«Από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε και θα υπάρξει η νομική επικύρωση αυτής της συμφωνίας, ο δρόμος για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με την ΕΕ είναι ανοικτός» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά και ενόψει της συνάντησής του με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ. Η συνάντηση γίνεται στο Σούνιο, παρουσία του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.
Μετά τη διαπραγμάτευση στη Θεσσαλονίκη, «αύριο (Σάββατο 12/5) στις 10.30 θα κάνουμε τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και κατέστησε σαφές πως «εφόσον το θελήσουμε πραγματικά μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και οι δύο πλευρές, θα τελειώσουμε με ένα πρόβλημα το οποίο δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί».
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ανέφερε πως με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, «έχουμε κληθεί να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο δεν δημιουργήσαμε, ούτε εκείνος, ούτε εγώ, ούτε οι σημερινές μας κυβερνήσεις ευθύνονται».
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «έχουμε μια ευθύνη απέναντι στην περιοχή να λύσουμε το πρόβλημα», διευρύνοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα των δύο χωρών και της περιοχής.
Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η ιστορία δεν πρέπει να είναι φυλακή, αλλά σχολείο – και μας φυλάκισε, όπως είπε, σε πολλά ζητήματα: «Είναι ζητήματα που άλλες χώρες τα λύσανε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και ας ήταν και σε διαφορετικά στρατόπεδα, που σε μας όμως αναδείχθηκαν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».
Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι «τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, χρειαζόμαστε να μην βγούμε μόνοι μας, χρειαζόμαστε να βγούμε σε συνέργεια με τις γειτονικές μας χώρες, και δη της Βαλκανικής, ώστε η ανάπτυξη να είναι συνολική όλων μας. Και η ανάπτυξη κάθε χώρας στην περιοχή, είναι σίγουρο ότι θα συμβάλει και στην παραπέρα ανάπτυξη της Ελλάδας».
«Ελπίζουμε να αποδείξουμε ότι το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, και το μέλλον στο μέλλον» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.
Η φόρμουλα
Σύμφωνα με πληροφορίες του thehuffingtonpost.gr, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει η ιδέα για μία φόρμουλα που θα περιλαμβάνει βήματα και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σε βάθος διετίας.
Το πακέτο είναι «συμφωνούμε τώρα και υλοποιούμε σε βάθος χρόνου». Και ο υπουργός Εξωτερικός Νίκος Κοτζιάς έχει την μπαγκέτα των συζητήσεων θέτοντας και την ατζέντα της διαπραγμάτευσης.
Το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος για τα Σκόπια είναι κομβικό – όχι τόσο γιατί το απαιτεί η Αθήνα όσο γιατί εξασφαλίζει το όνομα erga omnes (για όλες τις χρήσεις). Ο Ζόραν Ζάεφ ξεκίνησε αδιάλλακτος αλλά προ εβδομάδων έριξε την ιδέα για αλλαγή αν η ΠΓΔΜ ενταχθεί στην Ε.Ε., δηλαδή μετά από 5 – 10 χρόνια.
Στο ζήτημα του ονόματος έχουν γίνει αμοιβαίες υποχωρήσεις με την Αθήνα να δέχεται προσδιορισμό στο όνομα (π.χ. Gorna Makedonjia, Nova Makedonjia).
Τα Σκόπια ήθελαν το όνομα που θα συμφωνηθεί να είναι για διμερή (ή έστω για διεθνή) χρήση και στο εσωτερικό να είναι το Macedonia. Όμως μετά την σθεναρή άρνηση του Ν. Κοτζιά φαίνεται να κάνουν βήματα πίσω συζητώντας την χρήση του συνταγματικού ονόματος και στο εσωτερικό.
Με την ίδια μέθοδο του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος θα αντιμετωπιστούν και άλλα ζητήματα της συμφωνίας (π.χ. αλλαγή διαβατηρίων, ταυτοτήτων, δημοσίων εγγράφων κ.λπ.).
Ο ίδιος ο Νικολά Ντιμιτρόφ με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αφήνει σαφώς να εννοηθεί πως η πλευρά των Σκοπίων έχει εγκαταλείψει την προοπτική άμεσης ένταξης στο ΝΑΤΟ (στη σύνοδο του Ιουλίου δεν θα διατυπωθεί πρόσκληση), κάτι που αφήνεται για μελλοντικό χρόνο αφού έχει βρεθεί λύση, και προβάλλει περισσότερο την προοπτική ένταξης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κι αυτό διότι ο Ζόραν Ζάεφ σκέπτεται να θέσει σχετικό ερώτημα σε δημοψήφισμα, μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία που θα περιλαμβάνει το erga omnew (απαράβατος όρος από την Αθήνα). Ο Ζάεφ θα θέσει υπόψη του κοινοβουλίου την συμφωνία και στη συνέχεια θα ζητήσει από τους πολίτες να την επικυρώσουν διότι μόνο δι αυτού του τρόπου θα διασφαλιστεί η προοπτική σύνδεσης και ένταξης στην ΕΕ.
