Λήξασα πρέπει θα θεωρηθεί η συζήτηση σχετικά με την πρόταση Ζαεφ για το Republic of Ilidenska Macedonia. Μετά τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) αλλά και τα μικρότερα αλβανικά κόμματα απέρριψαν την συγκεκριμένη πρόταση, ενώ επιφυλακτικός έως αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος Γκεόργκι Ιβάνοφ.
Όμως, υπάρχει μία θετικά εξέλιξη και αυτή φορά στην δημόσια αποδοχή από τον Ζόραν Ζάεφ του erga omnes. Της ενιαίας χρήσης ακόμα και στο εσωτερικό της γείτονος του νέου ονόματος που θα συμφωνηθεί εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν απρόσκοπτα και καταλήξουν σε συμφωνία.
Το Μέγαρο Μαξίμου με ανακοίνωσή του πριν λίγο επισημαίνει αυτή τη διάσταση αλλά και την κεντρική του θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό. Εάν θεωρηθεί ότι η πρόταση Ζάεφ για IlidenskaMakedonija εμπεριείχε ιστορικό προσδιορισμό, είναι προφανώς ότι ως πρόταση “καίγεται” και η ελληνική πλευρά επιστρέφει στις γνωστές προτάσεις περί Άνω Μακεδονίας ή Νέας Μακεδονίας.
Η ανακοίνωση του Μαξίμου:
Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.
Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.
Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση.