Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκεόργκι Ιβάνοφ στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε πως διερευνάται η πιθανότητα ενός συμβιβασμού με την Ελλάδα σχετικά με το όνομα και τόνισε πως στο τραπέζι βρίσκεται το Republic of Ilidenska Macedonia.
“Ενημέρωσα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τους ηγέτες του VMRO-DPMNE (η εθνικιστική αξιωματική αντιπολίτευση) και DUI (το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα που συγκυβερνά με το κόμμα του Ζάεφ) ότι οι δύο χώρες εξετάζουμε την πιθανότητα μιας λύσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές. Το Republic of Ilidenska Macedonia είναι ένας τέτοιος συμβιβασμός> ανέφερε, εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο Ζόραν Ζάεφ.
“Αυτή η ονομασία ενδυναμώνει τη γένεση του κράτους μας. Ίλιντεν είναι το λαμρπό μέλλον μας, ένα όνομα που ενισχύσει την ταυτότητά μας. Το Μακεδονικό Ίλιντεν είναι μια εγγύηση για μια πολυεθνική Μακεδονία”, τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Και συμπλήρωσε:
” Θα δεχθούμε τη συνολική χρήση (overal use) του ονόματος και για την εσωτερική χρήση θα εφαρμοστεί σταδιακά”, ενώ ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
O ίδιος πρόσθεσε ότι η εφαρμογή της ονομασίας «Republika Ilindenska Makedonija» στο εσωτερικό της χώρας θα γίνει με τροπολογίες στο Σύνταγμα, σταδιακά και πρόσθεσε ότι αν προωθηθεί αυτή η λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος Ιβάνοφ. “Μέχρι να δω γραμμένη την πρόταση δεν μπορώ να πάρω θέση”, είπε χαρακτηριστικά. “Ελπίζω στο μέλλον να μην γίνεται επιλεκτική ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον κ. Ζάεφ”, είπε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.
Από τη δήλωση αυτή, ωστόσο, διαπιστώνεται πως ναι μεν ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε τους βασικούς πολιτικούς “παίκτες” στα Σκόπια, ωστόσο δεν είναι καθαρά εάν υπάρχει συναίνεση.
Τα μικρά αλβανικά κόμματα, όπως το Besa, πάντως, αντέδρασαν νωρίτερα, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την πρόταση ονομασίας και κατηγόρησε τον Ζάεφ ότι τους απέκλεισε από τη σύσκεψη.
Ο ηγέτης του VMRO Χρίστο Μιτσκόσκι είπε πως “το κόμμα του παραμένει στην πάγια θέση της μη αλλαγής του συντάγματος και του συνταγματικού ονόματος”