγγλικά. Οι δικοί μας εξυπνάκηδες το λένε “ρεζίλι- σίτι”. Δεν είναι όμως έτσι. Αυτή τη δουλειά κάνει το πρόγραμμα. Προσπαθεί να προετοιμάσει τη Θεσσαλονίκη για μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως είναι πλημμύρες, πυρκαγιά, σεισμός, καταστροφές που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Πώς θα μπορέσουμε να τις προλάβουμε και να τις αντιμετωπίσουμε».
Επίσης, παραδέχτηκε πως «η Θεσσαλονίκη δεν είναι ακόμη ανθεκτική πόλη», προσθέτοντας πως με το συγκεκριμένο πρόγραμμα Resilient Cities, που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι «θα έχουμε κάποια συμπεράσματα, για να προτείνουμε μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μέτρα που δεν θα είναι μόνο η ενημέρωση του πολίτη και η πολιτική προστασία. Μη ξεχνάμε ότι τα ρέματα στη Θεσσαλονίκη έχουν μπαζωθεί. Πού θα βρει διέξοδο το νερό; Στους δρόμους. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη των προηγούμενων γενεών που έκλεισαν τα ρέματα».
Για τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης που άφησε η έντονη βροχόπτωση, ο κ. Μπουτάρης είπε πως «τέτοιου μεγέθους φυσικές καταστροφές δεν αντιμετωπίζονται γρήγορα. Και η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ δουλεύουν ακατάπαυστα για να αποκατασταθούν οι ζημιές».
Για τα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης προανήγγειλε πως θα εισηγηθεί στις τεχνικές υπηρεσίες να τοποθετηθούν μικρές δεξαμενές νερού προκειμένου να μην υπάρξουν άλλη φορά προβλήματα από τις διακοπές της υδροδότησης με την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών.
Τέλος, ο κ. Μπουτάρης ανέφερε πως εάν μέσα στα επόμενα 24ωρα δεν αναλάβει κάποιος φορέας την πρωτοβουλία για τη σύγκληση σύσκεψης αναφορικά με το τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο μέλλον παρόμοια καιρικά φαινόμενα, θα το πράξει ο δήμος Θεσσαλονίκης.
«Εάν δεν αναλάβει κάποιος άλλος την πρωτοβουλία θα το κάνει ο δήμος. Τα μπουρίνια τέτοιου μεγέθους είναι τρομακτικά. Να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο. Ο δήμος θα θέσει θέμα να συναντηθούμε και να πάρουμε άμεσα λύσεις» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