Για «ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας» στο Σκοπιανό έκαναν λόγο διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο Έλληνας ανταποκριτής στη Νέα Υόρκη, Θανάσης Κ. Τσίτσας.
Σε ρεπορτάζ του για τη real.gr, ο Θανάσης Τσίτσας αναφερόμενος στη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, γράφει ότι ο πρώτος γύρος συνομιλιών ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, ωστόσο, οι δύο ΥΠΕΞ αποφάσισαν να δώσουν νέο ραντεβού σήμερα Παρασκευή στις 9.30 π.μ διατηρώντας ζωντανή την διαπραγματευτική διαδικασία.
Μετά το τέλος της 7ωρης σχεδόν συνάντησης τους στην έδρα του ΟΗΕ –μεσολάβησε και γεύμα εργασίας- υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, δεν υπήρξε ουδεμία ενημέρωση από την ελληνική πλευρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Αξιολογώντας το αποτέλεσμα της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων διπλωματική πηγή στην έδρα του ΟΗΕ σχολίασε στη real.gr:
«Δεν υπάρχει ακόμη κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για μια συμφωνία.
»Όμως, υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας» αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν προοπτικές να βρεθεί σήμερα Παρασκευή μια χρυσή τομή μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων.
Από την ίδια διπλωματική πηγή εκφράστηκε η εκτίμηση ότι ο Μάθιου Νίμιτς δεν θα καταθέσει μια τελική πρόταση στις δύο πλευρές αν δεν εξασφαλίσει ότι Αθήνα και Σκόπια θα έχουν συμφωνήσει στο 90% των βασικών θεμάτων (ονομασία, erga omnes, αλλαγές στο Σύνταγμα, γλώσσα) ανεξάρτητα με το τι έχει συμφωνηθεί στις τεχνικές επιτροπές για δευτερεύοντα θέματα.
Στο θέμα της ονομασίας τα φαβορί είναι τα Republika Nova Makedonija(Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας). Αργά το βράδυ ακούστηκε -αλλά δεν επιβεβαιώθηκε- στην Νέα Υόρκη ότι στο θέμα της ονομασίας από το πακέτο Νίμιτς, ως επιλογή, συζητήθηκε σοβαρά και το Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).
Σκοπιανές δημοσιογραφικές πηγές από την έδρα του ΟΗΕ διέρρεαν χθες το μεσημέρι ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ -που εκπροσωπεί την σκληρή γραμμή της κυβέρνησης Ζάεφ- σχεδίαζε να υποβάλλει την παραίτηση του.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν μετά το τέλος της πρώτης ημέρας «ότι οι εξελίξεις στην 7ωρη διαπραγμάτευση απομακρύνουν πλέον τώρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο» αυξάνοντας τις προοπτικές σύγκλισης.
Η εικόνα που ενδεχομένως θα θελήσουν να περάσουν Αθήνα και Σκόπια, σύμφωνα πάντα με την διπλωματική πηγή, μετά το πέρας το συνομιλιών στην Νέα Υόρκη, θα αποτυπώνεται στο μήνυμα: «Aν καθυστερούμε λίγο είναι λογικό, αλλά θα προχωρήσουμε. Έχουμε κάνει πολύ πρόοδο, αλλά έχουμε δυσκολίες», καταλήγει ο Θανάσης Τσίτσας.
Συνεχίζονται οι συνομιλίες – Το παρασκήνιο
Οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, μεταξύ των υπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, θα συνεχιστούν σήμερα στις 9.30 το πρωί Νέας Υόρκης (στις 4.30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος).
Μετά τις χθεσινές συνομιλίες δεν έγιναν δηλώσεις από κανένα εκ των παραγόντων που αναμειγνύονται στις διαπραγματεύσεις, και οι δύο υπουργοί έφυγαν κατευθείαν για τα ξενοδοχεία τους για να ενημερώσουν τους πρωθυπουργούς τους.
Οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ ανέλυσαν την κατάσταση στους κ. Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και έλαβαν οδηγίες για το πως θα χειριστούν την κατάσταση σήμερα, στην περίπτωση που απαιτηθεί να λάβουν αποφάσεις.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε στην ιστοσελίδα μας “δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία”. Όμως άφησε να εννοηθεί ότι τη συμφωνία από την κατάρρευση (των συνομιλιών), χωρίζουν μία κλωστή, τονίζοντας ότι “το γεγονός ότι συνεχίζεται η προσπάθεια είναι θετικό”.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, που ΔΕΝ επιβεβαίωσε όμως η διπλωματική πηγή, εάν τα πράγματα σήμερα οδηγηθούν σε ένα καλό σημείο και επιτευχθεί μία κατανόηση για τη νέα ονομασία και τα υπόλοιπα ανοικτά προβλήματα, τότε θα απαιτηθεί να συναντηθούν οι δύο πρωθυπουργοί. Ένας πιθανός τόπος συνάντησης είναι η Αχρίδα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παραμένουν ως πιθανές ονομασίες η “Nova Macedonia” και η “Gorna (Upper) Macedonia”. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να δέχεται το δεύτερο όνομα, ενώ ο κ. Νίμιτς φέρεται να πιστεύει ότι η “Nova Macedonia” είναι υπό τις περιστάσεις η καλύτερη λύση.
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επανέφερε κάποια στιγμή και την ονομασία «Republika Makedonija-Skopje» («Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια»), που απέρριψε ο κ. Κοτζιάς. Ο κ. Νίμιτς φέρεται να του απάντησε ότι αυτή ήταν εισήγηση προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, και αυτός ήταν ο λόγος που την συμπεριέλαβε στις προτάσεις τους, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτή και από την αντιπολίτευση. Παρ’ όλα αυτά ο Έλληνας υπουργός ήταν έντονα αρνητικός.
Ο κ. Νίμιτς διευκρίνισε ότι εάν προκριθεί η ονομασία “Gorna Macedonia” αυτή θα ισχύσει στην ΟΗΕ ως “Upper Macedonia”. Η πρόταση του κ. Ζάεφ για την “Ιλάντιο Μακεντονίγια”, κρατείται ακόμα “ζωντανή” από τους Σκοπιανούς αν και απορρίφθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, την ελληνική αντιπολίτευση και τους εθνικιστές των Σκοπίων.
Η ελληνική πλευρά “κατεβαίνει” στη σημερινή συνάντηση αποφασισμένη για λύση. Από την άλλη πλευρά, οι Σκοπιανοί αντιμετωπίζουν σοβαρή δυσκολία για να αποδεχθούν τις απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές. Στην περίπτωση αυτή η απάντηση της ελληνικής πλευράς θα είναι αρνητική, καθώς παραμένει σταθερή στην ονομασία για όλες τις χρήσεις και στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος.
ΠΗΓΗ: hellasjournal.com