Αναμφίβολα, η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε οξείς τόνους, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, αποτελεί “πρόβα εκλογών”. Σε 51 εβδομάδες, οι πολίτες θα βρεθούν μπροστά στις κάλπες για την εκλογή ευρωβουλευτών, ενώ είναι πολύ πιθανό η αναμέτρηση αυτή να συνδυαστεί με τις εθνικές εκλογές, ίσως και με τις αυτοδιοικητικές.
Το ερώτημα είναι πως θα φτάσουμε σε αυτές τις εκλογές. Με τη Ν.Δ να κατηγορεί προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “έκαψε την Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008”; Με τη Φώφη Γεννηματά να αναιρεί την δική της πρόταση για συναινετική επίσπευση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και να κρούει τον κώδωνα της…επερχόμενης καταστροφής και να ζητά εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο; Ή με την κυβέρνηση να ρίχνει, κι αυτή, λάδι στη φωτιά;
Η έξοδος από τα μνημόνια αποτελεί μια πολύ σημαντική στιγμή που εκ των πραγμάτων πιστώνεται στον πρωθυπουργό. Σε ποιο βαθμό, μένει να το δούμε, όταν οριστικοποιηθούν οι εκκρεμότητες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και, κυρίως, η μεταμνημονιακή πορεία.
Όμως αυτή η έξοδος μπορεί να υπονομευτεί εάν το πολιτικό σύστημα αφεθεί σε έναν πόλεμο μέχρις εσχάτων με κυρίαρχο στοιχείο της πόλωση.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης και ο τρόπος που θα υποδεχθούν οι αγορές την ελληνική οικονομία θα εξαρτηθούν και από την πολιτική ατμόσφαιρα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα μεγάλα εθνικά θέματα. Η ανάγκη να επιλυθεί το Σκοπιανό μετά από 25 χρόνια παλινωδιών είναι περισσότερο από σαφής. Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει έτοιμος να αναλάβει την ιστορική ευθύνη. Θα το επιτρέψει αυτό η αντιπολίτευση και δη η Ν.Δ; Ή θα προτιμήσει να καλλιεργηθεί έδαφος ακροδεξιάς διολίσθησης όπου θα κυριαρχήσουν οι κραυγές περί προδοσίας με φαινόμενα όπως αυτό της επίθεσης κατά του Γιάννη Μπουτάρη;
Ανεξέλεγκτα θα κινηθεί, πιθανότατα, και η μεταβλητή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά τις εκλογές στη γείτονα. Ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας -με παράπλευρα πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως το ενεργειακό- θα κριθεί το επόμενο διάστημα.
Όλα αυτά απαιτούν μίνιμουμ συναινέσεις στο εσωτερικό. Κάτι που φαίνεται εξαιρετικά αμφίβολο έως απίθανο εάν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν δουν το συνολικό κάδρο και μείνουν προσκολλημένοι στη διαχείριση του προεκλογικού χρόνου…