Παράθυρο αισιοδοξίας από Ντιμιτρόφ
Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου των βαλκανικών κρατών –μελών της ΕΕ με την Ομάδα του Βίσεγκραντ και τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, αλλά κυρίως την αισιοδοξία του για την πορεία των διαβουλεύσεων για το ονοματολογικό, εξέφρασε σήμερα από το Σούνιο ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ.
Χαριτολογώντας για την ξενάγηση που θα ακολουθούσε στον Ναό του Ποσειδώνα, ο κος Ντιμιτρόφ ευχήθηκε οι θεοί να είναι μαζί μας, κυρίως όμως αύριο (Σάββατο).
Ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως πολλοί συνάδελφοί του στην σύνοδο αυτή «έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις γύρω από το ονοματολογικό και δέχθηκα πολλές ερωτήσεις για αυτό».
«Αύριο (Σάββατο) έχουμε ξεχωριστές συνομιλίες γι’ αυτό» τόνισε, «με την παρουσία του κου Νίμιτς. Βρισκόμαστε σε μία πολύ ευαίσθητη φάση, κατ ουσίαν αντιμετωπίζουμε μία από τις τελευταίες εναπομείνασες διαφορές και διερευνούμε τον τρόπο που θα καλυφθούν οι ανάγκες αμφοτέρων των πλευρών. Θεωρώ πως έχουμε ενώπιόν μας μία μεγάλη ευκαιρία, έχουμε επενδύσει τεράστια προσπάθεια σ’ αυτό».
«Φρονώ πως κατά μέγα μέρος μας εμπνέει η Ημέρα της Ευρώπης, η 9η Μαΐου, κατά την οποία τιμάται η Διακήρυξη Σούμαν, που μας υπενθυμίζει γιατί υπάρχει η ΕΕ. Είναι γιατί η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν να συμφιλιωθούν και να γίνουν φίλοι . Εγώ πιστεύω πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη διακήρυξη για να επιλύσουμε τις διαφορές μας και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο για το μέλλον και για το τι πραγματικά έχει σημασία σήμερα», επεσήμανε ο ίδιος.
« Έχουμε πλέον την δυνατότητα να κλειδώσουμε όλο αυτή τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί, είμαστε μία μικρή χώρα, αλλά είμαστε γείτονες. Όλοι μας επιθυμούμε ευτυχείς και φιλικούς γείτονες, εμείς τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα, είναι η χώρα που το 2003 διοργάνωσε τη Σύνοδο της Θεσ/νίκης, όπου η Ευρώπη έδωσε ελπίδες για την περιοχή μας και τώρα έχουμε μία ευκαιρία για να επιλύσουμε τις διαφορές μας με λειτουργικό τρόπο και μακροπρόθεσμα να παράξουμε φιλικές σχέσεις κι έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να μετατρέψουμε τους Έλληνες φίλους μας στους μεγαλύτερους υποστηρικτές μας. Γιατί δεν υπάρχει φυσικότερο πράγμα από το να έχεις στο πλευρό σου τους γείτονές σου να σε βοηθούν στην πορεία σου προς την πρόοδο. Θα είναι καλό για εμάς, καλό για την Ελλάδα, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο», τόνισε ο Ντιμιτρόφ.
