Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 12 ωρών, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών στην ελληνική νομοθεσία που διέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χορήγηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι. ΝΔ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ «παρών» δήλωσαν ΔΗΣΥ και Ένωση Κεντρώων.
Για ακόμα μια φορά οι “συστατικές” κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΙΝ.ΑΛ (ΔΗΣΥ, Ποτάμι) ψήφισαν με διαφορετικό τρόπο και παρά τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της εσωτερικής κρίσης που προκάλεσε το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για “εκλογές εδώ και τώρα” αποδεικνύεται ότι αποκλίνουν τόσα σε θεωρητικώς μικρά ζητήματα καθημερινής πολιτικής ΄όσο και σε θέματα στρατηγικής.
«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να γίνει ταχεία εξέταση των αιτημάτων ασύλου», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, επισημαίνοντας πως «για το σκοπό αυτό θα ενισχυθούν με 200 άτομα η υπηρεσία πρώτης υποδοχής και η υπηρεσία ασύλου».
Παράλληλα, ζήτησε να βοηθήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ώστε το πρόγραμμα “Εστία” να περιλαμβάνει ακόμα περισσότερες πόλεις και να υπάρξουν ακόμα περισσότερα διαμερίσματα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Χαρακτήρισε δε, πολύ καλή την πρόταση που διατύπωσε ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, για να φτιαχτεί ένας μηχανισμός αποζημιώσεων των κατοίκων των νησιών.
Ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε τη συνολική διαφωνία του κόμματος του με τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. «Το νομοσχέδιο έχει τη διάθεση επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, όμως δεν αντιμετωπίζει συνολικά τα οξύτατα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Εμείς λέμε όχι γιατί δεν θέλουμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη μεταναστευτική πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Εμείς πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ευθύνη ώστε η Ελλάδα να μην είναι παρειά, αλλά θα επιβάλει τον σεβασμό της αλληλεγγύης στις άλλες χώρες που λένε δεν κάνουμε τίποτα», επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
«Υπερψηφίζουμε την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών αλλά δεν στηρίζουμε τη προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης. Ψηφίζουμε “παρών” επί της αρχής για καθαρά πολιτικούς λόγους. Θα είχαμε καταψηφίσει αν δεν υπήρχαν οι δύο ευρωπαϊκές οδηγίες. Με τη πολιτική σας μετατρέπεται τα νησιά και τις περιοχές πρώτης εισόδου σε χώρο εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών», τόνισε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
«Φέρατε το πιο βάρβαρο και αντιδραστικό νομοσχέδιο που προβλέπει σε περίπτωση παραβίασης του γεωγραφικού περιορισμού να πετάτε στον δρόμο ακόμα και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑΜΕΑ και ανήλικα παιδιά» ανέφερε ο γ.γ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις σχετικές διατάξεις.
Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι έφτασαν στους 17.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν κάτω από τραγικές και άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, με τους κατοίκους τους να υποφέρουν, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έρχεται να βάλει ακόμα μια ευρωπαϊκή σφραγίδα που οδηγεί στον διπλό εγκλωβισμό τους».
«Η Μόρια είναι ντροπή. Τα περισσότερα κέντρα είναι ντροπή. Παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτά τα κέντρα. Γίνεται εκμετάλλευση ανηλίκων και απίστευτα πράγματα. Έτσι διασώζεται η τιμή της Ευρώπης; έλεος!» σημείωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Είχαμε τον καλύτερο μηχανισμό επιστροφών στην Ευρώπη και σε δύο χρόνια επέστρεψαν 50.000 άτομα. Τον εγκαταλείψετε. Εγκαταλείψατε τις υποχρεωτικές επιστροφές και εγκαταλείψατε και τις μη υποχρεωτικές. Άμα θέλει κανείς επιστρέφει, άμα θέλει δεν επιστρέφει. Δεν έχετε απορροφήσει κονδύλια, το ταμείο ασύλου και το ταμείο ασφάλειας δεν έχουν απορροφήσεις περισσότερο από 20%».
Τι προβλέπει ο νόμος για την υποδοχή και το άσυλο
Την επιτάχυνση των διαδικασιών υποδοχής και ασύλου προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Το άρθρο 7 του νομοσχεδίου με τίτλο «Τροποποίηση διαδικασιών ασύλου και άλλες διατάξεις» αποτελεί πρακτικά υιοθέτηση του αντίστοιχου άρθρου ευρωπαϊκής οδηγίας και καθορίζει τους όρους με βάση τους οποίους μπορεί να περιοριστεί η ελευθερία κυκλοφορίας των αιτούντων άσυλο. Συγκεκριμένα, καθορίζεται ότι «η απόφαση για περιορισμό της ελευθερίας κυκλοφορίας λαμβάνεται όταν είναι αναγκαίο για την ταχεία επεξεργασία και την αποτελεσματική παρακολούθηση των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας».
Στο ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται ως «τελεσίδικη απόφαση», η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου. Ετσι, περιορίζεται η δυνατότητα των αιτούντων άσυλο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και μετά τη δεύτερη απόρριψη του αιτήματός τους.
Παράλληλα, περιορίζονται δραστικά οι προθεσμίες για τη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, έτσι ώστε οι αιτούντες άσυλο να μην παραμένουν για μήνες εγκλωβισμένοι σε μια αβέβαιη κατάσταση.
Τέλος, καθορίζεται ότι η αρμόδια αρχή υποδοχής οφείλει να παρέχει διαμονή, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους αιτούντες, εφόσον από την πλευρά τους τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ετσι, μπορεί να περιοριστούν ή να διακοπούν οι παρεχόμενες «υλικές συνθήκες υποδοχής» για όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους (π.χ. δήλωση στοιχείων) ή εγκαταλείψουν τους χώρους φιλοξενίας.