Με κλεισμένο και το φορολογικό θέλει να ταξιδέψει για Βαυαρία και Όσλο ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος με προσωπικές παρεμβάσεις προσπαθεί τόσο να προλάβει πιθανές αδικίες προς τους φορολογουμένους, όσο και να αμβλύνει τις «γωνίες» με ΠΑΣΟΚ και ΔΗ.ΜΑΡ. διατηρώντας την κυβερνητική συνοχή…
Μία ακόμη παρ’ ολίγον σύγκρουση στο εσωτερικό της κυβέρνησης δείχνει να καταλήγει χωρίς απώλειες για τον Αντώνη Σαμαρά παρά τις εκατέρωθεν αιχμηρές διαρροές των προηγούμενων ημερών και τις αστοχίες στην επικοινωνιακή διαχείριση ενός τόσο σοβαρού θέματος όπως είναι η φορολογική μεταρρύθμιση.
Μετά και τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γ. Στουρνάρα –η οποία θα συνεχιστεί και σήμερα – στους κόλπους της κυβέρνησης εκφράζεται αισιοδοξία ότι το φορολογικό θα κλείσει σήμερα. Τα τρία κόμματα φαίνεται να καταλήγουν σε μία φόρμουλα που δίνει «ανάσες» στα φυσικά πρόσωπα, δεν αδικεί τις οικογένειες με παιδιά, ενώ λύση φαίνεται πως προκύπτει και για τους αγρότες όπως διαφάνηκε από τη συνάντηση που είχαν χθες ο κ. Τσαυτάρης με τον γ.γ Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρη –σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Η εντολή του κ. Σαμαρά είναι σαφής: Το φορολογικό πρέπει να κλείσει εντός των επόμενων ωρών και πριν το ταξίδι του σε Βαυαρία και Όσλο. Ο Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στις 10 Δεκεμβρίου στη Νορβηγία για να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που για το 2011 απονέμεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και άλλους ευρωπαίους ηγέτες και σε κάθε περίπτωση στοχεύει στο να βρεθεί μαζί τους έχοντας κλείσει ένα ακόμη καυτό μέτωπο στη διαδρομή προς την εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ.
Μία ημέρα νωρίτερα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας και πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ ο οποίος κατά το παρελθόν είχε κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα δείχνοντάς της ουκ ολίγες φορές την πόρτα της εξόδου από την ευρωζώνη.
Και ενώ στο εξωτερικό μέτωπο ο κ. Σαμαράς δείχνει να κερδίζει συνεχώς πόντους, στο εσωτερικό όπως φάνηκε και στην περίπτωση του φορολογικού χρειάζεται κάθε τόσο η προσωπική του παρέμβαση προκειμένου να διασφαλιστεί η κυβερνητική συνοχή και ηρεμία.
Τα όσα έγιναν με το φορολογικό, οι διαρροές, τα σενάρια η κακή επικοινωνιακή διαχείριση και οι εκατέρωθεν υπόγειες βολές μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και του οικονομικού επιτελείου, αποδεικνύουν ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να βρίσκεται ο ίδιος «παρών» σε κάθε μεγάλη απόφαση ή αλλαγή που επιχειρείται με τελικό στόχο την εκταμίευση της δόσης και τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης από τους ευρωπαίους.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι στο εσωτερικό των τριών κομμάτων που θεωρούν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα έπρεπε να είχε αναμειχθεί πιο ενεργά στη συζήτηση για το φορολογικό το οποίο από ένα σημείο και μετά είχε βρεθεί εξ’ ολοκλήρου στα χέρια του Γ. Μαυραγάνη.
Το αποτέλεσμα ήταν στο παρά πέντε με σφιχτά χρονοδιαγράμματα και σχεδόν αποκλίνουσες θέσεις τα τρία κόμματα να αναζητούν σημεία σύγκλισης έχοντας περιχαρακωθεί σε συγκεκριμένες θέσεις που εν πολλοίς υπαγορεύθηκαν από εσωκομματικές επιδιώξεις και από την πίεση που είχαν ήδη δεχθεί με την ψήφιση του τελευταίου σκληρού πακέτου μέτρων.