Στην ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι αυτά είναι τα τελευταία βήματα της λύσης, ή ότι είναι η αρχή του τέλους, ο κός Ντιμιτρόφ απάντησε: «Καταφέραμε μέσα σε 11 μήνες να έλθουμε πολύ κοντά σε προσωπικό επίπεδο και εάν μπορέσουμε να έχουμε αυτή τη σημαντική πρόοδο σε λιγότερο από 11 μήνες, εάν όχι σε 11 εβδομάδες, θα υπάρξει μεγάλη ανακούφιση και μάλιστα θα αναρωτιόμαστε πως και διατηρήθηκε αυτό το πρόβλημα τόσον καιρό. συνεπώς πιστεύω πως οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε χώρες δεν διαφέρουν και πολύ από τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Κι εάν οι άνθρωποι καταφέρνουν να είναι φίλοι χωρίς πολλά προβλήματα, τότε και οι χώρες μπορούν να το καταφέρουν επίσης. Είδαμε τις προάλλες τις δύο Κορέες να κάνουν πρόοδο. Εάν αυτές μπορούν να το καταφέρουν, τότε κι εμείς που μοιραζόμαστε τόσα πολλά όσον αφορά τη νοοτροπία, την κουλτούρα, είμαστε γείτονες, ζούμε σ’ αυτόν τον αιώνα, είμαστε δύο ευρωπαϊκές χώρες, τότε μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε το ίδιο και μάλιστα καλλίτερα».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν θα μπορούσαμε να μιλούμε πως βρισκόμαστε ενώπιον ενός τελικού χρονοδιαγράμματος, ο Ντιμιτρόφ απάντησε πως «το χρονοδιάγραμμα υπαγορεύεται από άλλες διαδικασίες, που όμως σχετίζονται μεταξύ τους, θα τολμούσα να πω περισσότερο από τα χρονικά περιθώρια που θέτει η ΕΕ, παρά από εκείνα του ΝΑΤΟ, μ’ όλο που και αυτά είναι σημαντικά, επίσης οι εκλογικοί κύκλοι και στις δύο χώρες, οι οποίοι όπως όλοι γνωρίζουμε δεν είναι σαφώς προσδιορισμένοι και βασίζονται κι αυτοί σε άλλους παράγοντες, επομένως όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα. Αυτό είναι εκείνο που θέλουμε να κάνουμε. Δεν θέλουμε να παραιτηθούμε, εάν δεν τα καταφέρουμε θα συνεχίσουμε για να το κάνουμε καλύτερα. Γιατί θέλουμε να τα καταφέρουμε.
Επίσης απαντώντας σε άλλη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν η όποια συμφωνία θα είναι ικανή να πείσει και την κοινή γνώμη και τους πολιτικούς στις δύο χώρες, ο κος Ντιμιτρόφ δήλωσε πως «ιδεωδώς θέλουμε όλες οι πλευρές να βρίσκονται μαζί μας. Πιστεύω πως εάν δεν χρησιμοποιηθεί το ζήτημα αυτό για εσωτερική πολιτική, τότε είναι πολύ δυνατόν να τα καταφέρουμε. Πιστεύω πως θα χρειασθεί αποφασιστικότητα στην άσκηση πολιτικής και πιστεύω πως αυτό θα καταστεί δυνατόν εάν κι εμείς έχουμε αυτοπεποίθηση και εάν πιστεύουμε τους εαυτούς μας τότε θα μπορέσουμε να πείσουμε και τους άλλους. Γνωρίζετε καλά πως τα μεγάλα επιτεύγματα δεν είναι εύκολα, αλλά η ανταμοιβή που παίρνεις όταν γίνονται είναι μεγάλη».
Αναφορικά με τη σύνοδο, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ τόνισε πως «υπήρξε μία παραγωγική και καλή ημέρα για τις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ, γιατί έγινε κατορθωτό να συζητήσουμε και άλλα θέματα πέραν των διμερών μας σχέσεων, αλλά και τη διεύρυνση και το μέλλον της Ευρώπης, κατά τον ίδιο τρόπο που κάποιος πασχίζει να προλάβει ένα εν κινήσει τραίνο, γιατί η ΕΕ αλλάζει. Τούτο είναι σημαντικό για εμάς να το συζητούμε γιατί αφορά το κοινό μας μέλλον».
«Είναι σημαντικό διότι εκτός από τις χώρες του Βίσεγκραντ και όσες είναι υποψήφιες χώρες έχουμε και τους γείτονές μας, που ήδη είναι μέλη της ΕΕ. Συνεπώς έχουμε μεγαλύτερο οπτικό πεδίο στις διαβουλεύσεις μας, τα κοινά προβλήματα των Βαλκανίων, το μέλλον της Ευρώπης, τη διεύρυνσή της και τις ευκαιρίες γι’ αυτό. Είμαι της άποψης πως η ομάδα αυτή είναι μία που στο μέλλον θα κατορθώσει να εκφράζεται σε πολλές περιστάσεις με μία ενιαία φωνή. Κι αποτελεί μία εξάσκηση στο να μάθουμε πως θα είμαστε σύμμαχοι, στο πως θα συνεργαζόμαστε στενά», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Real.gr