Στην Σόφια πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Το τετ α τετ διήρκησε 1,5 ώρα, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό τι συζήτησαν οι κκ Τσίπρας-Ζάεφ. Το μεσημέρι πάντως ο πρωθυπουργός αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
Ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στη Σόφια. pic.twitter.com/sRCz5WM9LA
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 17, 2018
Την παρέμβαση του Sergei Stanishev, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (Ρarty of European Socialists – PES), ο οποίος επαίνεσε τις προσπάθειες της Αθήνας και των Σκοπίων για επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης και κάλεσε τους Πρωθυπουργούς των δύο χωρών να επιδείξουν ηγετική στάση για να ανακόψουν τις εθνικιστικές τάσεις, προβάλλει δημοσίευμα του Euractiv.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «οι Σοσιαλιστές ηγέτες καλωσόρισαν τις προσπάθειές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό», ενώ πρόσθεσε «επεσήμαναν ότι μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό».
Ο Sergei Stanishev εξέφρασε τη στήριξή του στους δύο ηγέτες για τις προσπάθειές τους να επιλύσουν μία διαφορά 30ετίας «αντιλαμβανόμενος ότι υπάρχουν εθνικιστικοί φόβοι, αλλά ένας πολιτικός ηγέτης πρέπει να τους αντιμετωπίζει για να προχωρούν τα πράγματα». Ερωτηθείς από το Εuractiv, εάν η αντιπολίτευση στις δύο χώρες θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων, απάντησε ότι αυτό θα συνιστούσε «μείζονα πρόκληση». Είναι σημαντικό για τις πολιτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και π.Γ.Δ.Μ. «να σκεφτούν στρατηγικά».
Οι ηγέτες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ εμφανίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης αισιόδοξοι για την έκβαση του ραντεβού της Πέμπτης, γνωρίζοντας ωστόσο ότι τα θέματα για τα οποία καλούνται να συμφωνήσουν είναι πολυσύνθετα και απαιτούν ισχυρή πολιτική βούληση.
Κατά την υποδοχή του από τον επικεφαλής του ΕΣΚ Σεργκέι Στάνισεφ, ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους γενικά: «τι προσδοκίες έχετε για αύριο (σ.σ. σήμερα);», με εκείνον να απαντά σε χαλαρή διάθεση, «πολύ μεγάλες».
Νωρίτερα είχε προσέλθει στην προσύνοδο του ΕΣΚ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ερωτηθείς «τι περιμένετε απ’ τη συνάντησή σας;», απάντησε «μόνο επιτυχία».
Όλα στην παρούσα φάση κρίνονται από την διάθεση της σκοπιανής πλευράς να υλοποιήσει το erga omnes που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση. Εάν ο Ζάεφ πει το “ναι” σε αυτό τότε επί της ουσίας θα είναι σαν να συναινεί και για την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Προσθέτουν ότι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Σούνιο. Όμως συμπληρώνουν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ακόμη που πρέπει να διανυθεί για να υπάρξει μία συμφωνία.
Το Μαξίμου δεν καλλιεργεί ιδιαίτερες προσδοκίες για το ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ.Ελάχιστη ώρα πριν απογειωθεί από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» η ελληνική αποστολή για τη Σόφια, ανώτερο στέλεχος του Μαξίμου ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Έχουμε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει πρόοδος, αλλά μάλλον δεν θα γίνει αύριο (σ.σ. σήμερα) το breakthrough, δεν θα έχουμε την τελική συμφωνία».
Ενδεχομένως και σκοπίμως δεν βάζει τον πήχη ψηλά περιμένοντας μία θετική έκπληξη από τις συνομιλίες της Πέμπτης. Πάντως το μήνυμα είναι ότι ενδεχομένως και να χρειαστεί νέος κύκλος διαβουλεύσεων ή και συναντήσεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ή και των πρωθυπουργών για να υπάρξει μία ολοκληρωμένη συμφωνία. Είναι ενδεικτική η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως “δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού”.
Όπως και να’ χει η κυβέρνηση έχει μιλήσει πια ανοιχτά για μία Διεθνή Συμφωνία στο Σκοπιανό. Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας δεν μπορούν να προσδιοριστούν από τώρα και κυρίως ο χρόνος ολοκλήρωσής της. Η Συμφωνία με βάση τα όσα έχει πει έως τώρα η κυβέρνηση θα έχει έναν χαρακτήρα αλλεπάλληλων δεσμεύσεων, δηλαδή θα προβλέπει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσει που θα πρέπει να εκπληρωθούν στο μέλλον. Το Μαξίμου αρνείται πως το θέμα μπορεί να “σαλαμοποιηθεί” και επισημαίνει ότι η Συμφωνία για το Σκοπιανό θα είναι “ενιαία” και θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει κατάληξη στην υιοθέτηση εκ μέρους της ΠΓΔΜ ενός νέου ονόματος το οποίο θα έχει ισχύ έναντι όλων. Ως τότε η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει καμία έγκριση για ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ ή σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και για την ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.
Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας πάντως το Μαξίμου δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να προτείνει την υπερψήφισή της από 180 βουλευτές θεωρώντας ότι ήδη η ΝΔ έχει αποφασίσει να καταψηφίσει.
Ερώτημα υπάρχει για το αν θα γίνουν μία ή παραπάνω συναντήσεις Τσίπρα – Ζάεφ, πέρα από την προγραμματισμένη σημερινή συνάντηση (συγκεκριμένα στις 10:15-11:15).
ΠΗΓΗ: news247.gr, real.gr